Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!

Életrajz-tár
   
Diane Setterfield interjú
Szerzõ: Papirusz
2006. szeptember 6. 18:45
Ön franciatanárként dolgozott, amikor A tizenharmadik történetet írta, igaz? Milyen érzés volt, amikor hirtelen egyfajta ajánlattételi háború tört ki az elsõ regénye kapcsán?

Természetesen csodálatos volt. Hosszú idõbe tellett megírni a könyvet, és hosszú, kemény harcra számítottam a kiadást illetõen, úgyhogy amikor a dolgok olyan gyorsan beindultak, rettenetesen boldog voltam. És meg is rémültem. Az elsõ három napon állandó fejfájás gyötört, és alig tudtam enni. De amikor Londonban találkoztam a kiadókkal, a folyamat sokkal valóságosabbnak tûnt, és kezdtem élvezni a dolgot. Az az idõszak életem egyik legpezsgõbb - és egyben legkimerítõbb - szakasza volt. De aztán megérkezett a karácsony és minden lecsendesedett. Az volt életem legszebb karácsonya.

bővebben >
 


Ki az az Amoni Tamás?
Szerzõ: Papirusz
2006. június 19. 18:37

Ki az az Amoni Tamás?

Jó kérdés! Nagyon sokáig én sem ismertem őt! Amoni Tamás 1973-ban született Püspöki Zoltánként. Gyanítom, hogy a sci-fi író Tamás már régóta bennem él, de eddig nem jutott szóhoz. Olyannyira nem, hogyha három hónappal ezelőtt azt mondja valaki, hogy én hamarosan sci-fi könyveket írok, akkor őt gondolkodás nélkül kinevetem.

bővebben >
 


Oláh Tzumo Árpád még egyszer itthon
Szerzõ: Papirusz
2006. február 10. 12:15

Néhány hónapja ismét itthon tartózkodik Oláh Tzumo Árpád, de hamarosan – a tervek szerint még februárban – visszatér a tengerentúlra, ezúttal New Yorkba, ahol több koncertre is várják őt.

bővebben >
 


BOKROS BIRMAN Dezső
Szerzõ: Papirusz
2006. január 27. 14:21
Szobrász, festő, Kossuth-díjas (1949), érdemes művész (1964). Mint fiatal épületszobrász iratkozott be az Iparművészeti Iskolába. Tanárai Mátrai Lajos, Simay Imre és Maróti Géza voltak. Három év után dekoratív szobrászműhelyt nyitott, de vállalkozása nem járt sikerrel. Ezután kiment Párizsba, ahol nehéz körülmények között tanulmányozta a modern francia szobrászatot és festőművészetet. Hazatérve a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Egyesülete (KÉVE) művészegyesületében rendezte első gyűjteményes kiállítását 1918-ban. A Tanácsköztársaság után külföldre távozott.

bővebben >
 


Elhunyt Gregory Peck
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 13. 10:10

87 éves korában elhunyt Gregory Peck amerikai filmszínész. Pályafutása során több mint ötven nagy sikerű filmben szerepelt. Első filmszerepétől kezdve haláláig körülrajongott sztár volt.

bővebben >
 


Sánta Kutya
Vámos a nõkrõl
Szerzõ: I-Web.hu
2003. június 12. 17:10

Vámos Miklós egyike azon kevés magyar íróknak, akit sokan ismernek. Igaz manapság már kikopott a népszerûséget hajhászó magyar tévébõl, de a könyvei révén még találkozhat vele az akit érdekel ennek a halk szavú, kicsit mindig zavarban lévõ írónak a véleménye. A legfrissebb könyve a nõkrõl szól.

bővebben >
 


Sophie választása
Budapesti beszélgetés Sophie Marceau-val
Szerzõ: Szentgyörgyi Rita
2003. április 29. 13:37

Bármennyire hihetetlen, igaz: 24 évvel ezelőtt útjára indult az első walkman-nemzedék, amelynek egyik legismertebb képviselője egy “munkáslány”, Sophie Marceau. Mindössze 13 éves volt, amikor Claude Pinoteau rendező 800 jelentkező közül őt választotta a Házibuli-filmek cserfes tinijének főszerepére. Azóta dolgozott Gérard Depardieu-vel, Jean-Paul Belmondóval, Mel Gibsonnal, ám minden film, kaland, rendező közül Andrzej Zulawksi írta Sophie leghosszabb filmtörténetét baljós, végzetes szerepekkel. A franciák tinibálványából egy csapásra szexszimbólum lett, aki a Hűség című filmmel búcsúzott egy 15 évig tartó alkotói és magánéleti köteléktől. A Pygmalion szerepében tetszelgő Zulawski múzsája a Belphegor, a Louvre fantomja óta mintha nem találná helyét színésznőként a filmvásznon. Harminchét évesen került újra reflektorfénybe, immár rendezőként. Ebben a minőségében töltött két napot Budapesten, a 7. Francia Filmnapok nyitóestéjén. A színésznő–rendezővel, a Beszélj a szerelemről alkotójával a Corvin Budapest Filmpalotában találkoztunk.

