Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A zseniális utcai tolvaj (Archívum)
Henri Cartier-Bresson 155 fotográfiája Budapesten
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 11:51


A Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum 155 remekművel mutatja be a közönségnek Henri Cartier-Bressont, akit nem véletlenül neveznek a 20. század szemének. 1931-től a hetvenes évek közepéig leghűségesebb társa Leica kamerája volt, amellyel megörökítette például Gandhit fél órával az ellene elkövetett merénylet előtt, majd azt, milyen mély megrendültséggel fogadják az indiaiak a halálhírt. Lencsevégre kapta a berlini fal környékét és a varázslatos Afrikát, beutazta a fél világot, s nyugodtan elmondhatjuk: nemcsak a portréit, hanem a dokumentarista fotóit is olyan költőiség jellemzi, amelyre csak a legnagyobb alkotók képesek.

Mindig a pillanatot ragadta meg, egyetlen mesterkélt képet sem látunk a Budapesten kiállított 155 felvétel között. Minden fotográfiáján látszik, mennyire nyitott, villámgyors és tiszta gondolkodású, fürge, finom humorú ember. A képeiből valósággal süt az, amit ő maga így fogalmazott meg a 100 híres fotó című francia tévésorozat egyik darabjában: nem szabad nagyon akarni valamit, hiszen az görcsössé tesz, inkább készen kell állni, nyitottnak lenni.

Henri Cartier-Bresson minden pillanatban készen állt. Így nem csoda, hogy megtalálták őt a képek – s ez is lényeges: nem ő kereste a képeket. Ez utóbbi esetben ugyanis azonnal mesterkélt lenne az a geometria, amit kevesen képesek ilyen tökéletesen és természetesen visszaadni. Bressont különös érzékenység és összpontosítási képesség jellemzi. A másodperc töredékében képes rálátni a jelenségre, a bonyolult rendszerre, s azonnal föl tudja ismerni azt a képi formát, amely vizuálisan kifejezi a teljességet sugárzó pillanatot.

Utcai tolvajok vagyunk” – mondta Bresson egyszer, s hozzáfűzte: az elegancia abban áll, hogy lassan lopjunk, fordítsunk rá időt. Ő sem azért tudta ilyen egyénien megörökíteni a varázsos pillanatokat, mert folyton exponált, hanem azért, mert felkészült volt. A felvételei természetesen nem csak arról szólnak, amit látunk. Bresson attól az egyik legnagyobb művész, hogy képes szinte minden fotográfiájában a lényeget érzékeltetni a lencsevégre kapott pillanatnyi jelenségben.

Óriási öröm ez a kiállítás azok számára, akik fogékonyak a vizuális értékekre. Nem olyan lételem, mint az embereknek a levegő, a halaknak a víz. Lehet élni nélküle. Csak éppen nem érdemes.

 

Henri Cartier-Bresson retrospektív kiállítása
Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum, 2002. március 21-től május 26-ig, a 155 fotográfiát bemutató, retrospektív kiállítás átfogó képet ad a világhírű művész munkásságáról.
A kiállítást a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum, a Budapesti Francia Intézet és a Magnum Fotóügynökség szervezte, a 22. Budapesti Tavaszi Fesztivál és a budapesti Fotóhónap keretében.


Henri Cartier-Bresson életrajza:
1908. aug. 22-én született Chanteloup-en-Seine et Marne-ban
1927-28: festészetet tanul Párizsban, a szürrealista körökkel tart kapcsolatot
1929: festészetet és irodalmat tanul Cambridge-ben
1931: fotózni kezd, beutazza a világ számos országát (ekkor jár Indiában, Kínában, a Szovjetunióban és Mexikóban)
1931: első önálló fotókiállítását rendezik meg New York-ban, ezek után Mexikóban él
1936: Jean Renoir másodasszisztense 1939-ig
1943: számos művészportrét készít
1946: visszatér az Egyesült Államokba
1947: Robert Capával, David Seymourral, valamint George Rodgerrel együtt létrehozzák New Yorkban a Magnum Photót, amely ma is a világ legtekintélyesebb fotóügynöksége.
1974: abbahagyja a fotózást, azóta rajzol.

http://www.ludwigmuseum.hu


 

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!