Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  16  17  18  19  20   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Kubai szivarok Budapesten
A Buena Vista Social Club muzsikusai közül Eliades Ochoa járt nálunk
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. december 6. 12:49


Forró nyáresti, tengerparti hangulatot varázsolt az egyébként lehangolóan sivár Petőfi Csarnok betontengerébe Eliades Ochoa és néhány társa. A legendás kubai együttes, a Buena Vista Social Club egyik muzsikusa a saját zenekarával, a Cuarteto Patriával járt Budapestne június 25-én.

bővebben >
 


Ha dzsessz, akkor Zsámbék
Hazai és külföldi nagyságok muzsikálnak a romtemplom mellett
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 12:20


A tavalyi, sikeres fesztivál után az idén ismét van Zsámbékon jazz sorozat: a Zsámbék Jazz Open 2002 a hazai tehetségek mellett neves külföldi vendégekkel is csábítja a látogatókat a festői romtemplom közelébe. Fellépnek a legifjabb tehetségek, akik között hallhatjuk az 1989-es születésű bőgőst, Lakatos Krisztiánt, vagy a külföldön is hatalmas sikereket aratott ijfú zongoristát, Oláh Cumó Árpádot. A külföldiek közül itt muzsikál például két tengerentúli híresség, két kiváló szaxofonos: Chico Freeman és Assif Tsahar.

 

bővebben >
 


Pesti bohém a háborúban
Robert Capa spanyolországi fotói a Magyar Nemzeti Galériában
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 12:02

 

Különleges szerencsénk, hogy egy időben, két, egymáshoz közeli múzeumban láthatjuk Henri Cartier-Bresson és Robert Capa fotográfiáit. Akkor is, ha az első átfogó, az életművet reprezentáló tárlat, míg Capa itt látható képei a spanyol polgárháborúban készültek. De ettől az utóbbiak ugyanolyan drámai erővel hatnak.

bővebben >
 


A zseniális utcai tolvaj
Henri Cartier-Bresson 155 fotográfiája Budapesten
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 11:51

Minden művészeti ágban vannak olyan személyiségek, akik alapvetően meghatározzák az adott területet jövőjét. A fotográfiában ilyen a 94 esztendős Henri Cartier-Bresson, aki az ellesett, spontán pillanatokban felismerte a rendet, a teljességet - márpedig erre csak a legnagyobbak képesek

bővebben >
 


Lélektani kukkolás
Elkezdődött a 12. Európa Filmhét
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 6. 10:52

Ken Loach Édes kamaszkor és Doris Dörrie Meztelenkedés című filmjeivel indult a 12. Európa Filmhét. Mindkét alkotásra jellemző, hogy annyi a párbeszéd, szinte szétbeszélik a filmeket a szereplők. A kamera rögzít, dokumentál, közvetít. Mintha valóság-showt látnánk a moziban: egy „szociológiai” pillantás a bűnözésbe, egy kis „lélekbúvárkodó” kukkolás a párkapcsolatokba.

bővebben >
 


Hamlet-remake helyett eredeti dráma
Kiss Csaba: Hazatérés Dániába
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 10:42

Véget ért a Vidéki Színházak Találkozója című rendezvénysorozat. Az idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés fogadta az ország szinte valamennyi színházából érkezett előadásokat. A Tháliában vendégszerepeltek a veszprémi Petőfi Színház társulatának tagjai, akik Kiss Csaba Hazatérés Dániába című új magyar drámáját mutatták be.

bővebben >
 


Kettős fénytörésben
Beszélgetés Csizmadia Tiborral, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójával
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 10:39

A 2000-ben kiírt egri színidirektori pályázaton a döntéshozók Csizmadia Tibor rendező pályázatát találták a legjobbnak. Azóta eltelt másfél színházi évad, az egri színház sikeresen működik, s az idei évadban kísérletet tesz egy fővárosi teátrummal, a Katona József Színházzal való együttműködésre is. A közös munka első darabját, a King Kong lányai című darabot december 4-én mutatták be a Kamrában.

bővebben >
 


Aki itthon sokáig csak titkos író volt
Beszélgetés Kertész Imrével
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 5. 15:33