bővebben >
 


Márai az Atelier-ben
Párizs hódolata a magyar írónak
Szerzõ: Kis Zsuzsa
2003. április 28. 15:33

Márai Sándorra emlékezik április 28-ai rendezvényén a Párizsi Magyar Intézet. Márai azon magyar szerzők közé tartozik, akiknek több műve is olvasható franciául. Legutóbb a Válás Budán jelent meg Kassai György fordításában az Albin Michel Kiadónál. A Párizsi Magyar Intézet vendége lesz az esten az idén 80 éves Kassai György ; Dominique Autrand, a kiadó sorozatszerkesztője és Sophie Cauchi, A gyertyák csonkig égnek színpadi változatának dramaturgja. Január vége óta ugyanis kiemelkedő sikerrel játsszák az egyik legjobb párizsi színházban a Gyertyák csonkig égnek színpadi változatát, főszerepben a híres francia színésszel, Claude Rich-sel.

bővebben >
 


Harmadik típusú próbálkozás
Halasi Imre igazgató programot ad Miskolcon
Szerzõ: Stelzer Gábor
2003. április 24. 13:29

A Miskolci Nemzeti Színházat, a mai határok közötti terület első kőszínházaként, 1823-ban nyitották meg. 180 éves történetében bizonyosan egyedülálló, hogy három egymást követő évadot más-más direktor vezényeljen le: Hegyi Árpád Jutocsát tavaly Kiss László váltotta az igazgatói székben, a 2003-2004-es szezonban pedig már Halasi Imre irányítja Közép-Európa legnagyobb - öt játszóhelyes - színházi komplexumát.

bővebben >
 


Emigráns orosz, ha angol…
Vladimir Nabokov: Sebastian Knight valódi élete
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. április 22. 12:44
Vladimir Nabokov

Az életrajzírás ördöge – mert hogy ilyen is van – olykor igencsak mókásan képes átírni a sorsot. Vladimir Nabokov legújabb magyar fordításban megjelent regénye elmés játék fikcióval, kitalációval, hazugsággal és ostobasággal: egy híres és magának való író életének szálai először jól összegubancolódnak, aztán a könyv elbeszélőjének izgalmas nyomozása során szellemes módon újra a helyükre kerülnek. Persze addig sok olyan kalandon juthatunk keresztül, amilyenekre a ponyvaregényekben hiába várnánk…

bővebben >
 


A zseniális szerencsefi
Beszélgetés Koltai Lajos operatőrrel, a Sorstalanság rendezőjével
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. április 22. 12:31

A világhírű magyar operatőr, aki első játékfilmes rendezésére, a Sorstalanság megfilmesítésére készül, a két lábon járó bizonyíték arra, mennyire befolyásolja az ember életét, hogy az adott pillanatban kivel fut véletlenül össze. Koltai Lajos, az Európában és a tengerentúlon egyik legkeresettebb operatőr jó sokat járkálhatott a világban - de tegyük hozzá: a szerencse mellé azért szükség van tehetségre és tudásra is.

 

bővebben >
 


Jubilál a Zsolnay Porcelánmanufaktúra
Komoly gyűjtemények itthon és a tengerentúlon
Szerzõ: G.E
2003. április 18. 10:01

Eozinmáz, szecesszió, art deco – a Zsolnay porcelántárgyak idehaza és külföldön egyaránt ismert jellegzetességei. A 150 éve alapított gyárról (melynek alapítója 1828. április 18-án született) mintegy 250 becses tárggyal egy New York-i kiállítás emlékezik meg, amely a tengerentúlon elsőként mutatja be a Zsolnay gyár teljes történetét.

bővebben >
 


Díjazott alternatív
Beszélgetés Pintér Bélával
Szerzõ: Szabó Edit
2003. április 15. 12:40

1970-ben született Budapesten. Gyerekkorában rendszeresen "hülyéskedett" az osztálytársaival, mondták is neki: "Nahát, Béla, te tisztára olyan vagy, mint egy színész." Aztán mégis a Bőripari Szakközépiskolába felvételizett. A tehetség azonban, ahogyan ő mondja, utat tör magának, jelentkezett hát az Arvisura Színházba, ahol Somogyi István hamarosan főszerepeket osztott rá. Valahogy így kezdődött. Pintér Béla most 33 éves, a Szkéné társulatának vezetője, és március 14-e óta Jászai Mari-díjas művész.

