Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Fényíró akció (Archívum)
34. Magyar Filmszemle 2003. január 28 – február 4.
Szerző: I-Web.hu
2003. január 23. 15:51

Vizsgafilmektől, az első filmeken át, a fiatal, a közép- és az idősebb generáció, mondhatni a „teljes” szakma képviselteti magát a hazai filmgyártás legnagyobb, nemzeti mustráján, a 34. Magyar Filmszemlén a fővárosban. A nyitófilm, Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál (eredetileg: Járkálj csak, halálraítélt!) című alkotása, nem versenyez a játékfilm szekcióban. Szintén úgynevezett információs vetítésen lesz látható a zárófilm, Makk Károly Egy hét Pesten és Budán-ja. E blokkból, a további 11 műből kiemelendő még a Kosztolányi Dezső Esti Kornéljának megfilmesítésével feltűnt Pacskovszky József, aki Gyanújával szerepel a játékfilmek információs vetítésén, valamint a hatvanas évek francia újhullámából tevékeny részt vállaló, több akkori filmben is szereplő rendező, Szabó László Az ember, aki nappal aludt című filmjével, és érdekesnek ígérkezik Bernáth Zsolt alkotása az Einstein meg a shotgun. A tavalyi év két, nagy port kavart filmje, Bereményi Géza Hídembere, illetve Káel Csaba Bánk bánja is látható lesz a szemlén.

Pacskovszky József a versenyben is részt vesz – 21 további alkotás mellett – A boldogság színe című játékfilmjével. Megméretteti magát – többek között – a nyolc év után ismét egész estés játékfilmmel készített András Ferenc (A Szent Lőrinc-folyó lazacai). Már mozikban is látható a Na végre, itt a nyár! (Fonyó Gergely), illetve a Sobri – Ponyvafilm (Novák Emil). Újból versenyez a millenniumi filmszemlén tavalyelőtt, a Macerás ügyekkel feltűnt Hajdú Szabolcs (Tamara). A Színház- és Filmművészeti Egyetemen Simó Sándor osztályába jártak közül az elmúlt két évben feltűnt fiatal rendezők, Pálfi György (Hukkle), Török Ferenc (Moszkva tér), továbbá Bodó Viktor, Mundruczó Kornél, Schilling Árpád öt, az éjszakai 78-as budapesti buszjárathoz kapcsolódó történetet fűztek egy filmmé Jancsó Miklóssal együtt, a Jött egy busz… (eredetileg a Megálló) című produkcióban. Magyar szépséggel jelentkezik újból filmszemlén Gothár Péter – egyebek mellett, a Megáll az idő, A részleg, a Haggyállógva Vászka rendezője. Az uristen@menny.hu és a Legkisebb film a legnagyobb magyarról, avagy ha nincs kéz, nincs csoki rendező triumvirátusából alkotópárossá fogyatkozott duó, Kálmánczhelyi Zoltán és Végh Zsolt Libiomfija is a játékfilmek versenyének résztvevője. Meskó Zsolt (A Morel fiú, A fehér alsó) sztár-színész gárdát vonultat fel a Szent Iván napjában. Sőt, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára, Szomjas György is visszatért „eredeti szakmájához”, Vagabond című rendezésével.

A nem fikciós, azaz a dokumentum kategória 37 versenyfilmje közül érdekesnek ígérkezik a jelenleg éppen az Oscar-díj legjobb tizenkettőjébe jutásért küzdő Sejtjeink rendezőjének, Almási Tamásnak Az út vége című alkotása, Gyarmathy Lívia Táncrendje, Janisch Attila Bozsik Yvette-ről, a Duna TV számára forgatott filmje, és Az igazi Mao című áldokumentumfilm alkotójának, Siklósi Szilveszternek Menedéket adó váramja. A kísérleti és kisjátékfilm kategóriában a Velencei Filmfesztivált is megjárt Buvári Tamás Posztkatonáját, a Közgáz Vizuális Brigád (és a Magyar Független Film és Video Szövetség) rendíthetetlen oszlopainak, Győri Csillának és Czabán Györgynek Extázis tíztől hétig című alkotását, valamint a tragikusan fiatalon elhunyt rendezőnek emléket állító Mátis Lilla Elégia Huszárik Zoltánról című filmjét emeljük ki a huszonegyből.

A Főszerepben: Fehér György (Széljegyzetek Casanovához) címmel Sólyom András, a Mozgókép – Simó Sándor emlékezete címmel Fekete Ibolya adózott filmjében a nemrég elhunyt két kiváló filmszakembernek, rendezőnek. A kiemelt információ szekció 15 vetítése között található még például a Velencében a legjobb európai rövidfilm díját elnyerő Kalózok szeretője, Péterffy Zsófia festmény animációja, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős osztályának két diplomamunkája, a Majd az idő…, illetve a 28 film.

Itt letöltheti a játékfilm-, a dokumentumfilm-, a kísérleti- és kisjátékfilm-, valamint a kiemelt információ szekció alkotásait.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!