Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tekerőlant a király udvarában (Archívum)
Mandel Róbert francia rokokó zenét játszik
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 16. 09:58


- Corrette muzsikája úgy hangzik, mintha egyenesen a 18. századi versailles-i udvar „slágerlistájáról” került volna erre a lemezre. Amolyan háttérmuzsika volt ez, mint a mai „hipermarket-zenék”, vagy ennél komolyabban akarta szórakoztatni a közönségét?

- Michel Corrette a legnépszerűbb zeneszerzők közé tartozott Versailles-ben, így valóban a kor slágerzenéje a CD-n hallható muzsika. A 18. században a barokk-pop nemcsak a nép egyszerű gyermekének szórakoztatását biztosította, hanem az udvari elit is ezt a zenét szerette. A lemezen felcsendülő muzsika nagy része a „La belle vielleuse” című tekerőlant-tankönyv függelékéből származik. XV. Lajos lányai is játszottak tekerőlanton, így Corrette mestert nagy becsben tartották, kottáit és könyveit a legelegánsabb párizsi kiadók jelentették meg.

- A dudát és a tekerőlantot legtöbben jellegzetes magyar népihangszerként ismerik. De vajon ki vette át kitől ezt a két szokatlan hangzású instrumentumot?

- A duda talán mondható magyar hangszernek, de a tekerőlant bizonyíthatóan csak a 19. század végén jutott el hazánkba. Érdekes, hogy pont azok az elűzött francia udvari muzsikusok és azok leszármazottai hozták a tekerőt Magyarországra, akik Versailles-ban XV. Lajosnak tekertek. Az 1800-as évek legvégén Bécsben még működtek Vaudeville színházak, ahol néhány eredeti francia muzsikus játszhatott. A fura francia muzsikusok hangszerei közül többet megtalálhatunk osztrák múzeumokban is, így könnyen bizonyítható, hogy a magyar tekerő a nyugati hangszer leegyszerűsített rokona. Először furcsa módon épp Szentes környékén tűnt fel a nyenyereként is csúfolt paraszthangszer, sőt túl messze nem is jutott. Lakitelek, Kecskemét, Tiszaújfalu, Csongrád és Szeged voltak azok a lelőhelyek, ahol maga Bartók is gyűjtött néhány tekerőt a Néprajzi Múzeum gyűjteménye számára. A legkorábbi magyar hangszer 1880 körül épült.

- Ön 1981-ben megalapította saját együttesét, a mostani lemezen azonban nem a Mandel Quartet szerepel. Várható, hogy a nagysikerű együttes újra készít közös lemezt is?

- A Mandel Quartet elsősorban középkori és reneszánsz zenét játszik, így természetesen egy rokokó zenei anyag korhű hangfelvételeit olyan muzsikusokkal készítettem, akik ebben a legjobbak. Jean-Christophe Maillard dudaművész és zenetörténész, a Sorbonne egyetem egykori diákja és mai tanára a világ legismertebb duda-tudora. Németh Pál a Capella Savaria egykori alapítója már közelít századik régi-zene lemezének kiadásához, így talán ő a legtapasztaltabb historikus zenész Magyarországon. Vele és Maillard úrral egy egész sorozatot veszünk fel a Hungarotonnál csupa barokk zenetörténeti különlegességeket felvonultatva – az audiofil régizene-rajongók legnagyobb örömére. A Mandel Quartettel talán idén újra elkezdünk koncertezni, és egy középkori zeneanyag felvételén is gondolkozom, igaz vendégmuzsikusokkal együtt. A 20 éves jubileum olyan jól sikerült, hogy azt követően egy kis pihenőidőszak következett. Remélem mára mindenki kialudta magát, és ismét találkozunk közönségünkkel.

- Mandel Róbert nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is ismert régizenész, de egyebek között színvonalas világzenei fesztivál szervezője is. Ön szerint van valamiféle hasonlóság az európai barokk és az Európán kívüli több évszázados tradicionális zenekultúrák között?

- Nehéz lenne összehasonlítani az európai zenét akár Indonézia csengő-bongó hangszeregyüttesével vagy akár az indiai, arab hangsorok világával. Szerintem a legfontosabb különbség az idő és a zene kapcsolata. Amíg egy keleti zenei session hosszú órákig eltart, addig a sietős európai és amerikai kultúra a „háromperces zenék” felé tendál. A legfurcsább, amikor a nyári fesztiválokon megjelennek az indiai, arab, és afrikai zenekarok, akik nem értik meg, hogy mindössze 1–1,5 órát játszhatnak csak. Volt már olyan koncert is, ahol talán épp a hangolást fejezte be vendégünk, amikor a következő zenekar már megérkezett a színpad mögé…

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!