Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Folyóiratszemle (Archívum)
Mai szerb esszék a Tiszatájban
Szerző: Albert Mária
2003. január 16. 09:47


Azt, hogy miért éppen az esszé műfajához nyúltak a szerb irodalom képviselői a meglehetősen zavaros politikai környezetben, az írás szerzője így indokolja: "Talán a kötetlen műfaj "szabadsága" vonzotta a háború beszédmódjába kényszerült (és kényszerítő) alkotókat...Jugoszlávia darabokra hullásával új identitáshajtások születtek...felfokozódott az önmeghatározás/önbehatárolás igénye." Az írások többsége már publikált szöveg, ám nem egy szerző műve (mint például Dubravka Duric munkája) kéziratos formában pihent sokáig valamelyik asztalfiók mélyén.

Sok szerző neve ismerősen csenghet a kortárs irodalmi berkekben járatos olvasónak, mivel magyar lapokban is jelentek már meg publikációik. Ilyen szerző például Jovica Acin, aki a veszprémi Ex Symphosion folyóirat, és az újvidéki Új Symphosionnak is állandó szerzője. Ennek ellenére Orcsik Roland szerint: "...a magyar befogadó ennek a kultúrának csupán néhány mozzanatát sejtheti meg, ne is álmodozzon arról, hogy teljes képet kap egy másik nemzet (esszé-irodalmi) identitásáról."
Az cikk írója által pár szóval bemutatott, és a lap hasábjain e tanulmány után olvasható esszék közül kiemelkedik Mirko Kovac írása. A Filip Daviddal és Danilo Kis·-sel is szoros kapcsolatban álló szerző "mostani esszéje tőle szokatlan módon az írói szenvedélyeket tematizálja, s ezen belül is a nagy világirodalmi toposzt, az alkoholt." Külön érdekesség, hogy ebben az írásban Kovac utal Hamvas Béla: A bor filozófiája című művére is.

Orcsik Roland a tanulmány utolsó soraiban kifejti: "...a fordítások olvasása kiépíthet egy olyan képzeletbeli hidat, amelyen keresztül a két világ (ti. a magyar és a szerb) - ha nem is tud teljesen találkozni - legalább közeledhet egymáshoz."
Említést érdemel az írás mottójául választott, irodalminak csak nagy-nagy jóindulattal nevezhető mondat, amely talán a kilencvenes évek Jugoszláviájának indulatoktól fűtött, az emberi méltóságból gyakorta kivetkőző beszédstílusát hivatott felidézni.

Orcsik Roland: Az önértelmezés határai, (Mai szerb esszék) Tiszatáj, 2003. január, 44-46. oldal
www.tiszataj.hu

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!