Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Polgárok, a barikádra!
Szeressük-e az Óriáscsecsemőt?
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 20. 10:44

Vajda Gergely
A barikádra szólítja egyik elemzésében az operarajongókat a Frankfurter Allgemeine Zeitung kolumnistája: álljanak ellen az avítt játékfelfogásnak, a klasszikusokból rutinosan összeállított kínálatnak, és támogassák a modern produkciókat. Ha Németországban időszerű volt e felhívás, Magyarországon különösen az, hiszen a közönség - ha finoman jellemezzük a helyzetet - tartózkodik a kortárs alkotásoktól. Őszintén: inkább elutasítja az új műveket. Nem segít a barátkozásban a szakma sem, Vajda Gergely Óriáscsecsemő című operája például erősen megosztotta a véleményalkotókat.

bővebben >
 


A nemzeti Kulturális Alapprogram Felhívása 03
Szerzõ: Mika Róbert
2003. január 17. 16:58

 

A NEMZETI KULTURÁLIS ALAPPROGRAM PÁLYÁZATI FELHVÁSAI

Az alábbi kollégiumok pályázatot hirdetnek a 2003. évre

Zenei Szakmai Kollégium
Beérkezési határnap: 2003. március 6.
*
Iparművészeti Szakmai Kollégium
Beérkezési határnap: 2003. március 11.
*
Népművészeti Szakmai Kollégium
Beérkezési határnap:2003. március 18.
*
Képzőművészeti Szakmai Kollégium
Beérkezési határnap: 2003. március 19.
*
Levéltári Szakmai Kollégium
Beérkezési határnap: 2003. március 27.

A fenti szakmai kollégiumok felhívásairól és a megpályázható altémákról
részletes információ az alábbi helyeken található:

2003. február 6-tól
az NKA Honlapja: www.nka.hu /Pályázatok menüpont/Aktuális pályázatok
az NKA Ügyfélszolgálati Irodája: Tel.: 351-5461 Fax: 342-8703

várhatóan 2003. február 10-től
az NKA Hírlevél (Magyar Hivatalos Közlönykiadó: 1085 Bp. Somogyi Béla u.6.)
(Megjelenik az Oktatási és Kulturális Közlöny mellékleteként)

az NKA Igazgatósága

Adatlapok, tájékoztatók letöltése

bővebben >
 


Furcsa vagy csak ismeretlen
Régizenei koncertek a hétvégén
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 17. 16:39

Az utóbbi negyedszázadban, aki modern művészetbarátként azonosította magát, igyekezett az úgynevezett régizene rajongójaként föltűnni. A zenetudósok és a művészek is egyre többet merítettek a "múlt mélységes kútjából", eredeti hangszereket kutattak föl, vagy hiteles kópiákat készíttettek - a koncerttermekben reneszánsz és kora barokk dallamok zendültek, hogy ellensúlyozzák a romantikus túlkínálatot. A hétvégén két régizenei hangverseny is hallható Budapesten.

bővebben >
 


Az együttjátszás mestere
140 esztendeje született Konsztantyin Sztanyiszlavszkij
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 17. 15:49

Talán Sztanyiszlavszkij volt a legnagyobb hatással a 20. századi színházművészet fejlődésére. Január 17-én van a színigazgató, színész és tanár születésének 140. évfordulója. Mindenki hallott a róla elnevezett módszerről, noha kevesen tudják, mi is az pontosan.

bővebben >
 


Örökös rögtönzés
Orbán Ottó ostromgyűrűjében
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 17. 14:58

Az utolsó művek - csakúgy, mint a nagy emberek utolsó szavai - mindig valami különös jelentőségre tesznek szert. Szomorú, nevetséges és gyakran hazug mítosz ez, amelynek révén az esetleges, a kisszerű, a véletlen súlyt kap és éteri magasságokba emelkedik, egy torz félmondat vagy egy abbahagyott kotta a rajongó, áhítatos közönség számára bevilágítja az egész életművet. Olyan mítosz, amely aligha lehetett volna kedvére Orbán Ottónak, aki mindig ironikusan, gyakran gúnyosan és elkeseredve beszélt az utókor (a mindenkori költészet mindenkori utókora) nyárspolgári, értetlen és kisajátító gesztusairól. Az ő utolsó kötete nem utolsónak készült: a költő csak napokkal a kötet megjelenése előtt halt meg.

