Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ingatag ingatlan (Archívum)
A Bástyasétány 77. a Radnóti Színházban
Szerző: Albert Mária
2003. január 22. 12:34


Az ötvenes évek közepén mélabús öregúr rótta a budai Vár utcáit, esténként az egyik zenés vendéglőben koptatta az ócska zongora billentyűit. Eisemann Mihály a huszas, harmincas és negyvenes évek egyik - méltán - sikeres slágergyárosa volt, invenciózus, szellemes filmzenéit, operettdalait százak és ezrek dúdolták. A "népi demokrácia" kultúrpápái azonban száműzték a két háború között keletkezett operetteket a magyar színpadokról, Eisemannt a filmgyár sem hívta, a korábban keresett szerző a szakma perifériájára szorult. Ám aki egyszer megkóstolta a siker ízét, ismét szeretné a taps keltette mámort élvezni, a komponista tehát  megpróbált friss mondanivalót és új hősöket találni. Jól ismert környezetbe helyezte a cselekményt, a Várba, ahol lakott. A társbérlet megszerzéséért harcoló ifjak ellenségeskedésből szerelemre váltó kapcsolata szolgáltatta a konfliktust.

A társbérlet hátborzongató fogalmát ma már kevesen ismerik, az ingatlannal való üzérkedés viszont jóformán hétköznapi gyakorlat, Kállai István és Valló Péter a jelenbe transzponálta a történetet. Eszerint a fiatal művészek évét írjuk, az önkormányzati tisztviselő nem tudván ellenállni a felsőbb támogatásnak - hja, a korrupció örök! - két csapatnak is kiutalja a felújításra váró műemlék épületet. Három fiú és három lány küzd épp csak megengedhető eszközökkel a házért. És ahogy az operettben illik, a gyűlöletből szerelem, következésképp happy end lesz. Illetve mégse. A majdnem boldog végkifejlet után és a dinamikus finálé előtt a roskatag ingatlan a fejükre omlik, porfelhőben szól a dal, miszerint a Bástyasétány 77. végre szebb lesz, szebb, mint rég...

A Bástyasétány 77. tragikus mélységekkel nem szolgál (épeszű ember nem is vár tőle ilyesmit), de kétórányi minőségi felüdüléssel igen. A helyzetkomikum teljes eszköztára bevetve, az alpáritól az intellektuálisig, de Valló egy jó artista biztonságával egyensúlyoz azon a pengeélen, amely az ízléstelenséget és a szórakoztatást választja el. Jó színészek nélkül mindez elképzelhetetlen lenne, Schell Juditot fizikai teljesítménye bármelyik zenés színházban a táncos-énekes színészek élvonalába szólítaná, kitűnő e téren Létay Dóra is, Szávai Viktória még egy kis fanyar iróniával is fűszerezi a dizájner figuráját. A fiúk közül ugyancsak az iróniájával tűnik ki Csankó Zoltán. Ajtay Andor egykori szerepét Kulka János játssza, ő hozza a "fentebb stílt", amelyből egy svunggal lép ki, ha Szervét Tiborral és Szombathy Gyulával a három tenor és az ötvenes években preferált csasztuskabrigádok együttes - fergeteges - paródiáját adják, a capella. A művészszínházként identifikált Radnóti nemrég temette sikerdarabját, Az anconai szerelmesek című zenés játékot, a Bástyasétánynak hasonlóan hosszú széria jósolható. A komor sorskérdések fölmutatása fontos hivatás, de néha nem árt egy kis vidám kiruccanás, ha a színészi kézségeket karbantartja, a néző ízlését pedig nem sérti.

http://www.szinhaz.hu/radnoti/bastyasetany77.html

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!