Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az irodalom dicső polgára (Archívum)
Márai, Kassa és a monarchiás élet a Szlovák Intézetben
Szerző: I-Web.hu
2003. január 17. 10:16


A Szlovák Köztársaság megalakulásának és a Budapesti Szlovák Intézet megalapításának tizedik évfordulója alkalmából megrendezett kiállítás megnyitója méltó volt az alkalomhoz.  Rudolf Chmel kulturális miniszter köszöntője után Róbert Pollák, a kiállítást lehetővé tévő Kelet-szlovák Múzeum igazgatója mondta el ünnepi beszédét, majd a Moyzes-kvartett hangversenye koronázta meg az estet.

Márai Sándor Felvidékre került szász családból származott. Kassán született, és bár később elkerült innen, ez a város volt az egyik olyan alapélmény, amely később is gyakran visszatért műveiben. Kassa és Budapest - íme a két pólus, amelyek életét és írásművészetét egyaránt meghatározták. Innen ered legendás kötődése a polgársághoz, amely műveinek egyik kulcsfogalma. Bár 1948-ban külföldre távozott - Svájcban, Olaszországban és az Egyesült Államokban élte le utolsó éveit -, emigrációban írott műveiben is folyton visszacseng a két város hangulata.

A kiállítás Márai Kassán töltött éveit, illetve a felvidéki városhoz való viszonyát járja körül. A falakon a Kassai polgárok és az Egy polgár vallomásai című művek részletei láthatók - természetesen két nyelven, magyarul és szlovákul -, mindezt pedig az egykori Kassáról készült fotók illusztrálják. A Márai-írások helyszínei nemcsak korabeli képeken, hanem a mai állapotokat megörökítő fotókon is szerepelnek - a város fejlődése fontos része a kiállításnak. Mindez azonban több is ennél: nemcsak a város mutatkozik meg benne, és nemcsak az író Márai. A képanyag ennél többet nyújt: betekintést nyerünk abba a békebeli polgári létformába, ami az író műveinek alaptémája, amelynek elvesztése felett utolsó éveiben is bánkódott. Nagyapáink kora és élete van a falakon - ezért több ez, mint egy irodalmi-művelődéstörténeti tárlat. Saját múltunk rövid időre jelenné vált.

Szlovák Intézet: Bp. VIII., Rákóczi út 15.


 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!