Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Káprázat és csoda - világszám! (Esemény-tár)
Voronyezs után, New York előtt a Városligetben
Szerző: Albert Mária
2003. április 18. 12:35

112 éve áll a cirkusz a Városligetben, és 49 éve viseli a MACIVA (Magyar Cirkusz és Varieté) nevet a cirkuszművészet 1954-ben államosított vállalata, amely két esztendeje közhasznú társasági (KHT) formában működik, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma gyakorolja a tulajdonosi jogkört. Varjasi László, a KHT ügyvezető igazgatója úgy véli, a mostani gazdálkodási szerkezet számukra a korábbinál nagyobb rugalmasságot biztosít, és akár előszobája lehet egy majdani privatizációnak. Ám, nem az üzleti élet tőkebefektetőire gondol, szerinte sokkal inkább a fővárosi és a zuglói önkormányzat lehet érdekelt a résztulajdonlásban. Az igazgató a jelenlegi állami támogatást, amelyet a közhasznúsági szerződés alapján kapnak, épp csak elegendőnek tartja, mert abból, ahogy mondja: "Mindenre és semmire nem jut pénz." Magyarázatként hozzáfűzi, hogy amire az alapító levelük kitér, arra az összeg elegendő, de a hosszú távú fejlesztésre már nem.

Kissé rémisztő az 1971-ben megnyitott cirkusz épület és környezete, de belül sincs ez másképp. A porondot körülölelő székek kényelmetlenek, a büfé kínálata sem túl csábító. Ahhoz, hogy a cirkusz kevesebb, de komfortosabb ülőhellyel berendezett, modern fény- és hangtechnikával büszkélkedő épületté válhasson, körülbelül 2,5-3 milliárd forintra lenne szükség. A munkálatok két év múlva kezdődhetnek el, és 2006. őszén nyithatja meg kapuit az újjáépített Nagycirkusz - véli az ügyvezető igazgató. Ez az amfiteátrumokat idéző játszótér akkor bármely más művészeti ágat befogadhatna, hiszen kár volna tagadni, a cirkuszi produkciók iránti érdeklődés az utóbbi években megcsappant, ami azért 300-350 ezres közönséget jelent évente, s bár ez első hallásra nem tűnik kevésnek, de az 1850 főt befogadó nézőtér elég gyakran foghíjas. Szerencsére külföldön a híres "magyar iskola" cirkuszvilágban betöltött szerepe eközben mit sem csorbult, és a művészek keresettek a világ minden táján. Az utánpótlásról részben az Állami Artistaképző Intézet gondoskodik, de a MACIVA ugyancsak létrehozta a maga bázisát, ahol akár tornászok vagy testépítők pályamódosításához is segítséget nyújtanak.

Varjasi László szeretné, ha az egész Liget visszanyerhetné régi rangját, amikor a szórakozni vágyók első számú célpontjának számított. Az Állatkert már jelentős lépéseket tett efelé, de a Vidám Parknak és a Nagycirkusznak még nagy utat kell megtennie. A közönség visszahódításának legjobb eszköze persze maga a produktum, a nívós előadás. Az igazi nagy attrakciókra viszont nem elegendő a Nagycirkusz bevétele, a manézs parádés sztárjai, köztük a magyarok legjobbjai nálunk most még szinte megfizethetetlenek. Ennek ellenére - a felújításig talán utoljára - március 29-től augusztus 24-ig fantasztikus látványosságnak lehetnek szemtanúi a Városligetbe látogatók.

Nem New Yorkba, Párizsba vagy Londonba, "mindössze" Voronyezsbe kellett eljutni a MACIVA vezetőinek, hogy a nyomára bukkanjanak egy olyan társulatnak, amelyet az imént felsorolt városok még nem fedeztek fel, és ezért az ára még nem szökött az egekig. A Káprázat és csoda címet viselő műsorban a víz alatt, a földön és a levegőben, szinkronban mutatják be ugyanazokat a lélegzetelállító gyakorlatokat a gyönyörű orosz artistalányok. Természetesen a vízben krokodilok, kígyók és fókák, a földön macskák, a levegőben galambok is produkálják majd magukat, és bohócokban sem lesz hiány. Varjasi László szerint nézőkből sem, ha a látványos show híre szárnyra kap.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!