Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   

Esemény-tár
   
Ami jó a kapitalizmusban...
Pergő, eleven beszélgetések a jubiláló könyvfesztiválon
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. április 29. 10:27

Mario Vargas Llosa,
a fesztivál díszvendége

Vasárnap, 27-én kora délután már biztosnak látszott, hogy körülbelül 60 ezer érdeklődő böngészett és vásárolt könyveket, hallgatta a jobbnál jobb programokat a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Budapest Kongresszusi Központban. A rendezvény a hazai könyves szakma legválságosabb időszakában indult el tíz esztendőben ezelőtt, ma már viszont, a jubiláló fesztiválon joggal ünnepelhetett mindenki. Nemcsak a könyves szakemberek, hanem az írók és az olvasók is. Ezen a négy napon ismét kiderült: az olvasók, akik valaha hozzászoktak a könyvekhez, ma is ragaszkodnak hozzá.

bővebben >
 


Halál Dallasban: halál, halál
Zoran Naskovski videoalkotása a budapesti Ludwig Múzeumban
Szerzõ: Art Lover
2003. április 29. 10:08

Mi oknál fogva lehet negyven év elteltével is időszerű egy klasszikus politikai gyilkosság? Milyen kihívást lát a jelenkor alkotója egy olyan tragikus eseményben, amely kriminológiai szempontból még mindig felderítetlen? Milyen véletlenszerű párhuzamok adódnak két politikai merénylet között? Naskovski műve egyebek mellett ezeket az összefüggéseket helyezi előtérbe.

bővebben >
 


Koba pajtás rejtelmei
Sztálin halálának momentumai a Centrális Galériában
Szerzõ: Kormos Gyula
2003. április 28. 11:23

Picasso Sztálin-portréja
a Les Lettres címlapján

Mi van ma a Lenin-mauzóleumban Lenin bebalzsamozott holttestén kívül? Ki az a nagyon híres orosz, aki a diktátorral egy napon hunyt el, ám akkor szinte meg sem említették? Mi köze van Picassónak Sztálinhoz? Mit jelent a "múmia" szó eredetileg? Kellemes vagy kellemetlen orgánuma volt a világ valaha legrettegettebb vezetőjének? Mikor jelent meg a legendás Le Monde cirill betűs címmel? Hány címlapra került fel a "szeretett vezér" idealizált képmása halála alkalmából? A történelem egyetlen apró szeletkéjének kérdései ezek, s a kíváncsiak május 11-ig kaphatnak gyors választ. Addig látható ugyanis egy remek kis kiállítás.

bővebben >
 


Csúcs ez a völgy
Kapolcsi művészeti fesztivál előzetes
Szerzõ: Stelzer
2003. április 28. 10:18

15 éve született, az idén tehát középiskolás korba lép a Művészetek Völgye. Július 25-e és augusztus 3-e között újra benépesül a hat kicsiny, összesen 3500 lelket számláló Balaton-felvidéki falu. A szervezők annyi emberre számítanak - amint Márta István a rendezvény igazgatója igen szemléletesen érzékeltette -, mintha Magyarországra 10 nap alatt 40 millió turista érkezne. S bár sok újdonságról számoltak be a sajtó képviselőinek, ám metró, autópálya, aluljáró-rendszer és szállodasor idén sem épül e varázslatos tájon. A völgybe látogatók tehát a 800 program mellett tumultuózus jelenetekre is bőséggel számíthatnak.

bővebben >
 


Könyv hátán könyv
Hangulatkép a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról
Szerzõ: pvá
2003. április 25. 16:45

Hatalmas térben hatalmas forgalom. Tülekedés, egy-egy standnál megállni is képtelenség. A Budapesti Kongresszusi Központban április 27-ig tart a X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

bővebben >
 


Szerelmek és sorsok francia módra
Nyolc új film a Francia Filmnapokon
Szerzõ: PVÁ
2003. április 25. 13:50

Május 25-e és 27-e között hetedik alkalommal rendezik meg a Francia Filmnapokat Magyarországon. Az új francia filmeket Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden láthatja a nagyközönség.

bővebben >
 


Méltó módon jubilál a könyvfesztivál
Számos neves író és jelentős könyvkiadó érkezik a rendezvényre
Szerzõ: eser
2003. április 25. 10:44

