Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Flamenco arabul, Beethoven lengyelül (Archívum)
Csemegékkel indul az új koncertszezon
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 17. 14:46


Az iraki származású, ám Magyarországon született és nevelkedett Omar Bashirnál hitelesebb lantművészt aligha lehetne itthon találni. Talán nem sokan tudják ugyanis, hogy a lant őshazája az arab félsziget, ahol annyira jelentős a szerepe, hogy az arab zene lejegyzését is a lant nyakának pozícióihoz igazították, és a módszer nagyban befolyásolta az európai kottaírás fejlődését is. Napjainkban már alig-alig idézik a történelemkönyvek azt az ezer szállal kötődő viszonyt, amely a keresztény és az iszlám kultúra között évszázadokig fennállt. Pedig nemcsak a zenébe került számos mór hatás, hanem ugyanennek köszönheti az öreg kontinens számrendszerének, vagy a modern orvoslásnak a kialakulását.

A távoli kulturális rokonságot illusztrálja a pénteki koncert műsora: ha Bashir a lant hercege – ahogy az a plakátokon olvasható –, akkor az este nyolc órától induló koncert első részének közreműködői kétség kívül királyok a maguk hangszerein: zongorán Szakcsi-Lakatos Béla, hegedűn az indiai és magyar motívumokat csipkefinoman ötvöző Lantos Zoltán játszik. Ütőhangszereken a „rongykezűnek” is titulált Horváth Kornél kísér (tudniillik, olyan gyorsan pörög a keze a hangszeren, hogy összemosódik a néző szeme előtt). Négyük közös játékának a közönségre gyakorolt hatása alighanem borítékolható…

Omar a zenét édesapjától, Munir Bashirtól tanulta, akit a XX. század legnagyobb pengetős művészeként tartott számon az egész arab világ. Bagdadi készítésű mesterhangszerét is apjától örökölte, amelyen nem csak az arab zene különleges hangsorait játssza hibátlanul – Omar Bashir otthonosan mozog a magyar csárdás és a spanyol flamenco virtuóz világában is. A mostani koncert második részében is flamenco csendül fel: Omar Bashir két fiatal magyar gitárművésszel improvizál. A flamenco hagyományos világa bizonyos szempontból kérlelhetetlen: Petz Bálint és Turó András nevét virtuozitásukhoz képest méltatlanul kevesen ismerik. Spanyolországban azonban rengeteg olyan gitárművész él és dolgozik, akiknek elképesztő hangszeres tudásánál csak ismeretlensége a nagyobb.

Piotr Anderszewski
Szombat este Piotr Anderszewski szólózongora-estje hallható a Zeneakadémián
19 órától. Anderszewski az első feltűnést meglehetősen szokatlan előadói gesztussal váltotta ki: az 1990-es Leedsi Zongoraversenyen Beethoven Diabelli-variációinak diadalmas előadásával nagy reményekre volt hívatott, ám a döntő előtt önként visszalépett, mivel nem volt elégedett saját teljesítményével. Az elismerést egy évvel később hozta meg egy szólókoncert a londoni Wigmore Hallban, miután az Independent című napilap szigorú kritikusa szokatlanul elragadtatott szavakkal illette játékát – a műsort ismét a híres Diabelli-interpretáció képezte, amely a holnapi zeneakadémiai koncerten is felcsendül. A műsor első részében Johann Sebastian Bach nem kevésbé jelentős ciklusának, a Wohltemperiertes Klaviernak első és második kötetéből hallhatók részletek. Beethoven és Bach életpályájában ugyan kevés a hasonló epizód, a Diabelli-variációk viszont ugyanúgy egy nagyon egyszerű dallamra épülnek, akár Bach csodálatos Goldberg-variációi: Beethoven agilis, ám középszerű zeneszerző kortársának, Anton Diabellinek bájosan kezdetleges témájából faragott egy elegáns mozdulattal örökérvényű zenei ciklust.

Anderszewski koncertjeit szédületes iramban ingadozó, szélsőséges hangulati töltések jellemzik, hangszeres játékában pedig a leheletnyi billentés éppúgy felfedezhető, mint a vad erejű zongorázás. Utoljára a 2001-es tavaszi fesztiválon járt nálunk ilyen széles érzelmi regisztereken játszó zongorista: a román származású Radu Lupu alighanem utódjának tekintheti a lengyel és magyar szülőktől származó pianistát.

Omar Bashir honlapja

Piotr Anderszewski honlapja

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!