Nemrég még a budapesti svéd nagykövetségen Kertész Imre gratulált az 1947 óta Stockholmban élő világhírű kutató házaspárnak, Eva és Georg Kleinnek, akik itt vették át az Európai Rákkutató Társaság rangos kitüntetését. Itt találkoztunk Kertész Imrével is, ám akkor föl nem merült, hogy szóba mernénk hozni az esetleges Nobel-díjat. Egyébként Kertész Imrét már eddig is elhalmozták elismerésekkel, életművét például Füst Milán-jutalommal, Artisjus Irodalmi Díjjal, József Attila-díjjal, Déry Tibor-jutalommal, Soros-életműdíjjal, a Brandenburgi Irodalmi Díjjal, a Márai Sándor-díjjal, a lipcsei könyvvásár díjával, 1997-ben Kossuth-díjjal, 2000-ben Herder-díjjal is elismerték. A legrangosabb irodalmi kitüntetés, a Nobel-díj kihirdetése előtti napon, október 9-én pedig Hans Sahl-díjat vehetett át Berlinben, ahol ösztöndíjasként új regényén dolgozik. Egyébként Kertész Imre már az első, 1975-ös, Sorstalanság című regényével azonnal beírta magát a legnagyobbak közé. Németországban jó ideje az egyik legismertebb író - talán most már itthon is.

bővebben >
 


A jó fordítás aranyat ér
Azért a svéd akadémikusok se tudnak a világ minden nyelvén...
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 5. 15:32

Az irodalmi Nobel-díjat 1901-ben adták át első ízben, majd a 20. századi világirodalom hatalmasságai közül olyanok vehették át az elismerést, mint Selma Lagerlöf, Knut Hamsun, Thomas Mann, Hermann Hesse, André Gide, Francois Mauriac, Ernest Hemingway, Albert Camus, Jean-Paul Sartre, Samuel Beckett, Heinrich Böll, Saul Bellow, Isaac Bashevis Singer, Elias Canetti, Gabriel Garcia Márquez, William Golding, Nadine Gordimer, Günter Grass. Most pedig Kertész Imre. De vajon miként döntenek a svéd akadémikusok? Tegyük hozzá: az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia öttagú bizottsága ítéli oda, a másik négy Nobel-díjról a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bizottságai döntenek.

bővebben >
 


Az élet, mint kilyuggatott tengerpart
Gondolatok Julio Medem: Szex és Lúcia című filmjéről
Szerzõ: Regős Csilla
2002. december 5. 12:49

A film - félredobva a klasszikus titulusokat - egy sokszínû fonálból, laza hurkokkal kötött, itt-ott áttetszõ pulóverre emlékeztet. Ebbe a pulóverbe minden nézõ belebújhat, a film végén pedig majd kiderül, hogy mennyire érzi kellemesen magát benne, mennyire szabták azt rá.

bővebben >
 


Mojszejev a kézműves forgatagban
Elkezdődött a IV. Győri Karácsonyi Fesztivál
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 4. 14:39

Kulturális programokkal színesíti az ünnepi bevásárlást a IV. Győri Karácsonyi Fesztivál, amely december 23-ig tart: reggel nyolctól este nyolcig a kézműves kereskedők pavilonjai között emelt színpadon neves művészek koncertjeit láthatják-hallhatják a belvárosban barangolók.

bővebben >
 


Van miért drukkolni...
Almási Tamás: Sejtjeink
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 4. 14:16

A kortárs mozi történelmi pillanata december ötödike: magyar dokumentumfilmet tűz a műsorára két budapesti filmszínház is, a Budapest Film forgalmazásában. Almási Tamás Sejtjeink című alkotása, amely olyan izgalmas, akár egy játékfilm, a filmszemlén kezdte sikereit, s jelenleg az Oscar-díjért versenyez.

bővebben >
 


Kisült a kalács
Már kaphatók a téli könyvvásár kötetei
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 4. 13:35
Megkezdődött a magyar könyvpiac egyik legfontosabb eseménye, a téli könyvvásár. Sok kiadó a karácsony előtti időszakban jelenteti meg legigényesebb és legdrágább kiadványait. A tapasztalatok szerint a kiadók és kereskedők az év utolsó két hónapjában szerzik egész évi forgalmuk egy harmadát. Az idei könyvvásáron több mint 80 kiadó összesen 452 kötetet kínál.

