Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A zene várost épít (Esemény-tár)
Mozart az operafesztivál
Szerző: alma
2003. április 17. 09:31

Az operafesztivált 2001-ben az Avas-alji városban hárman alapították, Hegyi Árpád Jutocsa, akkor a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Kesselyák Gergely, a színház zeneigazgatója és Müller Péter Sziámi, a teátrum tanácsadója. A vállalkozás megelőlegezte mindazt, ami a közeli hónapokban válik realitássá: Magyarország az Európai Unió tagjaként város és régiók kulturális hálózatába lép. A középső és keleti részek, unión belüliek és egyelőre még kívül maradók kulturális hídjának szerepét töltse be a fesztivál - ez volt és maradt a cél.

Már az első két esztendőben is megfelelt ennek a tervnek a rendezvény, amelynek főszereplője minden alkalommal Bartók Béla. A huszadik századi zeneirodalom világszerte elismert óriása azonban kevés színpadi művet írt, így a szervezők minden évben más operakomponista alkotásainak társaságában játsszák Bartók darabjait. Az első évben - halála századik évfordulójának esztendejében Verdi, tavaly Puccini, idén pedig Mozart a műsor másik "sztárja".  Ahogy egy, a nemzetközi színtéren bevezetett fesztiválhoz illik, már körvonalazódik a következő év programja is, ekkor az orosz romantika jeles képviselőjének, Csajkovszkijnak a műveit hallhatja-láthatja a közönség.

A tavalyi személyi válságon úrrá lettek, az idei fesztivál zökkenőmentesnek ígérkezik: a nyitóestre a Nyári Színházban kerül sor június 11-én. Itt természetesen Bartók mű hangzik el, a Cantata Profana egyik szólistája a nagy nemzetközi karriert befutott kolozsvári bariton Alexandru Agache, a tenor szólamot a kitűnő fiatal énekes Fekete Attila szólaltatja meg. Minthogy a fesztivál részleteiről időről-időre beszámolunk, a teljesség igénye nélkül hívjuk föl figyelmüket az érdekességekre. Mozart keveset játszott operáit kelti új életre a Hannoveri Állami Operaház együttese, 12-én a Zaidét 13-án pedig Az álruhás kertészlányt.

Az Auris társulat (lásd: Selmeczi Györggyel készült interjúnk) a Don Giovannit adja elő, a budapesti Opera a Szöktetés a szerájból címűt. A Prágai Nemzeti Opera idén is jelen lesz a fesztiválon, a Figaro házasságával vendégszerepel, a Rigai Állami Opera a Cosi fan tuttéval, a Zágrábi Állami Opera pedig az Idomeneóval érkezik. Mozart megrendítő hatású Requemjére készült koreográfiát mutat be a Szegedi Kortárs Balett- jelképezve, hogy nemcsak az opera, a társművészetek teszik teljessé az eseményeket. Június 21-én hangzik el Bartók: A kékszakállú herceg vára című műve, Juditot Marton Éva, a herceget Robert Hale énekli. A záró gála 22-én természetesen nemzetközi énekes gárdát vonultat föl.

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!