Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  8  9  10  11  12   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Farinelli hangja
Carlo di Broschi alias Farinelli CD-n
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 24. 09:46

Tizennyolcadik századi mércével mérve valósággal világsztárnak számított Carlo di Broschi, művésznevén Farinelli, aki 1705. január 24-én született. Az ünnepelt énekes egy ma már nem létező hangfajban futotta be mesés karrierjét: kasztrált volt. Vivica Genaux mezzoszoprán énekesnő e lemezen olyan áriákat énekel, amelyeket egykor Farinellinek írtak.

bővebben >
 


Fényíró akció
34. Magyar Filmszemle 2003. január 28 – február 4.
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 23. 15:51

A magyar filmrendezők két doyenje, Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásaival, valamint az életműdíjak átadásával kezdődik január 28-án, illetve zár február 4-én az egyhetes 34. Magyar Filmszemle. A két mű vetítései között összesen 142 filmet láthatunk a Millenáris Teátrumban, a Mammut Moziban, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az artiturán naponta közlünk beszámolókat az eseményről, de már most olvashatja nálunk a teljes versenyprogramot!

bővebben >
 


Zum Geburtstag viel Glück!
20 éves a szekszárdi Német Nemzetiségi Színház
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 23. 13:51

1982 novemberében a Goethe-év tiszteletére szervezett irodalmi programmal nyitotta meg kapuit a teátrum. Két évvel később már saját színházi produkcióval, Arthur Schnitzler Anatol című drámájának bemutatásával rukkolt elő, majd tíz év múlva Szekszárd egyik patinás épületében új otthonra találtak.

bővebben >
 


Aki a... miből is él?
Beszélgetés Tarr Máriával, a Madách Színház súgójával
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 23. 13:28

Majdnem félszáz éve a Madách színház tagja súgóként. Tarr Mária a Magyar Televízió drámai osztályán több mint 330 tévéjátékban is közreműködött. Olyan nagy színészekkel dolgozott együtt, mint Domján Edit, Gábor Miklós, Tolnay Klári, Kiss Manyi. Béla fia filmrendező lett, György pedig falkép-restaurátor.

bővebben >
 


Újra virgázik a herflis
Kicsi hangszer, nagy a lélek
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 23. 12:11


Szabó Tamás, az egykori Palermo Boogie Gang ördögien virtuóz szájharmonikása a Spo-Dee-O-Dee nevű együttesével január 23-án csütörtökön este fél 8-tól játssza új lemezének számait a budapesti New Orleans Klubban. Az étterem ezúttal táncparketté avanzsál, a hangulat garantált!

bővebben >
 


Idén 250 éves a British Museum
London egyik leghíresebb intézménye készül a 250. évfordulóra
Szerzõ: Madary Orsolya
2003. január 23. 10:48

A British Museumban már javában szervezik a 250. évfordulóra tervezett programokat. A tervek között szerepel a Királyi Könyvtár felújítása és egy új galéria nyitása is.

bővebben >
 


A világ haragosa
1849. január 22-én született August Strindberg
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 22. 16:01

A svéd dráma- és regényíró, August Strindberg (1849-1912) a tizenkilencedik század utolsó évtizedeinek egyik legmarkánsabb figurája. A társadalom és a lélek elemzője, aki soha nem képes és nem is akar elszakadni önmaga szubjektív értékítéleteitől. Talán pont ezért olyannyira hiteles minden valaha is papírra vetett gondolata.

bővebben >
 


Éjféli filmek, arany karikával
Programok, új szerzemények a Magyar Kultúra Napján
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 22. 14:59

Országszerte megemlékeznek a Himnusz születésnapját jeles napként regisztráló Magyar Kultúra Napjáról. A kulturális élet minden területén ünnepelnek: kiállítások nyíltak, koncerteket, színházi, irodalmi rendezvényeket tartanak ma.

bővebben >
 


Felemelő Liszt előadás
Elismerően méltatja az amerikai sajtó a BFZ koncertjeit
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 22. 14:42

Január 21-én  zárult a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ)  kéthetes amerikai turnéja. A zenekar Fischer Iván vezényletével tíz hangversenyt adott Floridában, New Yorkban (Carnegie Hall) és Washingtonban (Kennedy Center). Az amerikai sajtó, köztük a rangos New York Times és a Washington Post a felsőfokú jelzőkkel nem takarékoskodva számolt be a koncertekről. A műsorok szólistái a francia zongoraművész Jean-Yves Thibaudet és az orosz pianista, Denis Matsuev voltak.

bővebben >
 


Ingatag ingatlan
A Bástyasétány 77. a Radnóti Színházban
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 22. 12:34

Kulka János és Szervét Tibor
(fotó: Koncz Zsuzsa)

Az egyik "szülőatyja" jóízűeket nevetett az átdolgozott Eisemann-operett premierjén, a másik legfeljebb a felhők közül kukucskált utolsó "gyermekére", de aligha ismert rá. Ami ez esetben nem baj, az eredeti változatot tulajdonképpen a megfelelni akarás, a túlélni vágyás hívta életre.

bővebben >
 


Csodafelnőtt
Hauser koncert a Zenekadémián
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 22. 12:29

