Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bazi nagy átverés (Archívum)
Hollywood görög akcentussal / KONTRA
Szerző: Mucsányi Marianna
2003. január 17. 12:12


Nia Vardalos forgatókönyvíró alkotása eredetileg egyszereplős színházi előadás volt, s valószínűleg a belőle készült filmnél jóval élvezetesebb. Csakhogy Rita Wilson látta a darabot, amely annyira tetszett neki, hogy gondolta: remek film lehetne belőle. Így aztán férje, Tom Hanks figyelmébe ajánlotta azt, aki kitűnőnek találta az ötletet. Végül kettejük, valamint Gary Goetzman vállalták a produceri munkát, a már említett, korábban javarészt tévéfilmsorozatok gyártásában jeleskedő Joel Zwick pedig a kamerák mögé állt. Nia Vardalos alakította a főhőst, és csekély ötmillió dollárból létrehoztak egy, a hollywoodi független stúdiók dimenzióiból kilépő, a 200 millió dolláros álomhatárt is jócskán túlszárnyaló szuperprodukciót.

A milliók röpködnek, valódi értékek tekintetében azonban nemhogy szárnyalni, de még fel-felreppenni sincs elég erő Zwick vígjátékában. Vardalos ugyan önéletrajzi ihletésű forgatókönyvet írt, és alighanem igen furcsa dolgokat élt meg, mielőtt férjhez ment egy "nem göröghöz", de mindazt, ami ebből filmszalagra került, már számtalanszor láttuk nagyon hasonló előadásban. A történet, melyben egy Amerikában élő görög család harmincas éveit taposó lánya megpróbálja elfogadtatni szerelmét vaskalapos őseivel, szinte vég nélkül puffogtatja a közhelyeket. A sztori semmiféle meglepetést, fordulatot nem tartogat, a "poénok" vagy szörnyen elcsépeltek, vagy már-már bosszantóan buták. Az első néhány perc múltán pedig mindenki pontosan tudja, mi fog történni később: szerelem, konfliktus, happy end.

A színészi alakításokat illetően szintén nem kényeztet a film. Érthetetlen, hogyan kaphatott a film Golden Globe-jelölést "a legjobb színésznő" kategóriában. Vardalos csupán eljátssza szerepét, se jól, se rosszul, ahogy erre százak képesek lettek volna. A férfi főszereplő, John Corbett nevét is csak az évkönyvek és a filmtörténeti kiadványok kedvéért érdemes megjegyezni. A mellékszereplők azonban egyenesen dühítők: a  legcsekélyebb mélységet nélkülöző, bárgyú, ugyanakkor időnként kimondottan idegesítő figurák. Minden jóhiszeműség ellenére legalábbis kétséges, hogy kizárólag húsvér emberek szolgáltak Vardalosnak mintául.

A film mellett szól azonban - mondhatják sokan -, hogy toleranciára bíztat: kicsiny közösség az eltérő kultúrájú többséggel szemben, és fordítva. Noha valóban nemes gondolat, ezúttal csak néhány szájbarágós mondat fogant ezen eszme jegyében. Ami pedig a görög hagyományok megismertetését illeti - hiszen ez is a produkció erénye lehetne -, a készítők kreativitásából nem sokra futotta: lobog néhány görög zászló, lecsúszik pár pohárka ouzo, járnak egy kis szirtakit... Ennyi információt úgy is megszerezhet bárki, ha vesz egy útikönyvet. Amennyiben többet szeretne megtudni a hellén kultúra lényegéről, olvassa a görög mitológiát. Ha pedig jól szeretne szórakozni a moziban, nézzen ki magának inkább egy másik filmet.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!