A jubiláló fesztivál díszvendége:
Mario Vargas Llosa

Tíz évvel ezelőtt a Frankfurti Könyvvásár igazgatósága támogatta azt a kezdeményezést, hogy fővárosunkban rendezzen vásárt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Akkor sokan kételkedtek a szakmában is, hogy fönnmaradhat-e egy ilyen rendezvénysorozat, ám ma már, amikor jubilál a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, tudjuk: az 1997 óta egyre erősebb hazai könyvpiac jelentős, ma már stabil eseménye a fesztivál, amely vásár is. A könyvkiadás világszervezete, az International Publishers´ Association a földkerekség közel 200 jelentős vására között a budapesti a legjobb 20 között tartja nyilván. Az idei díszvendég is ezt a rangot mutatja: a világhírű perui író, Mario Vargas Llosa vette át díszvendégként a Budapest Nagydíjat.

bővebben >
 


Shakespeare-szobor avatás Budapesten
Mészáros Andor ausztráliai művének mérethű mása
Szerzõ: S.M.
2003. április 23. 16:47

Születésének 439 évfordulóján William Shakespeare életnagyságú szobrát avatják ma, április 23-án 14 órakor a Vigadó téren, a Budapest Marriott Hotel sarkánál, a Duna Szálloda Rt. magánterületén. Az első magyarországi Shakespeare-szobor mérethű mása az ausztrál Mészáros Andor alkotásának, amely Ballarati városában áll.

bővebben >
 


Vállfán a csomót is
Két szokatlan témájú kiállítás Budapesten
Szerzõ: macsinger
2003. április 23. 13:02

Szurcsik József
nyakkendőképe

Andy Warhol leveskonzerve óta többé nem bevehetetlen várként tornyosulnak a művészet szentélyei a használati tárgyak előtt, mi több, a művészet kacsingat a hétköznapok felé. Ezt a kettős játékot használta ki a Godot Galéria nyakkendőkiállítása és a 2B Galéria vállfa-ihlette tárlata.

bővebben >
 


Ki a virágot szereti
Sokszínű programajánlat a Föld napján
Szerzõ: macsinger
2003. április 23. 12:18

Föl Napja 2003 a Trafóban

1970 óta ünnepeljük április 22-én a Föld napját. Legtöbbünk emlékezetében ez a nap és a környezetvédelem az iskolai papírgyűjtéssel, a kollektív szemétgyűjtéssel és facsemeték ültetésével kapcsolódik össze. Bár ma iskolai szünet van, így a picurok kimaradnak a jóból, a lelkiismeretes felnőtteket számos lehetőség és program várja, hogy tehessenek a Földért és a jövőért.

bővebben >
 


Casanova Közép-Európában
Előadások a Párizsi Magyar Intézetben április 22-én és 23-án
Szerzõ: PMI
2003. április 22. 15:04

A húsvéti hosszú hétvégét és a tavaszi szünetet követően két izgalmas előadásra invitálja a francia főváros lakóit a Párizsi Magyar Intézet. Április 22-én Kányádi András osztja meg közönségével többéves kutatásának izgalmas eredményeit Casanova nyomairól a közép-európai irodalomban. Másnap Mi a szöveg? címmel a Sorbonne professzora, Francis Jacques mutatja be közelmúltban publikált könyvét, melyben a szöveg mibenlétét járja körül.

bővebben >
 


Svédmagyar
Budapesten járt a Norstedts kiadó gárdája
Szerzõ: E.E.
2003. április 22. 12:36

Morcsányi Géza, Svante Weyler
és Kúnos László műfordító

Az ember azt hinné, néhány hét alatt még akkor is véget ér az eufória, ha valakit sosemvolt öröm ér. De úgy tetszik, a boldogság ennél tartósabb is lehet. Ez látszik a svéd Norstedts kiadó igazgatóján, Svante Weyleren és teljes munkatársi gárdáján: a napokban 24 fő látogatott el Budapestre, mert szerettek volna elutazni abba a városba, ahol Kertész Imre él (legalábbis amikor nem ír éppen Berlinben, mint mostanában).

bővebben >
 


Kicsiknek Malacka, nagyoknak Kiskakukk
Húsvéti hétvégi programajánló / április 19-21.
Szerzõ: macsinger
2003. április 18. 15:13

Nyakunkon a húsvét, menni kell locsolni/várni kell a locsolókat, a lányok festhetik a tojásokat, a fiúk pedig jó eséllyel pályáznak egy kis sonka- és pálinkamérgezésre.
Aki egyéb kikapcsolódásra is vágyik, számos program közül választhat.