 

bővebben >
 


Flamenco arabul, Beethoven lengyelül
Csemegékkel indul az új koncertszezon
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 17. 14:46


Omar Bashir
Az új év első fontos koncertjeire a jegyeladások szerint óriási érdeklődéssel csapott le a budapesti közönség. Pénteken az arab és a spanyol zene mediterrán hangulatát vegyítő koncertre invitál a Pesti Vigadó, szombaton pedig Beethoven fölényesen virtuóz zongoramuzsikája csendül fel a Zeneakadémián. Érdemes megjegyezni a két előadó nevét: Omar Bashir és Piotr Anderszewski.

bővebben >
 


Vertyikal
Viszockij, a hegymászó
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 17. 12:20

Szovjet „akció-művészfilmet”, Sztanyiszlav Govoruhin Függőleges című alkotását vetítették Vlagyimir Viszockij születésének 65. évfordulója alkalmából január 16-án este az Orosz Kulturális Központban.

bővebben >
 


Bazi nagy átverés
Hollywood görög akcentussal / KONTRA
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2003. január 17. 12:12

Minden idők legsikeresebb független filmje! - kiáltják öles betűk a "Bazi Nagy Görög Lagzi" reklámplakátján. Ennyi elég a filmszerető közönség azon rétegének, amely nem csak a szokványosra, a kiszámíthatóra, Hollywood futószalagon gyártott tucattermékeire kíváncsi. Jegyet vált Joel Zwick rendező tavalyi, Amerikában elképesztő sikert aratott munkájára; még a pattogatott kukoricáról is megfeledkezik, s várja, hogy kezdődjön a varázslat. Gyanútlan, hiszen örök optimista, ám bő másfél órával később csalódottan távozik a teremből: a mindenható propaganda ismét behúzta a csőbe.

bővebben >
 


Politikamentes karikatúrák régen és most
Prágai programajánló
Szerzõ: Regős Csilla
2003. január 17. 11:20

Míg Prága az elnökválasztás lázában ég, a kulturális események a mûvészet könnyedségének és vidámságának elegyével színesítik a fõváros hétköznapjait. A hazai közönség számára is ismerõs, század eleji filmplakátokból nyílt kiállítás a Rudolfinumban rendezett, A cseh szocreál az ötvenes években címû program részeként. De nevetõs szórakozásnak ígérkezik az a kiállítás is, mely a képregények és karikatúrák világába nyújt betekintést.

bővebben >
 


Az irodalom dicső polgára
Márai, Kassa és a monarchiás élet a Szlovák Intézetben
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 17. 10:16

Itt az újabb alkalom arra, hogy betekintést nyerjünk a Monarchia polgárságának életébe. Január 16-án megnyílt a Budapesti Szlovák Intézet Márai Sándor és Kassa című kiállítása, amely nemcsak a két világháború közötti magyar irodalom fontos íróját, a valaha volt és mai Kassa életét, hanem a 20. század első három évtizedét is széleskörűen bemutatja.

bővebben >
 


Annyira nem is...
Bazi nagy görög lagzi / PRO
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 17. 10:14


A film nem olyan idétlen, mint gondolnánk, ferdített címe, a Bazi nagy görög lagzi után szabadon. A csúnya görög lányból kicsit nagydarab, de kedves görög lány fejlődik, és a Miért éppen Alaszka? volt rádiósával/papjával közösen küzdenek meg a szülők ellenkezésével kapcsolatuk legalizálása érdekében.

bővebben >
 


Stockholm, a szépség városa
A svéd főváros önmagában páratlan esztétikai élmény
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2003. január 16. 16:34
Stockholm gyönyörű város. Már a fekvése miatt is, hiszen a svéd főváros és környéke, a Skärgardennek nevezett szigetvilág lenyűgöző látvány. Bárhol jár az ember, mindenfelé szigeten, a tengeren vagy a Mälaren nevű hatalmas, tiszta, kék vizű tó partján találja magát (a tenger és a tó itt, a város közepén találkozik). A természeti szépség, a különleges építészeti kultúra annyi látványosságot kínál, hogy heteken át sétálgathat a látogató. Érdemes legalább egyszer metróznia is, hiszen a kiterjedt hálózatú, 108 kilométeres metró a világ leghosszabb képzőművészeti galériája.

bővebben >
 


Történelmi arcképek
A dualizmus korának politikusai
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2003. január 16. 14:04


A XX. század Intézetének gondozásában jelent meg Tőkéczki László, a dualizmus korának politikusait bemutató kötete.

