Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Méltó módon jubilál a könyvfesztivál (Esemény-tár)
Számos neves író és jelentős könyvkiadó érkezik a rendezvényre
Szerző: eser
2003. április 25. 10:44

Mára a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar kulturális élet egyik legnagyobb eseménye, amelyet Európában is rangos szakmai találkozóként tartanak nyilván. A tíz év alatt rengeteg program, a fesztiválon megrendezett tanácskozás segítette a szakma helyzetét, vagy például az olvasáskultúra népszerűsítését. Mivel ez nemcsak vásár, hanem fesztivál is, számos pódiumbeszélgetést, felolvasást, dedikálást is tartanak, így az olvasóknak alkalmuk nyílik arra, hogy találkozzanak remek külföldi és magyar írókkal, költőkkel. 

A 10. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál  sajtótájékoztatóján Zentai Péter László, az MKKE igazgatója, a fesztivál igazgatója elmondta: ezúttal is egyekeztek jelentős alkotókat Budapestre hívni, az idei díszvendég a világhírű perui író, Mario Vargas Llosa. Ez egyébként a magyar kiadóknak is köszönhető, hogy ezúttal 65 író vendégeskedik a budapesti fesztiválon.

Mario Vargas Llosa nem egyszerűen díszvendégként, az Európa Könyvkiadó szerzőjeként érkezik hozzánk, hanem legújabb regényének a premierjére is. Az Édenkert a sarkon túl ugyanis még spanyolul se látott napvilágot, s egyszerre jelenik meg spanyolul és néhány más nyelven - köztük magyarul is. Amikor Mario Vargas Llosa megérkezik, majd átveszi a Budapest Nagydíjat, akkorra kezébe veheti  legújabb, Édenkert a sarkon túl című regényét.

Per Olov Enquist

Az egész könyvfesztivál programsorozata és kínálata is rendkívül gazdag.  Egyébként a kiadók nem versengenek egymással, hanem úgy gondolják: minden jelentős író vagy kiadóvezető, akit meghívnak, csak erősíti az egész fesztivált. Mario Vargas Llosa mellett itt lesz például Per Olov Enquist, a kortárs svéd irodalom talán legjobb, hazánkban is jól ismert írója, s számos neves francia író is érkezik hozzánk, például az orosz származású, ám Franciaországban élő, franciául író Andrei Makine, akinek a regényei az Ab Ovo kiadónál láttak napvilágot magyarul. A külföldi vendégek mellett természetesen sok magyar íróval is találkozhatunk a fesztiválon, ahol 24-e és 27-e között egymást követik a dedikálások, könyvbemutatók.

Andrei Makine

Az MKKE négy évvel ezelőtt kezdtett egy-egy országot díszvendégként a fesztiválra hívni, a lengyel és a cseh irodalom után tavaly erőteljes olaszországi bemutatkozásnak lehettünk szem- és fültanúi. Az idén pedig, a 2001-es, több hónapon át tartó, hatalmas sikert aratott franciaországi magyar kulturális évad viszonzásaként francia kulturális programsorozat zajlik hazánkban, s ennek keretében Franciaország lesz a könyvfesztivál díszvendége. Mint Stanislas Pierret, a budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta, körülbelül 20 vendéget hívtak meg, köztük a neves írók mellett francia kiadókat is, például Kertész Imre kiadóját. De érkeznek olyan könyves műhelyektől is vezetők, akik érdeklődnek a magyar irodalom iránt.

Az április 24-e és 27-e közötti Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál helyszíne a Budapest Kongresszusi Központ, de lesznek kapcsolódi rendezvények az egyes országok kulturális intézeteiben és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is. 

www.mkke.hu
www.nemzetkozikonyvfesztival.hu
www.budapestikonyvfesztival.hu
www.bookfestival.hu

A fesztivál idején a www.litera.hu naponta közöl tudósításokat, interjúkat.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!