bővebben >
 


Beszélgetés Szegedi Dezső színművésszel
Szerzõ: Albert Mária
2003. április 10. 10:45

"Néha az egymondatos szerep jobban próbára teszi a színészt, mint egy önálló est. Nincs kicsi vagy nagy szerep, csak szerep van, és számomra minden feladat megtiszteltetés" - ezzel az érveléssel hárítja el Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház tagja a gratulációt, amely pedig Jászai Mari-díja és friss főszerepe okán is megilletné. Malvoliót alakítja a napokban bemutatott Vízkereszt vagy amit akartok című Shakespeare-darabban.

bővebben >
 


Minden lépés fontos - New Yorkban legalábbis
Beszélgetés Balázs Ádám zeneszerzővel
Szerzõ: Zöldi Gergely
2003. április 1. 15:31

Balázs Ádám zeneszerző hat éve költözött New Yorkba. Itthon klasszikus zenésznek készült, közben bölcsészettudományt tanult, sőt, tanított is jazz-történetet az ELTE angol irodalom szakán. Akkoriban vonósnégyeseket, zongoraműveket, modern dalokat írt – ma az amerikai HBO zenei arculatáért felel, független filmek, színpadi művek zeneszerzője. Amerikaiak milliói hallják a zenéit minden nap. Megvetette a lábát egy olyan városban, ahol farkastörvények uralkodnak.

bővebben >
 


Nincs kedvem évtizedekig várni
Beszélgetés Baráthy Györggyel
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 25. 10:12

Baráthy Görgy harmadéves dramaturgszakos hallgató, az Artéria Színházi Társaság vezetője és rendezője. Algebra című előadását, amelyet szerzőként és rendezőként jegyez, az R. S. 9. Stúdiószínházban játsszák, legközelebb március 30-án, április 5-én, 18-án, 19-én. A darab ajánlója így szól: "Felejtsék el, hogy nem zárták el otthon a gázt! Felejtsék el, hogy szerettek volna lefogyni, de nem sikerült! Felejtsék el, hogy mindenki meghal, és néhányuk nemsokára. Jól fognak szórakozni!" Baráthy iróniával beszél darabjában a legmélyebb szorongásokról is. Színházat csinál, ahol lehet - akár fillérekből is.

bővebben >
 


A néma megszólal
Selmeczi György Az arany ember filmkoncertről
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 13:02

Selmeczi György

Korda Sándor 1918-ban – Jókai Mór regényéből – készített némafilmjét,  Az arany embert vetítik Selmeczi György új zenéjével hétfőn, március 24-én 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A művet az Auris Együttes adja elő, vezényel és zongorán közreműködik a zeneszerző, Selmeczi György. Őt kérdeztük a külföldön már nagy sikert aratott filmkoncert hazai premierjéről.

bővebben >
 


Elröppent lélek
A párizsi Palais Garnierben a tíz éve elhunyt Nurejevre emlékeztek
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 21. 13:37

Amikor Rudolf Nurejev első alkalommal fellépett a párizsi Palais Garnier színpadán 1961. május 19-én, még a Szovjetunió állampolgára volt. S halála előtt utoljára szintén a Palais Garnier nézői tapsolhattak neki, a Bajadér koreográfusaként. A párizsi Opera balettkara január 21-én a nevezetes színházban tartott emlékelőadást.

bővebben >
 


Kallódó kézirat
Charlotte Brontë új novellája jelent meg
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 17. 14:54

A 19. századi romantikus irodalom kiemelkedő alkotása, a Jane Eyre után múlt pénteken Charlotte Brontë új írása jelent meg - ezúttal a London Timesban. A hír bizarr, de igaz: a 34 oldalas Stancliffe´s Hotelt még 1838-ban vetette papírra gyöngybetűivel az idősebb Brontë nővér, ám mindmáig csupán maroknyi szakértő tudott a létezéséről.

bővebben >
 


Ha szomjazunk, akkor mi élünk...
Ligeti György Kossuth-díja
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 17. 11:41

Ligeti György

Pierre Boulez bon mot-ja, miszerint a huszadik század zeneművészetét három magyar szerző karakterizálja: Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter, bejárta a világot. A nemzetközi zenei élet mintha tartaná magát ehhez a kijelentéshez, ám valóság is az, hogy a három szerző munkássága meghatározó. Az idén nyolcvan éves Ligeti 1957 óta külföldön él. Kapcsolata a várossal, amely zeneszerzőként fölnevelte, az utóbbi évtizedben megújult, Budapest díszpolgára március 15-én Kossuth díjat kapott.

bővebben >
 


Életrajz-tár
   
Összesen 20 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!