bővebben >
 


Tekerőlant a király udvarában
Mandel Róbert francia rokokó zenét játszik
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 16. 09:58


Mandel Róbert tekerőlantművész évek óta nem készített lemezt ezzel a különleges hangszerrel. A Hungaroton Classic gondozásában most megjelent korongon a francia rokokó egyik legnépszerűbb szerzőjének zenéje hallható. Michel Corrette a maga idejében igazi sztár volt a versailles-i udvarban, különleges hangzású darabjaiért rajongott az akkori közönség. A mostani lemezen például a tekerőlant mellett bőrduda, fuvola, cselló és csembaló szerepel… De vajon miért vette a tekerőlantot és a dudát XV. Lajos a kegyeibe?

bővebben >
 


Folyóiratszemle
Mai szerb esszék a Tiszatájban
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 16. 09:47

"A jelen esszé-összeállítás egy olyan kísérlet, amely átszabja a megjeleníteni kívánt arcot, feltölti jelentéssel az üres nevet, ami esetünkben a "szerb" és a "mai" jelzőket érinti"- írja Orcsik Roland a Tiszatáj 2003. januári számában a jelenkori szerb irodalom esszéistáiról szóló tanulmányában. A szerző ebben a cikkében étlapként tárja elénk a - Montaigne szavaival élve - tapasztalat-nyomokat magukon viselő írásokat, melyek javarészt a '90-es évek világát jelenítik meg.

bővebben >
 


Nem hiszek a szememnek!
Harc a gravitáció ellen
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 15. 15:43

Az egyszemélyes előadás nem túl hatásos eszköze az invitációnak, a "kortárs cirkusz" megnevezés annál inkább. A porond ezúttal a Trafó színpada, az idomított állatokat néhány kellék, valamint az audiovizuális elemek helyettesítik. A bohócokat és zsonglőröket egy, a színpadon néhol - látszólag - idegenül mozgó, néhol káprázatos képességeivel lenyűgöző francia zsonglőr, táncos és színész, Philippe Menard személyesíti meg. Egyedül van a színpadon. Úgy tetszik, nem önszántából került oda. Majd egyetlen és végeláthatatlan harcba kezd a gravitáció törvényeivel. Szünet nélkül juttat fel a levegőbe különböző tárgyakat, arra számítva, hogy egyszer csoda történik.

bővebben >
 


BB kontra BY
A nagy táncos mindent lát
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 15. 14:31

Fotó: Csibi Szilvia
Csoportterápia. Tiszta tánc. A perverzió démona. Bozsik Yvette. Hat színész eltorzított, nagyító alá helyezett arcképe. Pszichiáter közreműködése. Feltárulkozás. Ezek a csalogató morzsák hívogatták a Bozsik Yvette társulat új bemutatójára a nézőket. Minden elismerés a "piárosoké". Jó munkát végeztek. Az e heti feladat a bizonyítás, ma este nyolckor a Trafóban.

bővebben >
 


A saját örömömre és a néző szórakoztatására táncolok
Beszélgetés Sándor Zoltán táncművésszel
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 15. 13:05

Sándor Zoltán 1994 óta tagja a Győri Balett társulatának. Az ifjú táncművész számos szerepben mutathatta meg sokoldalúságát, amelynek elismeréséért idén megkapta a Philip Morris Magyar Balett Díj Junior-díját. A próbák, előadások és turnék közepette a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett táncpedagógus szakára jár, január 15-től pedig, a Győri Balett ausztriai és németországi turnéján, a Romeó és Júlia című előadásban Benvolio szerepében lép színre.
Képünkön: Lukács András koreográfiája, a Connection.

bővebben >
 


A szent harca a mocsárban
Dosztojevszkij-bemutató a Katona József Színházban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 14. 19:34


Máté Gábor
Máté Gábor rendezésében láthatjuk Dosztojevszkij A félkegyelmű című darabját, vagyis Az idiótát (egyébként oroszul ez az eredeti címe). Saját elmondása szerint az író soha nem szánta színpadra műveit, ám szerencsére egyre többször találkozhatunk velük a magyar színpadokon.

bővebben >
 


Kihívó felhívás
II. Nemzetközi Tudományos Filmszemle, Szolnok
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 14. 15:22

Akár a kedves Papirusz olvasó is benevezhet, ha tudományos (vagy áltudományos), illetve dokumentum (vagy áldokumentum) filmet készít a szolnoki Tisza Moziban ősszel rendezendő nemzetközi mustrára.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  9  10  11  12  13   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!