Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Csúcs ez a völgy (Esemény-tár)
Kapolcsi művészeti fesztivál előzetes
Szerző: Stelzer
2003. április 28. 10:18

Jó ideje már, hogy a hideg élelem és innivaló mellett nagy adag türelemmel is fel kell szerelkeznie annak, aki élvezni akarja mindazt, amit Kapolcs és a környező községek kínálnak nyár derekán. Páratlan látványossággá és kulturális értékké nőtte ki magát a néhány pesti művész által egykor ide álmodott összművészeti találkozó - hisz a prózai és zenei műfajok sokaságának jeles előadóművészei, színházak, zenekarok, táncosok, képző- és iparművészek adnak itt évek óta randevút egymásnak. Tavaly 180 ezer ember gyönyörködött tíz napon át a reggeltől hajnalig sorjázó programokban.

Kínálatból az idén sem lesz hiány, bár pontos műsorterv, mint azt a korábbi esztendőkben már megszoktuk, ilyen tájt még nincs. Az ok egyszerű: a lebonyolításhoz szükséges 175 milliónak a fele még ígéretként is hiányzik. Kiszámították, hogy az államnak körülbelül 600 milliót hoz a rendezvényhez kapcsolódó adókból befolyt összeg, ehhez képest a Nemzeti Kulturális Alap mindössze 2,5 milliót juttat a Művészetek Völgyének. A minisztériumokkal és miniszterelnöki hivatallal még folynak a tárgyalások, és a szervezők remélik, végül is összejön a pénz és valóra tudják váltani eredeti elképzeléseiket. Mint közismert, a Művészetek Völgye nem akar reklámhordozóvá válni, így a gazdasági élet szereplői közül csak azokra számítanak, akik háttérben meghúzódó szerény mecénásként támogatják az igényes kultúra ma már Európa hírű fesztiválját.

A Művészetek Völgyét ebben az évben az Európai Unió is támogatja. Mi több, parlamentjének elnöke és helyettese védnökei lesznek az attrakciónak. Az újdonságnak számító Teleház programnak, pontosabban a technikai fejlődésnek köszönhetően hat újabb, földrajzilag távol eső település is csatlakozik a megszokottakhoz, igaz csupán virtuálisan. De még az otthon maradottak is belekóstolhatnak a fergeteges hangulatba, mert web-kamerás közvetítéssel az interneten is nyomon követhetik az eseményeket, ha nem is mind az 50 helyszínt, és a tíz nap alatt fellépő 3500 művész és csoport produkcióját.

Augusztus 25-től nemcsak a falvak élete fordul fel fenekestől, hanem mini köztársaságok is alakulnak a területükön: Pulán a Bárka Színház, Öcs községben a Fonó Buda Zeneház, Monostorapátiban a Krétakör Színház külön államként adnak ízelítőt "országuk" kultúrájából. Dinnyés Jóska tíz napra a Taliándörögdi templomba fészkeli be magát és dalol mindenki kedvére. És persze lesz rengeteg gyerekműsor, kiállítás, Bachot és Händelt népszerűsítő völgyorgonista, az Egyesült Államokból érkező színházi társulat, és az "Örökös völgyművész" címet a 60. születésnapjára elnyert Jordán Tamás. Hogy ő mit, hol és mikor ad elő, csakis rajta múlik, a cím ugyanis ezzel a szabadsággal jár.

A hagyományok őrzésén túl a hagyományteremtés is célja a Művészetek Völgyének. Ezt célozza az Iparművészeti Egyetem meghívása, akik izgalmas tárlatokkal, performance-okkal invitálják a nagyérdeműt a vadonatúj Taliándörögdi iskolába. Ezentúl minden évben lehetősége lesz a bemutatkozásra itt egy-egy művészeti főiskolának, egyetemnek. A völgyben évről-évre bemutatkozási lehetőséget nyerő vendégvárosok sorába ezúttal Debrecen lépett, s mint polgármester helyettesük elmondta, a kulturális kóstolón kívül népművészeti és kézműves sátrak sorából álló cívis korzót is hoznak magukkal otthonról.

www.kapolcs.hu

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!