bővebben >
 


Káprázat és csoda - világszám!
Voronyezs után, New York előtt a Városligetben
Szerzõ: Albert Mária
2003. április 18. 12:35

Ha az álmok valóra válnak, három év múlva újjávarázsolt épületben fogadhatja a publikumot a Fővárosi Nagycirkusz. A multifunkcionális játszóhely nemcsak a porond, hanem bármely műfaj képviselőinek ideális körülményeket teremt majd. Efféle próbálkozásoknak eddig sem volt híján a városligeti manézs, de a jelenlegi eltúlzott méretű nézőtér és elavult technika komoly akadálya a színházi és zenei események átütő sikerének.

bővebben >
 


Húsvétolás a Millenáris Parkban
Érdekességek kicsiknek és nagyoknak egész hónapban
Szerzõ: macsinger
2003. április 18. 10:43

Végre megérkezett a jó idő, a Millenáris Parkot azonban áprilisban sem csak a jó levegő és a napsütés miatt lesz érdemes felkeresni. A kisgyermekes családokat jövő szombaton (április 26.) 10-től 17 óráig a Mesterségek Műhelye, vasárnap (április 20., 27.) pedig kézműves programok sora és játszóház várja. A kézműves programok mellett bábszínházi előadások, táncház és zenés rendezvények közül választhatnak.

bővebben >
 


Budapest-Bécs: fél évszázad virágzás
Április 22-ig még látható a szenzációs kiállítás
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. április 18. 10:14

Rippl-Rónai József:
Feketefátylas nő
("akivel" most egész
Bécsben találkozhatunk a
plakátokon)

Amennyiben a húsvéti ünnepet aktív kikapcsolódással szeretné eltölteni, Bécsben egy jelentős időszaki kiállítás csábítja még néhány napig a látogatókat: a Harrach-palotában átfogó, jól átgondolt és válogatott tárlat mutatja be Budapest és Bécs 1873 és 1912 közötti látványos fejlődését.

bővebben >
 


Fahéj és Tűz Nostradamus-szal
III. Táncfesztivál Budapesten
Szerzõ: S.M.
2003. április 17. 11:13

Jelenet a Nueovo Balet Espanol
Fúria című előadásából

Két neves külföldi együttes - a spanyol tánc és flamencót járó Nuevo Ballet Espanol, és az olasz Astra Roma Balett -, valamint hivatásos magyar balett együttesek - a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Balett és a Győri Balett - továbbá a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat lép fel a III. Táncfesztiválon a Nemzeti Táncszínházban április 21-29. között.

bővebben >
 


A zene várost épít
Mozart az operafesztivál
Szerzõ: alma
2003. április 17. 09:31

Egyre hosszabb időtartamú a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, 2001-ben nyolc nappal kezdték, tavaly másfél hétig kínáltak programot, idén június 11. és 22. között várják a vendégeket, jövőre már kéthetesre tervezik az eseményt. Ez a jó hír annyit is jelent, hogy a támogatóktól megkaptak minden szükséges anyagi eszközt.

 

bővebben >
 


Hárman párban
Tony Lakatos ismét Budapesten koncertezik
Szerzõ: macsinger
2003. április 15. 12:20

Tony Lakatos

Dzsesszünnep lesz április 16-án, szerda este a Zeneakadémián. Tony Lakatos és barátai 19.30-kor kezdik a Triológia című estjüket, amely - természetesen - nem véletlenül kapta ezt a nevet. Tony Lakatos 1982 óta él Németországban, 1993 óta a Frankfurti Rádió Big Band-jének szólistája. Fellépett a világ legrangosabb fesztiváljain, évek óta ő Európa egyik legtöbbet foglalkoztatott szaxofonosa.

bővebben >
 


A téma: hová tűnt József Áron?
Költők zenés vetélkedése a Duna-parton
Szerzõ: Szabó Edit
2003. április 14. 21:01

József Attila születésnapján, április 11-én nagyszabású esemény helyszíne volt a Nemzeti Színház. Ünnepelt költők és jeles zeneszerzők találkoztak, hogy közönség előtt mutassák be rögtönzésbeli képességeiket. A nemes vetélkedés végén természetesen eredményt is hirdetett a zsűri, a legnagyobb nyertes azonban vitathatatlanul a publikum volt.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

Esemény-tár
   
Összesen 97 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!