Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Éjféli filmek, arany karikával (Archívum)
Programok, új szerzemények a Magyar Kultúra Napján
Szerző: I-Web.hu
2003. január 22. 14:59


Védett műtárgyakat adott át Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára és Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke  az Országos Széchenyi Könyvtárnak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és a Magyar Nemzeti Galériának: régi magyar könyvek, szépirodalmi kéziratok, a frissen előkerült Haydn-librettók, egy tizenkilencedik századi daguerrotípia és egy középkori arany karikacsat kerül most a közgyűjteményekbe.

Budapest hivatalos fórumai is emlékeztek: a Honvédelmi Minisztériumban Komor Levente humánpolitikai helyettes államtitkár beszél a magyar honvédség művelődési szakembereinek munkájáról. Ezt követi Havas Ica festőművész kiállításának megnyitója, és a Honvéd Együttes műsora. A Falvak Kultúrájáért Alapítvány szervezésében civil szervezetek is bemutathatják tevékenységüket. Az egyéves születésnapját ünneplő Balassi Bálint Intézet Voigt Vilmos egyetemi tanár a magyar nyelv terjesztéséről, a Himnusz keletkezéstörténetéről szóló előadásával várja a nyelvészet megszállottjait.

Az Uránia moziban tizenkét órás nonstop filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúrát. Este 6-tól tizennyolc régi és új magyar filmet láthatnak az érdeklődők. Kisfilmek, rajz-, játék-, animációs és művészfilmek között lehet válogatni. A bemutatott filmek között olyan nagy alkotások vannak, mint például a Valami Amerika, Megáll az idő, A napfény íze, Sose halunk meg, stb. (ld. lent)

A Magyar Kultúra Napja a múzeumlátogatók számára is tartogat kellemes meglepetéseket: ma minden múzeum ingyenesen megtekinthető. Programokkal lehet a látogatásokat párosítani: a Petőfi Irodalmi Múzeumban 4 órakor lesz Gyapai László Kölcsey Ferencről szóló előadása, ezt követően Makkai Ádám mutatja be a Himnusz új angol nyelvű fordítását. A Néprajzi Múzeum délutáni diákprogramjai a Félre gatya, pendely című kiállításhoz kapcsolódnak. A Magyar Nemzeti Galériában 10 órától a Jankovich Miklós gyűjteményei című kiállítást tárlatvezető mutatta be. Akik ezt lekésték, még elérhetik az Iparművészeti Múzeum délután 2 órakor kezdődő szakmai vezetését, amely Az idő hangja című kiállításon kalauzolja át a nézőt.

A Körmendi Galéria az intézmény fennállásának tizedik évfordulója alkalmából ma avatja fel új Falk Miksa utcai galériáját. A galéria művészkörének kiállításán a magyar művészettörténet olyan hírességeivel találkozhatunk, mint Gyarmati Tihamér, Schéner Mihály, Birkás István, stb.
Budapest külső kerületeiben is nagy esemény a Magyar Kultúra Napja. Az Óbudai Művelődési Központ humán műveltségi vetélkedőt tart 13-14 éves diákoknak. A Pestújhelyi Közösségi Ház Esterházy Péter Egy nő és Parti Nagy Lajos Kacat, bajazzo című tekercskönyveinek felnagyított változatát a Külvárosi Szalonban mutatja be este 6-kor, Banga Ferenc, a köteteket illusztráló grafikusművész és Parti Nagy Lajos részvételével.

A Mátyásföldi Erzsébetligeti Színházban kiállítás nyílik Goda László magyar történelmi címereket készítő fafaragó alkotásaiból, a megnyitón Szászvárosi Sándor játszik középkori zenét. A XX. kerületi Csili Művelődési Központ a Budapest Táncszínház Protect Yourself című előadását mutatja be.
A pestszentlőrinci Rózsa Művelődési Házban 17 órakor nyílik a nagy magyar írók és költők művei által ihletett illusztráció-tárlat, ahol például Zichy Mihály és Csohány Kálmán rajzai is láthatók. A tavalyi Kossuth-évfordulóra meghirdetett irodalmi-művészeti pályázat nyerteseit is itt ünneplik meg.
Pestszentimrén, a közösségi házban Metzker Pál és Metzker Tibor hangszerkészítők munkáit mutatják be, 16 órakor pedig Balla Csenge Mikolt előadóművész és a kerületi költők líra-délutánja lesz.

Nemcsak Budapest ünnepel ma: Kecskeméten a Katona József Könyvtárban tartják A magyar kultúra a változó Európában című előadássorozatot. Miskolcon még délelőtt megkoszorúzták Kölcsey Ferenc emléktábláját, délután 5 órakor pedig az Ady Endre Művelődési Házban nyílik Tarr János festőművész kiállítása. Fél hatkor Magyar Himnuszok címmel ünnepi műsor várja a Városháza dísztermében az érdeklődőket. Szolnokon este 6-kor kezdődik a Szigligeti Színház ünnepi hangversenye.

Az Uránia ünnepi programja:

Nagyterem
18.00 Csocsó (Koltai Róbert)
20.00 Valami Amerika (Herendi Gábor)
22.00 Üvegtigris (Rudolf Péter)
24.00 Megáll az idő (Gothár Péter)
02.00 I love Budapest (Incze Ágnes)
04.00 Pizzás (Balogh György)

Fábry-terem
18.00 Moszkva tér (Török Ferenc)
20.00 Szerelemtől sújtva (Sas Tamás)
22.00 A napfény íze (Szabó István)
01.00 A szerencse lányai (Mészáros Márta)
02.30 Torzók (Sopsits Árpád)
04.00 Pál utcai fiúk (Fábry Zoltán)

Csortos-terem
18.00 Válogatás a Pannónia- és a Varga-stúdió munkáiból
19.15 Sose halunk meg (Koltai Róbert)
21.30 Kisfilmek (A Morel fiú, Fehér alsó, Esti mese: Óz a nagy varázsló, uristen@menny.hu, Eső után / Mészáros Péter)
23.00 Wittman fiúk (Szász János)
01.00 Körhinta (Fábry Zoltán)
03.00 Werckmeister-harmóniák (Tarr Béla)

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!