Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ami jó a kapitalizmusban... (Esemény-tár)
Pergő, eleven beszélgetések a jubiláló könyvfesztiválon
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. április 29. 10:27

Jubilált az idén a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, s ennek megfelelően alakult a négynapos rendezvény is. Nemcsak a világhírű írók egész sora mutatja, milyen elismerést vívott ki magának Európában tíz év alatt ez a könyvvásár, hanem az óriási érdeklődés is. Tavaly körülbelül 60 ezer látogatót regisztráltak, az idén már vasárnap kora délután elérték a szervezők becslései szerint ezt a számot, s akkor még türelmesen várakoztak az emberek a Budapest Kongresszusi Központ bejáratai előtt.

Mind a négy napon folytonosan hömpölygött a tömeg a könyves standok között, minden rendezvényen zsúfolásig megteltek a könyvbemutatók, beszélgetések helyszíneire szigorú időbeosztásban kiírt termek, de vasárnap végképp bebizonyosodott: kinőtte a fesztivál ezt a helyszínt. Ennek ellenére remek a hangulat, a standok roskadoznak a könyvektől, a kiadók sokszáz újdonsággal rukkoltak elő erre az eseményre. És senki se panaszkodik. Sem a kiadói szakemberek, sem a terjesztők, sem az írók. 

Esterházy Péter, Váradi Júlia és
Per Olov Enquist

De mindez még nem volt újdonság az előző évekhez képest. Annál inkább feltűnt a jubiláló fesztiválon, hogy - bár egy-két rendezvény korábban is sok érdeklődőt vonzott - az idén élvezet volt végigülni a négy nap pódiumbeszélgetéseit, könyvbemutatóit. Már a nyitó délutánon megadta a hangot Mario Vargas Llosa és Kepes András nyilvános beszélgetése, de ritka élményt nyújtott a legjobb kortárs svéd író, a nálunk is jól ismert Per Olov Enquist, Esterházy Péter és Váradi Júlia oldott hármas társalgása, Esterházy Péter finom humora (amely még német nyelven is áradt belőle, a beszélgetéshez ugyanis ezt a közös nyelvet találták ők hárman.)

Jancsó Miklós és Szabó István

Amint különleges egy óraként említhetjük azt a könyvbemutatót is, ahol együtt lehetett találkozni Jancsó Miklóssal, Szabó Istvánnal, Grunwalsky Ferenccel, Mundruczó Kornéllal, Peter Kassowitz-cal, a pergő beszélgetést - amelyen talán egyetlen perc se telt el humor, jóízű nevetés nélkül - Marx József vezette. Marx József egymás után írta monográfiáit neves magyar filmesekről, most pedig a film dramaturgiáját foglalta össze élvezetesen, közérthetően, hogy a fiatal olvasókat segítse a filmértésben (a kötet a Vince kiadó újdonsága). 

Kepes András

Európában egyedülálló rendezvény az elsőkönyvesek fesztiválja, amelyet ezúttal Kepes András vezetett, s érdekes beszélgetésen ismerkedhettünk meg néhány elsőkönyvessel is. Köztük két fiatal nővel, akik valósággal berobbantak első kötetükkel az európai irodalmi életbe. Mindketten a Frankfurti Könyvvásáron tűntek föl: a Németországban élő Zsuzsa Bánk, valamint az elbűvölő dán írónő, Iselin C. Hermann. Mindkettőjüknek meg is jelent az első könyve magyarul a mostani fesztiválra, Zsuzsa Bánk Az úszó című könyve a Kossuth, Iselin C. Hermann Expressz ajánlott! című, talányos-varázsos levélregénye az északi irodalmak magyar nyelvű kiadására szakosodott Polar könyvek sorozatában.

Azt már megszokhattuk, hogy élvezetes a születésnapi szalon, amelyet Tarján Tamás vezet, s olyan írók, költők vesznek rajta részt, akik kerek születésnapot ünnepelnek az idén. Ezúttal azonban sok más beszélgetés, könyvbemutató, felolvasás is sokkal izgalmasabb volt a korábbiaknál. Nem unalmas író-olvasó találkozókon várták a nézők közül az egyetlen vállalkozó szellemű résztvevő mentő kérdését, hanem - a felkészült moderátoroknak és az érdekeseket élvezetesen mesélni tudó szerzőknek köszönhetően remek hangulatú beszélgetések fül- és szemtanúi lehettünk.

Kulka János
(a fotókat Dobó László készítette)

Nádasdy Ádám könyvbemutatóján (az Ízlések és szabályok a Magvető gondozásában látott mostanra napvilágot) például annyian várták a résztvevőket, hogy gyorsan nagyobb termet kellett keresni. Megérte, már csak Kulka János remeklése miatt is. A népszerű színész háromféleképpen adta elő ugyanazt a részletet Csehov Ványa bácsi című színművéből: előbb szabatosan-szenvtelenül, mintha időjárás-jelentést olvasna, majd úgy, ahogy a Radnóti Színházban (már csak kétszer!) előadja ezt a részt. Tegyük hozzá: itt sokkal nehezebb dolga volt, hiszen nem színházi előadásban játszotta a szerepét, hanem civil, beszélgetős közegben kellett a színházi hangulatot elővarázsolnia. E két változatra a harmadik tette föl a koronát, amint már-már paródiaként, egy részeg férfi monológjaként adta elő ugyanazokat a mondatokat. A három kis "stílusgyakorlathoz" természetesen Nádasdy Ádám frappáns nyelvi-akusztikai megjegyzéseket fűzött.

Ezt a rendezvényt tudatosan úgy indította útjára a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), hogy ne egyszerűen vásár legyen, hanem pezsgő fesztivál is. Olyan hely, ahol az írók és az olvasók találkozhatnak. Ahol az érdeklődők zavarba jönnek, mert rá kell döbbenniük, hogy valójában egyszerre három helyen szeretnének lenni. Igaz, a harcedzett fesztivállátogató megtanulja, miként lehet egyszerre két-három helyen. Benéz az egyik terembe, átmegy a másikba... Ha meg tud válni valamelyiktől. 

Úgy tetszik, a szerzők, a kiadók és a terjesztők mára megtanulták: a könyveket el is kell tudni adni. Ehhez pedig nem árt, ha valaki képes magával ragadó, eleven, jól felépített, pergő könyvbemutatókat, beszélgetéseket szervezni. Mert a jó könyvnek is kell a cégér. Ez a kapitalizmus - jegyezte meg az egyik kiadóvezető, maga is kitűnő műfordító. A fesztiválon kiderült: ha ez a kapitalizmus, ez az egy kétségkívül jó benne. 

www.mkke.hu

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!