Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A szent harca a mocsárban (Archívum)
Dosztojevszkij-bemutató a Katona József Színházban
Szerző: I-Web.hu
2003. január 14. 19:34


"Tökéletes szépségű embert szeretnék ábrázolni"- írta Dosztojevszkij erről a regényéről. Miskin herceg nem valóságos környezetből kiragadott, nem hús-vér, létező alak, hanem az író eszméjének egyéniséggé válása. Egy megkomponált, felsőbbrendű lény, aki mégis minden porcikájából sugározza az orosz ember, az orosz élet miszticizmusát. Ám nem holmi ábrándos hazugságokon keresztül, hanem realisztikusan, a keserű felismeréstől tragikussá váló szétesés szemszögéből közelít. Miskin herceg olyan ember, amilyen az életben nincs - s a regényben is elbukik.

Fekete Ernő
Önmagában véve azonban csak egy kitűnő tulajdonságokkal rendelkező
, unalmas és akaratgyenge figura volna. Az teszi naggyá és különlegessé, hogy ismerjük a környezetében élő embereket. Az általuk tartott tükörben válik felismerhetővé ez az ügyefogyott "félkegyelmű". A többiek nem értik, nem tudják, mit akar azzal elérni, hogy mindenkivel jó és megértő. A történet kezdetén hajlandó lemondani bármiről, mások szempontjait helyezi előtérbe. Abban a romlott és keserű világban azonban, ahová megérkezik, mindez teljesen felesleges. Nem tud fennmaradni a vízen, a 19. századi orosz társadalom fullasztóan büdös mocsara lehúzza a mélybe.

A történet nagyszerűen eltalált fogása, hogy egy ilyen démoni jót nem is lehet másként aposztrofálni, csak mint "idióta". Pedig a magyar és világirodalomra egyaránt rendkívüli hatást gyakorolt író, aki Hermann Hessét, Kierkegaardot, de szinte valamennyi írót megihlette, komolyan hitte, hogy az emberi egyszer levetkőzi önzését és aljasságát, hiszen a "Jóság" már úton van." Ám egyik elhíresült mondása mégis így szól: "Ha minden ésszerű és tökéletes lenne, akkor nem történne semmi." Nos, manapság ésszerűről még mindig nem tudunk, tökéletes ember nincs, úgyhogy történnek ilyen-olyan dolgok.

A Katona József Színházban Miskin herceget Fekete Ernő játssza. Nasztaszja Filippovnát, a herceg szerelmét Fullajtár Andrea alakítja, Rogozsinyt pedig Nagy Ervin. A további szerepekben Ujlaki Dénes, Bodnár Erika, Bezerédi Zoltán, Haumann Péter, Rezes Judit, Kocsis Gergely, Szamosi Zsófia, Szantner Anna, Kiss Eszter, Mészáros Béla, Fenyő Iván, Rajkai Zoltán, Szabó Győző és Tóth József látható. Makai Imre fordítását színpadra alkalmazta Ungár Júlia és Tiwald György.

Előadások: január 16., január 21. (a december 28-i jegyek érvényesek) és január 31. Minden előadás este hét órakor kezdődik.

http://www.szinhaz.hu/katona/main.html

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!