Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Svédmagyar (Esemény-tár)
Budapesten járt a Norstedts kiadó gárdája
Szerző: E.E.
2003. április 22. 12:36

Kúnos László és Bodor Ádám

Svédországban két nagy kiadó működik: az egyik a Bonniers, a másik a Norstedts. Magyar írók, költők megjelentek már mindkettőnél, Nádas Péter Emlékiratok könyve (Minnesanteckningarnas bok) például a Bonnier Alba regényei között, 1994-ben, nyolc évvel a terjedelemre is óriási regény magyar kiadása után. De néhány esztendővel ezelőtt létezett még Lennart Frick svéd író egyszemélyes kiadója is, a Fripress, ahol több magyar kötet napvilágot látott svédül. És éveken át minden kiadó lelkesen mesélte, mennyire jók a magyar írók, mennyire megérdemelnék már néhányan (de a mai írók közül legalábbis hárman), hogy valamelyikőjük megkapja végre az irodalmi Nobel-díjat.

A Norstedts kiadónak "bejött". Örülnek is még mindig,  de nem a saját kiadói sikerük (és persze hasznuk) miatt, hanem sokkal inkább azért, mert minden szavukból érződik: egyszerűen imádják Kertész Imrét. A kiadó igazgatója, Svante Weyler már azzal kifejezte határtalan örömét, hogy a 2002. december 10-i díjátadásra teljes újságoldalnyi hirdetésben köszöntötte Kertész Imrét - magyarul. Ez persze a mi szívünket különösen megdobogtatja, de Svédországban sok hasonló gesztussal találkozhat az ember, a svédek ugyanis roppant figyelmesek, kedvesek és toleránsak, s a legtermészetesebb számukra, hogy ha magyar a Nobel-díjas, akkor az ő nyelvén köszöntsék őt. Igaz, a hirdetés alján, sokkal kisebb betűkkel ott állt azért a svéd fordítás is...

Svante Weyler most, csaknem pontosan négy hónappal a díjátadás után is ragyog a boldogságtól. Azt mondja, hosszú-hosszú évek óta nem akadt olyan Nobel-díjas író, aki iránt ennyire érdeklődtek volna a svédek, s akinek a kötetei négy hónap alatt ilyen hatalmas példányszámban fogytak volna. Az eddigi négy Kertész-könyv ugyanis, amely a nyolcmilliós Svédországban svédül kapható, már körülbelül 250 ezer példányban jutott el az olvasókhoz. Ebből 100 ezret diákoknak ajándékozott ingyen a kiadó. Ehhez jön a többi, svédül már korábban megjelent kötet: a Kudarc például 30 ezer, a Kaddis 40 ezer példányban fogyott el Svédországban, s az érdeklődés még mindig folyamatos. Különösen a Sorstalanság iránt.

Az egyik ok természetesen az, hogy a Sorstalanság rendkívüli regény, s ha már a díj ráirányította a figyelmet a könyvre és Kertész Imrére, egyre többen úgy érezték: ezt el kell olvasniuk. Egy idő után mindenki tudni akart a könyvről, Kertész Imre világáról. A diákok, akik megkapták az ajándék példányokat, az iskolában olykor több órán is megvitatták tanáraikkal a regényt. De állítólag Svédországban hónapok óta folyamatosan beszélnek róla. Talán mert Kertész Imre az első Nobel-díjas, aki ilyen eredeti, mélyen átélhető, velőig hatoló módon írta meg az Auschwitz-tragédiát.

Svante Weyler szerint azonban ez csak az egyik ok. A másik Kertész Imre személye. A magyar írót akadémiai beszéde és stockholmi szereplései után elképesztő szeretet övezte. Megszerették a finom iróniáját, őt magát. Nagyon régóta nem akadt ilyen szeretetre méltó irodalmi Nobel-díjas, akit ennyire szívükbe zártak a svédek - véli a Norstedts igazgatója. Máskor megjelennek kritikus hangok is a sajtóban, most viszont - Németországhoz hasonlóan - mindenki örült, dícsérte az akadémikusok döntését.

Svante Weyler büszkén fűzi hozzá: a sikerhez természetesen jelentősen hozzájárult a fordítás is. Márpedig mindegyik regény svéd fordítása igazi remeklés. A Sorstalanságot Maria Ortman ültette át svédre, a Kaddis a meg nem született gyermekért című regényt, a Kudarcot, a 2002 nyarán megjelt Gályanaplót, az Egy történetet (amelyet Esterházy Péterrel együtt írt) mindet Ervin Rosenberg fordította - elképesztő empátiával, különleges nyelvi leleménnyel. Svante Weyler szerint óriási teljesítmény ez olyan valakitől, akinek nem a svéd az anyanyelve (bármennyire Svédországban él is évtizedek óta). Egyébként már a Nobel-díj előtt készült a Valaki más fordítása, szintén Ervin Rosenberg munkája, ez a kötet 2003 őszén jelenik meg svédül. (Amint később a műfordítótól megtudtuk: Kertész Imre folyamatosan küldi neki legújabb regényéből az elkészült fejezeteket, így elképzelhető, hogy amikor elkészül Kertész Imre legújabb regénye, hamarosan Ervin Rosenberg is befejezi a fordítást.) Amint Svante Weyler fogalmaz: Ervin Rosenberg "elképesztő nyelvi tehetség".

Staffan Carlsson, Svédország
magyarországi nagykövete
(Dobó László felvételei)

Így beszélgetünk nagy egyetértésben, Kertész Imre magyar kiadója, a Magvető munkatársai és Morcsányi Géza igazgató, valamint néhány Magvetős szerző, például Bodor Ádám és Závada Pál társaságában. De a legnagyobb talán Svédország magyarországi nagykövetének, Staffan Carlssonnak az öröme: ő szemmel láthatóan élvezettel adott otthont a két kiadó budapesti találkozójának. Hiába, benne mintha már két szív dobogna...

  

www.norstedts.se

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!