Kortársai az általános iskola első osztályába készültek, hogy megtanuljanak írni-olvasni, ő pedig már a Zeneakadémia növendéke volt. Igaz, az előkészítő, a különleges tehetségeket gondozó évfolyamé. Az persze nem volt kétséges, hogy a négy és féléves kora óta zongorázó Hauser Adrienne nemsokára a rendes hallgatók közé kerül. Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, és Kurtág György tanítványa hamarosan - 1985-ben - megszerezte az első jelentős versenygyőzelmét is. Hauser nem sorolható a sportcsarnokokat megtöltő, változó fényű csillagok közé. Viszont az ő nevéhez fűződik a Tiszadobi Zongorafesztivál megalapítása. Január 23-án este a Zeneakadémia Nagytermében lép föl.

bővebben >
 


Fado és folkrap
A Millenáris koncerttervei 2003-ra
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 21. 16:10

Dave Samuels

Idén is különleges zenei programra számíthatnak a nézők - nyilatkozta az artiturának Derdák András, a Millenáris művészeti igazgatója. Februárban például a vérpezsdítő karibi hangulatot idéző vibrafonos, Dave Samuels ad továbbképzést abban a témában, hogyan lehet a latin dzsesszre bulizni.

bővebben >
 


Építő Kritika
Folyóiratszemle 01.21.
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 21. 15:45

Huszonharmadik évfolyamába lépett az egyik legnagyobb példányszámú és legtöbbet idézett társadalomelméleti és kulturális folyóirat, a Kritika. A havonta megjelenő, és igen széles érdeklődési körrel rendelkező lap ez évi első száma is hű szerkesztőinek jelszavához, ami így hangzik: "minden műfaj jó, az unalmasat kivéve." Az 1995-ben Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett lap legfrissebb számában ezért éppúgy olvasható tanulmány, esszé, interjú, mint könyv- és zenekritika.

bővebben >
 


Akarsz-e játszani...
Sas Tamás: Szerelemtől sújtva
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 21. 14:00

A Pokol tüzében fogsz égni egy életen át. Te elvetemült. Te szerencsétlen. Te szerelmes.

bővebben >
 


Darvas Iván Sorstalansága
Felolvasóest a József Attila Színházban
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 21. 13:27

Miután megtudta a világ, hogy a 2002. évi irodalmi Nobel-díjat Kertész Imre kapja, a magyar író számos interjúban, így az első hazai sajtótájékoztatón is elmondta: a szekrényben jókora csontváz lapul, amelyről mintha az emberek többsége nem szeretne tudomást venni. Ezért inkább ki se nyitja a szekrény ajtaját. Azóta viszont már több, mint 170 ezer példányban fogyott el a Sorstalanság, s ha csak két olvasóval számolunk kötetenként, nyugodtan állíthatjuk: valami elkezdődött.

bővebben >
 


Ilyenek lennénk?
A kortárs művészet formái
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 21. 10:36

Átfogó képet kaphat a kortárs képzőművészetről az érdeklődő, ha február 9-ig látogatást tesz a Műcsarnokban: hatalmas skálát fog be a Frac Languedoc-Roussillon gyűjteményből válogatott anyag. A rendezők arra törekedtek, hogy a francia és nemzetközi művészet minden műfaját és irányzatát felvonultassák.

bővebben >
 


A sugárzó nyugalom
Egy éves a Pax Televízió
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 20. 15:45

Aki esténként nem silány akciófilmekre vágyik, hanem nyugalomra, kiegyensúlyozott, meghitt pillanatokra, annak egy éve lehetősége van bepillantani a Pax Televízió birodalmába. Ifjúsági műsorok, ismeretterjesztő sorozatok, zene és rajzfilmek a nap 14 órájában.

bővebben >
 


Nicholson hetedszer, Scorsese először
60. Golden Globe-díj, 2003
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 20. 13:53

Hetedik Golden Globe-ját nyerte – nyolcszor jelölték –, a háromszoros Oscar-díjas (szintén még nyolc jelölés) Jack Nicholson vasárnap, Los Angeles-ben. A színész egy úgynevezett kisembert formál meg az About Schmidt című filmben. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének tagjai, magyar idő szerint hétfő hajnalban hatvanadik alkalommal szavazták meg az Arany Glóbusz-díjat, amelynek eredménye – a hagyomány szerint – nagy hatással van az Amerikai Filmakadémia ítészeire, az Oscar-díjra jelölések is a következő napokban zárulnak.

bővebben >
 


Egy atlaszban minden...
...minden, amit a jó borról tudni érdemes
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 20. 10:59

Amit széles e sárteke borairól, borvidékeiről és borászatairól tudni érdemes, az mind-mind belefér egyetlen könyvbe. Merész állításunkat argumentálandó nem árt haladéktalanul leszögeznünk: természetesen nem akármilyen kötet érdemeit méltatja írásunk.

bővebben >
 


Méltó kötetben a magyar borászok
Könyvajánló: Boremberek
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 20. 10:58

Lassan sztárokká válnak ők is. Könyvek hőseivé, riportok alanyaivá. A ma megszokott, szalmaláng életű hírnévhez képest csak az a különbség, hogy esetükben megérdemelt, méltó elismerésről van szó, az egyre érő sztárság pedig nem hirtelen tündöklést jelent, hanem „pusztán” azt, hogy mind szélesebb rétegek ismerik meg nevüket és munkájukat, tartják számon évről évre az aktuális újdonságokat, az érmeket, a kimagaslóan jó tételeket. Most minderről alapos és rendkívül szép kötetben is képet kaphatunk Gazda Albert-Kovács András István Boremberek című könyvében.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  8  9  10  11  12   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!