Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Történelmi arcképek (Archívum)
A dualizmus korának politikusai
Szerző: Mucsányi Marianna
2003. január 16. 14:04


A dualizmus korszakát minden történész óvatosan kezeli, a kiegyezés utáni időszak mindenkiben kettős érzéseket ébreszt. Kik azok a politikusok akik Deák Ferenc mellett kiálltak az Osztrák Magyar Monarchiával kötött egyezség mellett és szerepet vállaltak a közös politizálásban. Azt mindenki tudta, hogy a magyar arisztokráciának és az osztrák uralkodó rétegnek érdeke volt a kiegyezés. A magyar főurak közül azonban sokan nem tudták eldönteni, hogy mivel védik Magyarország érdekeit, pártok és irányzatok közt vergődtek.
Erre jó példa gróf Apponyi Albert élete. Habsburg-hű, konzervatív politikus apa fiaként született Bécsben. A kalksburgi jezsuita iskola tanítványaként lett sok nyelven beszélő óriási műveltségű politikus. 1872-ben a Deák-pártban kezdte pályáját, de 1878-ban már a mérsékelt ellenzék vezéralakja. Húsz évvel később ismét a liberálisok között találjuk, 1901 és 1903 között a képviselőház elnöke, majd nemzeti párti átmenettel az addig 67-es gróf  a Függetlenségi Párt vezére lesz. Veszélyes és változatos életpálya, főleg ha ismerjük Apponyi Albert kűzdelmét Trianonban a magyar békedelegáció vezetőjeként a nagyhatalmak elhatározásaival szemben.
Tőkéczky László a magyar történelem olyan figuráinak portréját vázolta fel, akiknek életéről keveset olvashattunk. A kötetben bemutatott több mint félszáz személyiség életútja erkölcsi, világnézeti és politikai szempontból sokszínűsége ellenére egységes. Az általános műveltség, a családi hagyományok és az Európára figyelés mindegyiküket jellemezte. Ezt vagy tanulmányutak vagy könyvek segítségével érték el. Mindehhez természetes követelmény volt a több nyelv ismerete. Ami szintén közös bennük az a hazaszeretet. Talán ennek köszönhető, hogy hajdan együtt tudott munkálkodni származástól, társadalmi hovatartozástól, vallási meggyőződéstől függetlenül sok-sok olyan szakember, alkotó, aki műszaki, jogi, néprajzi vagy agrár szakemberi ismeretét a magyar polgári fejlődés érdekében kamatoztatta.
A kötet jelentőségét maga a szerző foglalta össze előszavában. „A kötetben összegyűjtött életrajzi vázlatok hősei között vannak olyanok, akikről utcákat neveztek el, de egy sincs köztük, akinek a teljes életművét szakemberek az utóbbi évtizedekben elfogulatlanul vizsgálták volna. Még az úgynevezett progresszív-haladó örökségbe sorolható alkotók megítélése is súlyosan torzult attól, hogy egészükben ők sem voltak alkalmasak egy ideológiától átitatott kultúrpolitika és történetfelfogás igazolására. Jobbnak látszott róluk megfeledkezni, vagy egy-egy nagy formátumú személyiség tevékenységét egyetlen tettére redukálni. A magyar történelem itt tárgyalt szereplői lényegében a XIX. századot képviselik.”

A kötetben többek között olvashatjuk id.és ifjabb gróf Andrássy Gyula, Asbóth János, gróf Bánffy Miklós, gróf Csáky Albin, Darányi Ignác, Fáy András, báró Eötvös József, Eötvös Károly, Hegedűs Lóránd, Kállay Béni, gróf Lónyai Menyhért, gróf Mikó Imre, Mocsáry Lajos, Szilágyi Dezső, Wlassich Gyula és gróf Zichy Nándor életrajzát.


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!