Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2   

Új kor
   
Irodalom a Szigeten
Szerzõ: Papirusz
2006. augusztus 10. 22:24
Idén zenés színmû, Prae-est, Éjszakai állatkert, M'Orális élvezetek és Szépírók Találkozója színesíti a programot.
Az irodalmi estek-délutánok helyszíne minden esetben az Octopus Összmûvészeti helyszín.
 

bővebben >
 


Üstökösmagok lehetnek a Trójai kisbolygók
Szerzõ: Papirusz
2006. február 1. 13:50

A Patroclus kisbolygó részletes vizsgálata arra utal, hogy inkább üstökösmag, mint kisbolygó lehet, és nem mai helyén jött létre. Ha ez a Trójai kisbolygóknak nevezett társaira is igaz, új elmélet szükséges ezen égitestek kialakulásának magyarázatára.

bővebben >
 


Váratlan jelöltek a világ hét új csodájára
Szerzõ: Papirusz
2006. január 6. 19:31

Már csak egy évünk maradt arra, hogy szavazzunk a világ legújabb hét csodájára. A jövő év januárjában ugyanis lezárul a mintegy öt éve zajló játék az interneten. A Föld lakossága 77 építészeti csoda közül válogathatta ki, hogy melyik kerüljön a legjobb 21 közé. A hátralévő évben ebből a 21-es listából kell kiválasztani azt a hetet, amelyik a jövőben a világ hét új csodája büszke címet viselheti majd. A sorozat első részében a Colosseumot, az Akropoliszt, az agrai Tádzs Mahalt és Angkor Vatot mutatjuk be.

bővebben >
 


Megnyílt a Jövő Háza
Szerzõ: Papirusz
2005. december 20. 08:40

Megnyílt a Jövő Háza; a tudomány és technika legfrissebb vívmányait interaktív, színes módon bemutató kiállítást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter nyitotta meg a budapesti Millenáris Parkban. A tárca által tervezett Jövő Háza egyszerre kíván múzeum, kiállítás és technológiai sci-fi park lenni; egy új intézménytípus, amely úgy ötvözi az ismeretszerzés formáit, a múzeumot, a könyvtárat, az iskolát, valamint a médiát és az internetet, hogy a tudást új megközelítésben tárja a látogatók elé. Az egykori Ganz-gyár iparcsarnokában berendezett Jövő Háza 3000 négyzetméteren, két szinten várja a látogatókat, minimum félévente megújuló kiállításokkal.

bővebben >
 


Mátrix 2 kalózmásolatok az interneten
Szélesvásznú, surround hangzású Mátrix-Újratöltve kópiák tűntek fel az internet magyar szegletében is.
Szerzõ: I-Web.hu
2003. május 30. 11:10

Mátrix 2 kalózmásolatok az interneten. Szélesvásznú, surround hangzású Mátrix-Újratöltve kópiák tűntek fel az internet magyar szegletében is.

A Kazaa 226 millió felhasználóval rendelkező fájlcserélő rendszerét még a premier előtt elárasztották a Mátrix Újratöltve digitális példányai, ezek közül azonban egy sem volt a várt film kalózverziója. A fájlok legtöbbször lejátszhatatlanok voltak, vagy valójában egy másik filmet rejtettek: például az első Mátrixot, a Harcosok Klubját, vagy a Jégkorszak illetve a Dumb & Dumber című filmeket.

bővebben >
 


3D-függöny fel!
Virtuálisan új életre keltett színházak
Szerzõ: ITTK
2003. április 30. 12:42

A brit Warwick Egyetem egyik kutatócsoportja a korszerű digitális eljárások révén új életre kelti a régi európai, köztük a legrégebbi, ma már csak romjaikban látható ókori görög színházakat. Így készült el a legmodernebb 3D számítógépes technológiák felhasználásával a virtuális valóság modellje Periklész Odéonjának is, melyet az időszámításunk előtti 5. század közepén építettek Athénban.

bővebben >
 


A monitor a festővászon
Az Internet mint a művészet új közvetítő csatornája 2.
Szerzõ: Szanyi Erika
2003. április 23. 16:42

A The Shadowhand Company
pólóterve

Internetes művészet, webart, új média, webdesign, szoftver art. Számos elnevezéssel illethetjük az interneten megjelenő, és az internetes hálózati kommunikáció nélkül elképzelhetetlen művészeti alkotásokat, mégis kevesen, keveset tudnak ezekről a művekről.

bővebben >
 


Kattintott képkorszak
Az Internet mint a művészet új közvetítő csatornája 1.
Szerzõ: Szanyi Erika
2003. április 18. 16:15

