Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A téma: hová tűnt József Áron? (Esemény-tár)
Költők zenés vetélkedése a Duna-parton
Szerző: Szabó Edit
2003. április 14. 21:01

A Dalnokverseny – amelynek ötlete Jordán Tamásé – éveken keresztül egyik sikerprogramja volt a Merlin Színháznak. S bár most az ötletgazdával együtt a nemzeti teátrum falai közé költözött, sikerült megőriznie a rá jellemző nemes egyszerűséget. Az est házigazdája Mácsai Pál és Liptai Katalin, a Magyar Rádió szerkesztője volt. A műsort a Magyar Rádió egyenes adásban közvetítette.

Az est József Attila Születésnapomra című versével indult, amelyet a Kaláka együttes adott elő, majd megismerkedhettünk a rögtönzésre vállalkozó költőkkel – Csukás István, Ferencz Győző, Kukorelly Endre, Nádasdy Ádám, Spiró György, Várady Szabolcs, Varró Dániel – valamint a zeneszerzőkkel – Bergendy István, Darvas Ferenc, Benkő László, Gerendás Péter, Márta István, Presser Gábor –, akik a közönség segítségével kapták meg feladataikat. Elsőként választanunk kellett egy tévécsatornát. A legtöbb kéz a Duna Televízió nevének hallatán lendült a magasba. Akkor bekapcsolták, kivetítették, és fél percig rögzítették a Duna TV futó műsorát. Mérei Anna és Katona Zsuzsa dokumentumfilmjét adták éppen, amely annak a titoknak eredt a nyomába, hová tűnt József Attila édesapja, József Áron.

A vetélkedő dalnokok a következő feladatokat kapták: írjanak verset a látottakról – a forma: három versszakos felező nyolcas -, a zeneszerzők pedig szerezzenek kísérőzenét a vetített filmrészlethez. A költők írjanak limericket Weöres Sándor nevére, s a zeneszerzők zenésítsék meg valamelyik alkotást. Aktuális téma is akadt: az üvegzseb kifejezés. Erre is rögtönözzenek verset a líra jelesei – a versforma kötetlen –, a zeneszerzők pedig szintén zenésítsék meg valamelyik általuk választott művet.

A feladatok ismeretében a művészek visszavonultak alkotni, a nézőket pedig a Kaláka együttes, valamint Sebő Ferenc és együttese szórakoztatta, de nem a hagyományos módon. Zoltán Gábornak, a Magyar Rádió rendező-dramaturgjának jutott eszébe, hogy Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versciklusát "továbbírassa" mai fiatal költőkkel. Most is felkértek néhányat, szőjék tovább ezt a Rongyszőnyeget, mégpedig a Kaláka együttes és Sebő Ferenc által megkívánt verstani szabályok szerint. Többek között Fodor Ákos, Bódis Kriszta, Tóth Kriszta, Takács Zsuzsa, Varró Dániel, Várady Szabolcs, Vörös István vállalkozott a feladatra, s az elkészült, megzenésített verseket mindenki bőszen dúdolgatta még a szünetben is.

Aztán elérkezett a várva várt pillanat. A színpadon újra megjelentek a költők és a zeneszerzők, hogy bemutassák alkotásaikat. A közönség minden rímért, minden akkordért hálás volt, lelkesen tapsolta meg az elkészült remekeket. Ha már verseny volt, díjazottnak is kellett lennie. Az első felvonásban szereplő költők alkotta zsűri értékelése szerint a költők közül holtversenyben Csukás István és Ferencz Győző bizonyult a legjobbnak, a zenészek közül pedig Márta István és Gerendás Péter vitte el a pálmát. Mi, lelkes nézők pedig irodalommal feltöltődve, az elhangzott dalokat dudorászva vághattunk neki a nagy budapesti éjszakának.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!