Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Furcsa vagy csak ismeretlen (Archívum)
Régizenei koncertek a hétvégén
Szerző: Albert Mária
2003. január 17. 16:39


A Kiscelli Múzeumban, Óbudán
ad koncertet szombat este hétkor a Hortus Musicus 99. Az együttes vezetője Feltein Attila barokk hegedűn játszik, az állandó tagok közül Csizmadia Angelika csembalózik és orgonál, és Szászvárosi Sándor hangszere pedig a viola da gamba. A saját hangszereiken kívül lehetőségük van a bécsi Orpheon hangszermúzeumból alkalmanként eredeti korabeli vonóshangszereket is kölcsönözni. Programjaikat, így a szombat délutáni műsort úgy szerkesztik, hogy kevésbé ismert vagy ritkán hallható művekkel ismertessék meg a közönséget, olyan darabokkal, amelyeket a nagyok híre beárnyékolt, de amelyek ugyancsak értékesek. Például Giovanni Paolo Cima milánói orgonista néhány hegedűszonátájával vagy a szintén milánói Francesco Rognoni virtuóz hegedű-, gamba- és furulyajátékos  variációsorozatával viola da gambára.

Giovanni Antonio Pandolfi Mealli életéről rendkívül keveset tudunk. 1660-ban Innsbruck-ban jelent meg 12 hegedűszonátája, ebben az időben itt állt a Habsburg Ferdinánd Károly főherceg szolgálatában. Szonátáit zenésztársairól nevezte el, a La Cesta Antonio Cesti neves operaszerzőre utal. Ignazio Donati orgonistaként, egyházi zeneszerzőként Urbinóban, Ferrarában és Milánóban dolgozott. Dario Castello a velencei Szent Márk Székesegyház muzsikusa volt. Bernardo Storace életrajzának egyetlen adatát az 1664-ben Velencében kiadott rendkívül igényes kivitelű gyűjteményes kötetének címlapja adja, eszerint Messinában volt helyettes zeneigazgató (vice maestro di cappella). Minthogy Cimától vokális kompozíció is elhangzik, a koncerten Károlyi Edit is fellép, ez alkalommal az orgonát Tóth Rita szólaltatja meg.

A vikend másik zenei ínyencsége Kónya István koncertje a Budapesti Történeti Múzeum gótikus termében, vasárnap délután négykor. Kónya előbb gitározni tanult a Zeneakadémián, majd lantra váltott és a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén képezte magát. Ő az első magyar lantművész, aki lantdiplomát szerzett. La Conversation címmel francia barokk kamaramuzsikát játszik, Hotteterre, Boismortier, Naudot, Visée és Mouton kompozícióit. Most is több hangszerrel lép pódiumra, barokklanttal, arciliutóval  és a chitarronéval, a hangversenyen barokk fuvolán Németh Pál működik közre.

www.lant.hu

 


 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!