bővebben >
 


Díszpolgár a díszpolgárnak
Schiff András koncertje Kertész Imre jelenlétében a Zeneakadémián
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 4. 10:37

December 3-án kedden este elképzelhetetlenül telt ház előtt adott hangversenyt Schiff András a Zeneakadémián. A pódiumon ott ült Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, aki ma délelőtt veszi át a díszpolgári oklevelet Budapest főpolgármesterétől.

bővebben >
 


Képet alkotunk
... a kortárs művészet piaci lehetőségeiről
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 3. 16:48

Az őszi-téli árverésdömping ellenére a kortárs képzőművészet helyszínei ma nem tartoznak a sztárolt galériák közé. A napjaink alkotói iránt tanúsított mérsékelt érdeklődés mostoha körülmények közé száműzte a kortárs galériákat. A nehéz helyzet ellenére egyes becslések szerint Budapesten így is 40-50 for-profit kortárs művészeti galéria létezik, változatos kínálattal.

bővebben >
 


Fanny Ardant találkozása(i) Maria Callasszal
Exkluzív interjú az artiturának
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2002. december 3. 16:44


Először éppen Maria Callas szerepében láttam színpadon az izgalmas szépségű Fanny Ardant-t csodált rendezője, Roman Polanski irányítása alatt, a Mesterkurzus párizsi előadásában. Ott azzal váltunk el egymástól, hogy öltözői beszélgetésünket majd folytatjuk. Az apropót újfent az operaszínpad dívája, Callas szolgáltatta, akit ezúttal Franco Zeffirelli kamerája előtt keltett életre. A Callas Forever című film a művésznő életének utolsó periódusában játszódik. A misztikus díva most lenne nyolcvan éves, 1923. december 2-án született. Vagy 4-én - a pontos dátum vitatható. Nem véletlen, hogy a hűséges barát, Zeffirelli kamerája Callas rejtélyes alakját rögzíti. Egy izzó, szenvedélyes harc történetét, a hangja elvesztésével küszködő asszony segélykiáltását.

bővebben >
 


Bábvásári komédia
Madách Imre: Az ember tragédiája
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 3. 12:52
„Tragédiának nézed? Nézd legott komédiának s múlattatni fog.” – mondja Lucifer Ádámnak Madách Imre drámájában. Garas Dezső – a tanácsot „megfogadva” – ebben a felfogásban rendezte meg „Az ember tragédiáját” – a Budapest Bábszínházban.

bővebben >
 


Őszinte elismerés
Pénteken átadják a Gramofon-díjakat
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 3. 12:45

November 22-én este fél nyolckor az International Buda Stage nagytermében  második alkalommal adják át a Magyar Klasszikus Díjat és a Magyar Jazz Díjat, illetve hat további zenei kategóriadíjat. Ezt a szakmai elismerést a Gramofon - Klasszikus és Jazz című folyóirat szerkesztősége és kiadója 2001-ben alapította azzal a céllal, hogy segítse a magyarországi klasszikus zene és jazz megbecsültségének, társadalmi presztízsének helyreállítását.

bővebben >
 


Kis közép-európai összhangzattan
Közép-európai kulturális napok december 2-a és 5-e között
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 3. 12:01


A ma kezdődő négynapos rendezvénysorozattal a Budapesten működő kulturális intézetek programjait kívánják összehangolni a szervezők. Módos Péter igazgató abban bízik, hogy "eljön az idő, amikor - a határok eltűnésével és anyagi lehetőségeink növekedésével - kulturálisan is birtokba vehetjük Európának azt a részét, amelyet nemcsak hogy ismerünk valamelyest, hanem értékrendszere, hagyományai bennünk vannak, mint borban a talaj íze".

bővebben >
 


Valami Magyarország
Magyar filmek sikere Hollywoodban
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 3. 11:25

Kevin Thomas a Hukkleről


Összességében sikeresnek minősítette Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió vezetője a Los Angeles-i Magyar Filmhetet. A november 20-a és 24-e között megrendezett eseményt ezerötszázan tekintették meg, és elkezdődtek a tárgyalások magyar filmek forgalmazásáról is az Egyesült Államokban.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  16  17  18  19  20   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!