Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!

Történelem
   
A misztikus Kelet realitása
Történelem, kultúra és vallás
Szerzõ: macsinger
2003. április 30. 11:02

A National Geographic Society (Nemzeti Földrajzi Társaság) 1888-ban alakult meg: "a földrajzi ismeretek gyarapítására és terjesztésére". Az alapítás évében indult el folyóirata is, amely kezdeti, egyszerű barna borítóját fokozatosan cserélte egyre izgalmasabb külsőre, 1959 óta pedig minden száma színes borítóval jelenik meg. Az izgalmas és eredeti fotóanyagával mindig is kitűnő magazin 1904-ben jelentette meg első iszlám témájú cikkét. A most megjelent kötetbe Don Belt (a magazin vezető szerkesztője) válogatott az eltelt majd száz év anyagából.

bővebben >
 


Bábelt lebontják
Mit kínál húsvét táján Európa kulturális fővárosa?
Szerzõ: Szászi
2003. április 17. 10:44

P. Mimran: Babel.tv

A legújabb kiállítás importáru: a bécsi  Kunsthistorisches Museum ajándéka Graznak. Az Eggenberg  reneszánsz kastély patinás falai között Bábel tornyának építése a téma, s első pillantásra érthető, hogy a kommunikáció mai válságos állapotában milyen aktuális a gondolattársítás. Wilfried Seipel, a bécsi múzeum igazgatója, a grazi kiállítás előkészítésének első lépéseként  a téma 70 szakértőjéből alakított tanácsadó testületet:  történészek, régészek, etnológusok, nyelvtudósok és biológusok ismereteire is támaszkodott a 600 kiállítási tárgy kiválasztásánál és elhelyezésénél.

bővebben >
 


Architekturális génbank
Erdély népi építészete adatbázisban
Szerzõ: PVÁ
2003. április 10. 15:45

Nyárszó (Kolozs megye)

Nemcsak Magyarországon, Erdélyben is pusztulnak a falvak. Hajdan virágzó településeken romba dőlt, elhagyatott, jobb esetben átépített többszáz éves házakat lát az arra járó. Mindez a nincstelenség, a megváltozott életkörülmények következménye is. De talán még valami megmenthető ebből az értékes építészeti hagyatékból. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány és az Utilitas Műemlék Felújító Központ munkatársai az erdélyi népi építészeti örökség kutatására sajátos műemlékvédő programot hoztak létre. A projekt szakmai vezetőjével, Balassa M. Iván néprajzkutatóval, és a két programigazgatóval, Furu Árpáddal és Szabó Sámuellel beszélgetett az Papirusz.

bővebben >
 


Kedves Robert!
Kafka leveleket árul egy bécsi antikvárium
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 19. 11:40

Az Átváltozás kézirata

Az Inlibris bécsi antikvárium Franz Kafka 38, részben eddig ismeretlen levelét adta ki  kötetben - katalógusban, az eredetieket pedig  1,2 millió  euró kikiáltási árért vételre kínálja.

bővebben >
 


Fonák játék az egész
Kortárs olasz írók két új kötete
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 18. 16:59

Van Európában egy ország, amely természeti szépségével, elképesztő mennyiségű műkincsével gyönyörködésre készteti az ide látogatókat. A reneszánsz korban is Európa tanítómesterei voltak, tehetségeik festészetben, szobrászatban, irodalomban a kultúra fellegvárába, elérhetetlen magasságokba emelték Olaszországot. Vajon lehet-e folytatni ezt a páratlan „tanítást”? Valahogy ezekkel a gondolatokkal veszi kézbe az olvasó a noran könyvkiadó két új kötetét, amely a kortárs olasz irodalom legjobbjaival, Paola Caprioloval és Antonio Tabucchival próbálja bizonyítani: ma is él, virágzik az olasz irodalom.

bővebben >
 


Történelmi távlatokban
Vitatott személyek
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 22. 14:17

Megidézett történelem

Miért nem tud Károlyi Mihály lánya magyarul? – egyebek között erre a kérdésre is választ kaphatnak a XX. századi magyar történelem iránt érdeklődők a Duna Televízió vasárnap este induló Vitatott személyek című dokumentumfilm sorozatában. A honi históriát tizenhárom – a történészek megítélései szerint – vitatott politikusok munkásságán, személyiségén keresztül bemutató havonta jelentkező széria gróf Tisza István életének feldolgozásával kezdődik.

bővebben >
 


Történelem
   
Összesen 6 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!