Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Polgárok, a barikádra! (Archívum)
Szeressük-e az Óriáscsecsemőt?
Szerző: Albert Mária
2003. január 20. 10:44


Déry Tibor korai, szürreális írása nyomán a fiatal zeneszerző írta a szövegkönyvet, az ősbemutatót a Budapesti Őszi Fesztivál vállalta, de a produkciónak helyet adó Budapest Bábszínház az esemény zárta után tartott még néhány előadást, és januárban ismét műsorra tűzik a darabot. Bölcsen teszik, mert a Kovalik Balázs rendezte kortárs operának, amelynek címszerepét Falusi Mariann alakítja, a kevéssé megértő recenziók ellenére fölkeltette az emberek érdeklődését.

Kovalik Balázs

Az Óriáscsecsemő természetesen része Déry életművének, ám igaz, amit a legtöbben szóvá tesznek, hogy nem a későbbi nagyformátumú regényírót jelzi. Kitérő a pályáján, de megtagadni kár lenne, mert egy kor preferált stílusára utal. S minthogy az opera műfaja önmagában is távol áll a realitástól, ám extrémitása élesen rámutat az emberi személyiség általánosítható vonásaira, s a konfliktushelyzetekre, az Óriáscsecsemő egy olyan időszakban is érvényes látomás, amely jó messzi van az 1910-es évek valóságától.

Vajda, ahol a történet megkívánta zenét, igazi dallamokat komponált, ahol szükséges volt szférikus zajokat kevert az emberi hanghoz. Valódi és részletes elemzést igényelne ez az izgalmas mű - egy szintetizátor mellett három fúvós, két húros, és egy ütőhangszeres adja a zenekari apparátust. Kis méretű, de plasztikusan játszó zenészek együttese. Kovalik ötletek sokaságával tölti ki a fekete bábszínházi teret. Sem az emberi méretek, sem a humán környezetben megjelenő tárgyak aránya nem reális. Az Óriáscsecsemő teste például szétfeszíti a játékméretű házikó keretét, visszatérő formaelem a T alak, amely kicsiben és nagyban mint valami lefejezett feszület funkcionál.

Falusi Marianné - a Padödő feléé - a főszerep, alakítása arra int bennünket, jobb előítéletektől mentesen beülnünk a színházba, és az élmény gazdagabbá tesz bennünket. Az énekesek és a bábszínészek kitűnő, összeműködő csapatot alkotnak. A látványt ketten jegyzik, mondhatni Kovalik állandó "tettestársai": Balla Margit és Horgas Péter. A Bábszínház pedig gondos gazdája az előadásnak.

A témához kapcsolódó cikkünk: Két kontinens között
Az óriáscsecsemő január 21-én, 23-án és 24-én este fél nyolctól látható a Budapest Bábszínházban

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!