Madeleine AkTyPI fotója
/forrás: www.manovich.net/

Waliczky Tamás, Szegedy-Maszák Zoltán, Vécsei Júlia. Nevek, melyek a nagyközönségnek semmit sem mondanak, pedig az internetes művészet élvonalába tartoznak; jellemzően nem Magyarországon, csak a nagyvilágban... Az ismertségről és a netművészet magyarországi helyzetéről beszélgetett az Papirusz Pásztor Erika Katalina médiaművésszel és tervezővel, aki a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális Kommunikációs Tanszékének adjunktusa és a www.epiteszforum.hu online építészeti portál vezetője.

bővebben >
 


Kultuszteremtés az interneten
Szalacsi Sándor, Touristguy és a WTC
Szerzõ: Kovács T. Gábor
2003. április 15. 16:29

Az interneten könnyen és nagyon hamar szerveződik kultusz egy érdekes figura köré. Sokakat meglepett Uhrin Benedek anti-slágerénekes és fűzfapoéta tündöklése, akit internetes fan clubja emelt a csillagok közé. Már régebb óta tarol a hálón itthon és külföldön egy magyar srác, aki TouristGuy néven teremtett új irányzatot a digitális népművészeknek is nevezett Photoshop-bűvészek között. A legújabb csoda pedig egy kocsordi munkásember, aki egy rövid videoklipben adja elő heroikus küzdelmét a magyar nyelvvel. Közös a három ikonban az őket körüllengő irónia, valamint az, hogy kialakult arcukhoz mindenki hozzátett többet-kevesebbet.

bővebben >
 


E világ az eVilág?
Minisztériumi pénz a digitális kultúrára
Szerzõ: S.M.
2003. április 14. 10:44

Több pályázó is megkapta a maximálisan elnyerhető húszmillió forintot az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) eVilág - digitális tartalom és kultúra (hazai kulturális javak a digitális világban) című pályázatán. A támogatás célja, hogy elősegítse a nemzeti kulturális értékek megörökítését, az elektronikus világban történő megjelenítését. Ennek megvalósítására 1 milliárd forintos keret állt rendelkezésre. Az IHM hasonló témakörű, több részterületből álló, európai uniós normáknak megfelelő pályázatait folyamatosan írja ki.

bővebben >
 


Két lépés előre, egy lépés hátra
Részletes beszámoló a X. kultúratámogatási konferenciáról
Szerzõ: Hiver`t Uzsi
2003. április 14. 10:28

A tizedik alkalommal megrendezett A kultúra pénze, a pénz kultúrája konferencián a Nemzeti Kulturális Alapprogram elmúlt 10 évének teljesítményét próbálták bemutatni a felszólalók. Fura mód nem esett szó az irodalomról és a könyvkiadásról, ami szervezési hiányosságok mellett talán azt is jelzi, hogy vége a magyar kultúra irodalomközpontúságának.

bővebben >
 


Nyomtatott genetikai talk shaw
A jövő nincs megírva
Szerzõ: Stelzer Gábor
2003. április 14. 10:27

Albert Jacquard és Axel Kahn

Nincs mire felvágnunk: a varangyos béka, de még a rizs is több génnel rendelkezik, mint a magát az evolúció csúcsára helyező ember. Ha csak ennyi derül ki egy kötetből, az máris izgalomba hozhat bárkit, és elsősorban ez volt a szándéka a Europe 1 újságírójának, Fabrice Papillon-nak. A francia zsurnaliszta két tudós honfitársát, Albert Jacquard-t és Axel Kahn-t ültette le egymással szembe, hogy kérdéseivel provokálva őket, kiderüljön a genetikáról alkotott, markánsan eltérő véleményük.

bővebben >
 


Amikor a gumitappancsos gyerekek benéznek az ablakon
Beszélgetés Hajós Andrással, a Magánszám című show műsorvezetőjével
Szerzõ: Kovács T. Gábor
2003. április 14. 09:39

Kísérletbe fogott a TV2 a Magánszám című talk show-val: Hajós Andrást az Emil Rulez nevű zenekar frontemberét szerződtették műsorvezetőnek, aki teljesen zöldfülűnek számít a tévénél. Hajós egyelőre kissé esetlen mozdulatokkal tempózik a mélyvízben, minden esetre meglepően érdekes mozgáskombinációkat mutat be a felszínen maradáshoz. Műsora nem kaptafára készül, ahogy mondja: témáit nem a médiabiznisz boszorkánykonyhájában írja, hanem otthon a foltos abroszon.

bővebben >
 


Egy elrontott játék
A zország tesztye
Szerzõ: Lakatos Péter
2003. április 9. 11:13

