Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Stockholm, a szépség városa (Archívum)
A svéd főváros önmagában páratlan esztétikai élmény
Szerző: Mucsányi Marianna
2003. január 16. 16:34


Aki azt mondja, hogy Stockholm észak Velencéje, az nem járt még itt. Stockholmban ugyanis nem csatornák és azok két partját övező házsorok vannak, hanem mindenütt ott a tágas tenger, a város szívébe is bejönnek a sokemeletnyi tengerjáró hajók. Stockholm nem a tenger partján fekszik (ilyen város akad bőven), hanem a tengeren: a főváros és az azt övező Skärgarden 24 000 szigetre épült.
Ez már önmagában az esztétikai szépség, igaz, ezt a természet alkotta. A svédek viszont tisztelik a természetet, így városépítéskor sem rombolják azt, a házakat, tömböket is úgy építik, hogy hatalmas parkokat, erdőrészeket hagynak köztük. Bárhol bukkan ki az ember a központtól 10-15 percnyire a metróból, mindenhol víz- és zöldközelben találja magát. A svédek szeretik a szépet, s ez iránti érzékük az építészetben is megnyilvánul. A rendkívül hangulatos óváros (Gamla Stan) maga is külön sziget, amelyen bőven akadnak 13. századi és 15-16 századi házak. Ezeket a szép épületeket gondosan renoválták, így színpompás világ tárul elénk. Amint másfelé is Stockholmban: merték, merik színesre festeni az épületeket (talán a hosszú tél, a komor sötétség miatt).

Érdemes legalább egyszer hosszan metrózni is. Sok megálló valósággal ragyog a színektől, néhány pedig képzőművészeti-építészeti remekmű. A 40-es évek végétől épített, alaposan átgondolt, 108 kilométeres hálózat (amelynek egyik vonalán például 35 megálló található) a világ leghosszabb művészeti galériája. (Nem kell visszarettenni a metrózástól, a nemrég kicserélt, modern és kényelmes szerelvények olyan simán és csöndben suhannak, hogy az ember néhány perc múlva legszívesebben álomba szenderülne.) Mozaikok, festmények, szobrok díszítik a körülbelül 100 megálló felét, arculataikat több mint 70 művész alakította ki. Van olyan megálló is, amely valóságos barlang: nem csiszolták simára a falait, viszont vidám mintákat pingáltak rájuk. 
Ha már gyönyörködtünk a természeti és építészeti szépségben, metróztunk is, néhány nevezetességet nem szabad kihagyni. A Városháza a pici Riddarholmen szigetről (amelynek csipkés tornyú templomába temették a királyokat) úgy látszik, mintha úszna a Mälaren tó partján. A vörös téglás épület építészeti mestermunka 1923-ból. Érdemes végigjárni gyönyörű termeit, legalább ilyenkor láthatjuk a helyszínt, ahol minden decemberben a Nobel-díj átadását követő vacsorát tartják. Egyébként az építész állítólag ennek megfelelően tervezte meg a középső, hatalmas terem lépcsősorát: megkérte a feleségét, hogy hosszú, földig érő ruhában jöjjön le különféle lépcsőkön, s mondja meg, melyiken lehet kényelmesen lejönni - hogy a királyné lesétálhasson rajta.

Természetesen kihagyhatatlan program a Skansen a Djurgarden szigeten. A sziget maga is rendkívül szép, s található még rajta bőven érdekesség: a Waldemarsudde nevű kis kastély (ma múzeum), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a városközpontra, de ezen a szigeten áll a Nordiska Museet (Északi Múzeum) és a Vasa Museet (Vasa Múzeum) is. A Skansen a világ legrégebbi szabadtéri múzeuma, amely hatalmas területen fekszik, körülbelül 150 régi svéd épülettel. Nem csoda, hogy én például, aki hetedik alkalommal jártam itt, ismét találtam új helyeket, házakat. De nemcsak az épületek érdekesek, hanem az, hogy megismerkedhetünk az életformával is. Ráadásul a Skansen maga az állatkert is, jönnek-mennek a kacsák, páva nézegeti magát a régi templom ablakában...

Feltétlenül kell időt szánni Drottningholmra: a Városháza elől indulnak a hajók a 17. századi, hatalmas és szép kastélyhoz, amely a Mälaren partján fekszik, s ahol a svéd királyi család lakik. A kultúra és a művészetek barátainak itt nem föltétlenül az egyébként valóban szép kastély és a park az érdekes, hanem a 18. századi Kínakastély és főként az ugyanabból a századból származó barokk színház, amelyben ma is tartanak olykor kamara előadásokat.
A svédek egyik büszkesége volt a legutóbbi időkben a város szívében, a Skepssholmen szigeten található Moderna Museet, amelyet az idén be kellett zárniuk. A hírek szerint ugyanis nedvesedtek a falak, így az épületet most tatarozzák (a tervek szerint 2003 telén adják át ismét). Ám június 15-e óta az értékes 20. századi gyűjtemény egy része látható a Klarabergsviadukten 61. szám alatt, sok más része pedig többfelé a városban és vidéken. A Modern Múzeumot a híres spanyol építész, Rafael Moneo tervezte, s így költözött át a gyűjtemény 1998-ban a szomszédos épületből, amely ma az Építészeti Múzeumnak ad otthont. A Modern Múzeumban körülbelül 5000 festmény, szobor, installáció, 26 000 grafika, 100 000 fotográfia, 300 film található, 2001-ben 330 új művel bővült az anyag. Lars Nittve igazgató úgy véli: fontos, hogy vásároljanak neves, jelentős alkotóktól, de a leglényegesebb, hogy az adott mű megtalálja a helyét a gyűjteményben.
Természetesen egyetlen látogatáskor nem lehet mindent végignézni, s bár sok érdekes múzeum van itt, kettőt még rövid látogatáskor sem szabad kihagyni. Az egyik a Vasa Museet, ahol Gustav Vasa 1628-ban elsüllyedt, majd a 20. század második felében megtalált, hatalmas, gyönyörű hajója csodálható meg 1986 óta. A másik pedig a Millesgarden, Carl Milles szobrász kertje, amely már maga is képzőművészeti remekmű, nem beszélve a légies szobrokról. Ezeket azonban külön írásban mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkeink:
A fenséges Vasa
Milles varázsos kertje

www.stockholm.se
www.stockholmsmuseer.com

néhány érdekes múzeum:
www.arkitekturmuseet.se
www.dansmuseet.se
www.royalcourt.se
www.drottningholmsteatern.dtm.se
www.porslinsmuseum.se
www.historiska.se
www.junibacken.se
www.konstakademien.se
www.kulturhuset.stockholm.se
www.medelhavsmuseet.se
www.millesgarden.se
www.modernamuseet.se
www.musikmuseet.se
www.nationalmuseum.se
www.nobel.se/nobelmuseum
www.nordm.se
www.skansen.se
www.strindbergsmuseet.se
www.svenskform.se
www.tekmu.se
www.thielska-galleriet.a.se
www.waldemarsudde.com
www.vasamuseet.se
www.ostasiatiska.se

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!