Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Örökös rögtönzés (Archívum)
Orbán Ottó ostromgyűrűjében
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. január 17. 14:58

Véletlenül lett  posztumusz Orbán Ottó Ostromgyűrűben című kötete; bár a halál-versek, a betegséggel és a közelítő, de kiszámíthatatlan és kicselezhetőnek tűnő halállal való szembenézés versei hosszú évek óta jelen voltak Orbán költészetében.
 Az Ostromgyűrűben vicc, a keserű humor és a fájdalom együttállása; ezek vegyülékei és változatai kristályosodnak ki a versekben. Orbán Ottó költészete éppen ezzel foglalkozott az utóbbi években; életrajzilag lehet ezt a betegséghez, az öregedéshez, a haláltudathoz kötni, de poétikailag abban fejeződik ki, hogy megtalálja, kikeverje (köteteiben és egyes verseiben egyaránt) az annyira különbözőnek tetsző megszólalásmódok, stílusok, érzelmek és formák (számára) megfelelő változatait. Ezért volt, hogy számos alkalmi, kevésbé fontos (az aktualitáshoz kötődő, de óhatatlanul abba bele is ragadó) verset is közzétett - ebben a kötetben alig van már ilyen. Ezért volt, hogy olykor a tragikus, talán már túlságosan is sötét hang uralkodott el; máskor meg a költői hagyományra, a nagy elődökre, az iránymutatókra való hivatkozás vált meghatározóvá.

Ebben a karcsú kötetben három ciklus áll a középpontban; előttük könnyedebb, olykor alkalmi versek, utánuk súlyosabb, keserű költemények. A  kötet első szövegeinek többsége rögtönzésszerű, nem kellene túl komolyan venni őket - mintegy becsalogatnak a sötétbe, a keserűség és szenvedés birodalmába. Kézenfekvő és csábító volna a (történetesen éppen Orbán Ottó révén) közismert életrajzi tényekkel összefüggésbe hozni az első ciklust - de túl sok értelme nem volna. Végtére is, a ciklus csak címe szerint (és a versek néhány utalásában) foglalkozik a költő műtétjével, sokkal inkább olyan számadás, amelyben az emberi élet, a költészet, a szenvedés értelméről van szó. A költő számára a költészet mindig is tudósítás a kés alól, “örökös rögtönzés, szemmel láthatóak a varratai”: folyamatos hajsza és rettegés, vagy “hírszerzés odaátról” (“A közös nyelv”). Orbán hisz a költészetben, hisz az emberiség “közös ősnyelvében”, nincs sok kétsége a költészet értelmével kapcsolatban: számára a költészet tradicionális, csaknem mitikus fogalma az érvényes.

A “Hajnal Gabriella gyapjúból szőtt, piros-kék emberkéi” című, nyolc versből álló ciklus prózaversei olyan megszólalást idéznek, amely Orbánnál vagy harminc évvel ezelőtt is jelen volt: olyan költői mini-novellák, amelyekben jelzésszerűen (de ezért hallatlan intenzitással és robbanó humorral) szólal meg egy-két hang, a történetnek (amire az olvasó elkerülhetetlenül “rákészül”) legföljebb csak halvány körvonalai látszanak; minimalista, lecsupaszított vázlatok, mégis tele érzéssel, hangulattal, komikummal. A harmadik ciklus (“Ostromgyűrűben - Vázlatok a túlélésre”) adja a kötet címét is. Bizonyára kevesen írtak ilyen verseket az öregedésről, a testi nyomorúságról, a fizikum elkeserítő romlásáról, a mindig megújuló világ és a múlandó ember keserves és aszimmetrikus együttlétéről.

A kötetet záró versek többsége híven tükrözi a megírás idejét - az utolsó a szeptember 11-i terrortámadásnak állít emléket. Ezek a versek fontos üzenetet hordoznak: szó sincs arról, hogy Orbán csak magával és a nagybetűs Világgal (meg persze a költészettel) foglalkozott volna, hogy monomániásan a betegség, öregedés, múlandóság körül forogtak volna gondolatai (vagy legföljebb viccelődne, mint a kötet elején); élő és válaszoló viszonyban volt mindazzal, ami a világban és hazánkban körülötte zajlik. Ily módon mintegy keretbe (ha nem is épp idézőjelbe) foglalta ciklusait: ha a költészet örökös rögtönzés, akkor a legsúlyosabb és a nagyon is átmeneti dolgok egyaránt megírandók. Közben pedig folyamatos próbálgatás, kísérletezés, kavargatás zajlik: sok-sok eredménnyel. És, szerencsénkre, ennek a boszorkánykonyhának a termékei nem fogynak el, velünk maradnak.

Orbán Ottó: Ostromgyűrűben
Versek. Magvető, Bp., 2002,
64 oldal, 1290   Ft  

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!