Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Az együttjátszás mestere (Archívum)
140 esztendeje született Konsztantyin Sztanyiszlavszkij
Szerző: I-Web.hu
2003. január 17. 15:49

Az ún. Sztanyiszlavszkij-módszer megújította a színjátszás történetét. Kidolgozója, aki K. Sz. Alekszejevként született Moszkvában, és később, már színészként váltott nevet, megalapította az első haladó szellemű orosz színházat. A Moszkvai Művész Színház létrejötte Nyemirovics-Dancsenko drámaíró és Sztanyiszlavszkij közös terve volt - életük végéig együtt igazgatták ezt az intézményt. Egyetlen cél lebegett a szemük előtt: elvetni a tizenkilencedik század megkövesedett színjátszó módszereit.

Színházuk 1898-ban kezdte működését - és ekkor kezdte Sztanyiszlavszkij is kidolgozni híres metódusát. Az együttjátszást, a színészek közötti összhangot igen fontosnak tartotta. Kihangsúlyozta a pszichológiai-érzelmi töltetű játékot. Egyik alaptétele volt, hogy a színésznek elsősorban hihetőnek kell lennie - ez fontosabb, mint hogy felismerjék vagy megértsék. Sztanyiszlavszkij vezette be az "érzelmi memória" fogalmát is: a színésznek ahhoz, hogy kellőképpen hiteles legyen, fel kell idéznie egy olyan helyzetet, amikor átélte az eljátszandó érzelmeket. A félelem akkor hihető, ha a színész nem alakít, hanem valóban fél. Az átélésnek tehát azonosulásnak kell lennie.

A Moszkvai Művész Színház híre hamar elterjedt, Sztanyiszlavszkij és társulata az egész világot bejárták. Állandó munkatársai voltak Tolsztoj és Csehov - utóbbi számos darabot írt kizárólag a társulat számára. Sztanyiszlavszkij a későbbiekben is követőkre talált - rajongói között volt például Brecht is. Neve pedig mindmáig mérce a színművészetben.

www.hmg.hu/szinhaz
 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!