Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Budapest-Bécs: fél évszázad virágzás (Esemény-tár)
Április 22-ig még látható a szenzációs kiállítás
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. április 18. 10:14

A finom eleganciájú Harrach-palota két emeletén Budapest és Bécs 1873 és 1912 közötti kulturális életét, szellemi pezsgését, párhuzamosságait mutatja be a Zeit des Aufbruchs című kiállítás, amely április 22-ig tart nyitva. A legfontosabb, ami hamar feltűnik: volt időszak, amikor Budapest és Bécs erősítette egymást. 1873 és 1920 között mindkettő modern világvárossá vált, rohamosan fejlődött, s mindkét város ekkor került az európai kultúra fősodrába. Abban az időszakban ugyanis a kultúrával lehetett feltörni, polgárosodni.

Az 1873-as bécsi világkiállítás főbejárata

1873-ban Bécs világkiállítást rendezett, s hazánk ekkor szerepelt első ízben önálló kiállítóként. Ebben az évben született meg Pest, Buda és Óbuda egyesülésével Budapest, amely ugyan eleinte Bécs nyomában járt, hiszen még csak ekkor vált nagyvárossá. Szinte a semmiből. 1869-ben Pesten, Budán és Óbudán 270 ezren laktak, s a lakosság száma 1900-ra 733 ezerre nőtt, az első világháború végére pedig megközelítette az egymilliót. Bécs viszont birodalmi főváros és császári székhely volt, 1850-ben 431 ezer lakossal, 1890 decemberében, az elővárosok bekebelezésével pedig már 1,456 millióval büszkélkedhetett.

Mindeközben a fiatal magyar festők, építészek jórészt a bécsi akadémiákon tanultak, bécsi mesterektől, s osztrák alkotók hatására alakult ki számos jelentős magyar irányzat is. Ugyanakkor az 1890-es évek végén a magyar művészek új új utakat kerestek, bár a (kölcsön)hatások akkor is egyértelműek. Nem követték például a bécsi Secession művész csoportosulást, amelynek Gustav Klimt is a tagja volt, hanem független csoportokat hoztak létre Naqybányán, majd Szolnokon, később Budapesten. De az 1910-es években mindkét városban megjelent az avantgárd művészet, amelynek magyar és ostztrák képviselői segítették egymást.

A kiállítás, amely szerencsére nem száraz történelmi bemutató, jól érzékelteti, hogy az 1873 és 1920 közötti időszak mindkét város életében az áttörés, a robbanásszerű fejlődés ideje, amikor a művészetekben is előretört az avantgárd. A két emeletet elfogalaló tárlat középpontjában a festészet csúcsteljesítményei állnak, láthatjuk a korszakban alkotó legjelentősebb festők csúcsműveit. Főként a magyarokat. Mert bár a kiállítás a Budapest és Bécs címet viseli, az anyag négy ötöde magyar. A rendezők ugyanis úgy gondolták, hogy az adott korszak osztrák műveit ismerheti a közönség, ám az azonos időszakban született magyar alkotásokat nem.

Részlet Hans Makart
Hanna Klinkosch-portréjából

Than Mór, Munkácsy Mihály, Székely Bertalan, Paál László, majd például Vaszary János, Rippl-Rónai József, Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos jelentős festményei mellett természetesen egy-egy osztrák kép is látható. Néhol meghökkentőek a párhuzamok, például Carl Rahl és Lotz Károly egy-egy allegorikus műve, vagy Hans Makart és Lotz Károly női portrjéja meglepő felfogásbeli azonosságot mutat.

Bár a középontban a festészet áll, remek fotográfiák, grafikák, térképek ézékeltetik Bécs és Budapest nagyvárossá válását, a rohamos építkezéseket. Ebben a fél évszázadban virágzott az iparművészet is, a kiállított egyedi bútorok, üveg- és ötvös műtárgyak, könyvillusztrációk, a finom halasi csipkék, vagy a világhírű Zsolnay kerámia remekei mind lenyűgöző megújulási készségről, megújító erőről, gazdag formavilágról árulkodnak. 1912-ben még Neukunst néven avantgárd bécsi művészek mutatkoztak be Budapesten, ám az I. világháború után megszakadt a fél évszázados közös virágzás.

Az 1873-as bécsi világkiállításon való bemutatkozásunk óta nem volt ilyen erőteljes művészeti jelenlétre lehetőségünk az osztrák fővárosban. Talán ez a kiállítás ismét elindít valamit.

Zeit des Aufbruchs - Budapest und Wien zwischen Historizmus und Avantgarde - a bécsi Collegium Hungaricum és a Kunsthistorisches Museum Wien közös tárlata - a kiállítást támogatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Budapest főváros és az Uniqa osztrák biztosítótársaság.

Bécs, Harrach-palota, Freyung 3, nyitva: április 22-ig minden nap 10 és 18 óra között.

A műveket a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, Bécsben a Historisches Museum der Stadt Wien és az Österreichische Galerie Belvedere muzeológusai válogatták különféle múzeumokból, magángyűjteményekből, galériákból.

www.khm.at/aufbruch

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!