Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Shakespeare-szobor avatás Budapesten (Esemény-tár)
Mészáros Andor ausztráliai művének mérethű mása
Szerző: S.M.
2003. április 23. 16:47

Mészöly Dezső, Huszti Péter
és Nagy Károly

Mészáros Andor (1900-1972) építész-szobrász a fasizmus elől menekülve barátjának, Szekfű Gyulának a tanácsára hagyta el Magyarországot 1939-ben – meséli „a történet” kezdetét Nagy Károly, a Budapesti Shakespeare-szobor Bizottság titkára a Papirusz kérdésére. Mészáros Andor már egy évvel odaérkezése után Ausztrália-szerte ismert művész lett, királyszobrokat készített, de amatőr színjátszó csoportot is létrehozott, és magyar költők verseit fordította angol nyelvre. Az ő nevéhez fűződik a világhírű ezüst Kálvária-oltár is az anglikán egyház központjában, Canterburyben.

A világ 21, közterületen látható Shakespeare-szobra közül egyik sem ábrázolja színészként a drámaírás mesterét, ahogy Mészáros Andor ballarati műve, pedig jónéhány híres található, elég közülük a weimari Goethe-park fehér márványszobrára vagy a Sydneyben álló csoportemlékműre utalni, ahol jellegzetes figuráival – Lear királlyal – együtt látható.

Dévai Nagy Kamilla együttese
az avatóünnepségen

"Ez a Shakespeare-szobor különleges lelki híd kíván lenni Nagy-Britannia, Ausztrália és Magyarország művelt emberei között” – idézi Nagy Károly a jelmondatot, amellyel több éves küzdelmének végére ért. E szlogen a hatására, amelyet több ausztrál lap is közölt, a médiamágnás, Rupert Murdoch 91 éves édesanyja 750 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollárral járult hozzá a terv, az első magyarországi Shakespeare-szobor megvalósításához.

Mészáros Andor budapesti
Shakespeare-szobra

(a szerző felvételei)

 

A szoboravató beszédet Huszti Péter színész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora mondja el. Az avatóünnepség műsorában 14 órától – többek között – Pécsi Ildikó szavalja el a 75. szonettet, Leo Cruise ausztrál nagykövet, Nagy Attila erdélyi professzor és Angliából Ábrányi Lívia festőművész mond üdvözletet, Mészöly Dezső költő, műfordító, a Budapesti Shakespeare-szobor Bizottság elnöke mondja el két, Shakespeare-ről írt versét, „zárszóként” Huzella Péter adja elő gitárkísérettel az általa megzenésített Shakespeare-szonetett.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!