Izgalomfokozás volt. Az ország tesztjéig hátralévő időről a képernyő jobb felső sarkából már péntek kora estétől folyamatosan tájékoztatást kaptunk. Néha Marsi Anikó és Vágó István is figyelmeztetett bennünket, hogy nemsokára elkezdődik egy külföldön példás karriert befutott licenszműsor, mindenkinek tessék idefigyelni: olyan tömeges IQ méricskélés lesz itt szombaton, mint még soha. Hát lett...

bővebben >
 


Besétálhatunk az EU-ba
Április 5-én Európa kulturális sugárút nyílik a főváros központjában
Szerzõ: -art-
2003. április 4. 09:40

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számos EU-programot szervez az év első felében. A Szépművészeti Múzeumban májustól kiállítás fogadja az Unió kulturális értékei iránt érdeklődőket. A nemrég véget ért Budapesti Tavaszi Fesztivál idején "vándorló" kiállítások, EU-információs pontok működtek, a kulturális seregszemle záró estjén fellépett az Európai Unió Ifjúsági Zenekara is Vladimir Ashkenazy vezényletével. Az április 12-i népszavazás előtti hét végén pedig kulturális sugárúttá alakul át a budai Várból az Andrássy úton át a Hősök teréig vezető útszakasz. Az útvonal mentén elhelyezkedő intézményeket éjfélig ingyenesen lehet látogatni.

bővebben >
 


A cellulóz megdicsőülése
Kartonvilág kiállítás az Árkádban
Szerzõ: Tuba Adrienne
2003. április 3. 10:17

A főváros legfiatalabb bevásárlóközpontja e műfajban szokatlan módon ünnepli születésnapját: Bernard Lagneau bohó, mégis végletekig természetes kartonszobrász felépítette legújabb mechanikus objektumát, a Kartonvilágot, amelyet a szervezők a kiállítás hangulatával azonosuló családi programokkal egészítenek ki április 6-ig.

bővebben >
 


WIW - wágod?
Mire jó egy bizalmi háló a net-en?
Szerzõ: Kormos Gyula
2003. április 2. 12:58

Egyszer-kétszer már véletlenül rákattintottam a www.wiw.hu-ra, ám egy elfoglalt elemzőnek nem sok a keresnivalója lehet egy olyan oldalon, amely ígérete szerint pusztán a szórakozásról szól. Ráadásul "csak úgy" be sem engedtek az elitklubba, mert oda kizárólag meghívóval lehet beregisztrálni. Kolléganőm jóvoltából huszonegyezervalahányszázadikként kaptam egy helyre kis invitálót, miszerint két héten belüli érvényességgel csatlakozni tudok az első, igazi és magyar virtuális közösséghez. Wiw, mint Who Is Who - wilágos?

bővebben >
 


Tilla másik énje
Propaganda a periférián
Szerzõ: wasabi
2003. március 31. 15:27

Aki a kultúra népszerűsítésével foglalkozik, ne üljön túl magas lovon, hanem ragadjon meg minden alkalmat, hogy imádott tárgyát az előtérbe tolhassa. A Propaganda - műfaja szerint kulturális magazinműsor - a TV2 egyik erőteljesen promotált sztárjának összidejét tekintve három perces megjelenést biztosító különcködése vasárnap hajnali egy és kettő között. Barátságos időpont, a biztonságos felejtési zónában, messze a Big Brother széria fő csapásirányától, nehogy a nagy tesó letapossa, ugye. A lehetetlen kezdési idő ellenére volt már olyan, hogy az éppen tévét nézők 58 százaléka ezt a programot választotta. Ennek két oka valószínűsíthető: vagy épp itt aludtak el kezükben a távkapcsolóval, vagy tényleg annyira jó a műsor, hogy érdemes érte fennmaradni. Az igazság e két feltételezés között van.

bővebben >
 


Repülj most!
A negatív nyereményjáték mintapéldája
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 30. 19:34

Osztrák eredetű licenc-műsort hozott el most Friderikusz Sándor "progyuszer" az ő médianépének, s terítette legott eléjük a hétfői főfontos sávban, azaz 19 órakor. A támadni kívánt oldal nagyon is Fókusz-ál a BB-re. A műsortípus kiválasztását és pozicionálását túlontúl a kereskedelmi ellenoldal nézőinek elcsábítására hegyezték ki. Ám messze nem ez a legnagyobb baj ezzel a félórával.

bővebben >
 


Királyi csemegék
Gasztronómiai kalandozás a Royalban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 27. 16:32

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Royal Szálloda cukrászdája. A nemrég felújított szállodaegyüttes sokak emlékezetében valószínűleg Apolló moziként él, ám az igazi öreg rókák vettek még jegyet a Vörös Csillag moziban is... A cukrászda viszont a békebeli időket idézi, egy kis franciás csillagporral meghintve.

bővebben >
 


oldalak:  1  2   

Új kor
   
Összesen 31 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!