Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Képet alkotunk (Archívum)
... a kortárs művészet piaci lehetőségeiről
Szerző: I-Web.hu
2002. december 3. 16:48

E galériák többsége a 90-es évek elején alakult
, kisebb üzlethelyiségekben, belvárosi lakásokban. Alacsony tőkeerejük, valamint a költséges művészeti menedzselés, és a művészkör befuttatása józan, körültekintő döntésekre ösztönzi a vezetőket. Hosszú távú programok kidolgozásával és tudatos megvalósításával próbálnak fazont szabni galériáik tevékenységének.

A kis galériák kortárs kereskedelmi dominanciája a kilencvenes évektől megváltozott. Az egyre szűkülő műkereskedelmi kínálat pótlása céljából ugyanis több aukciósház döntött úgy, hogy kortárs alkotásokkal frissíti aukcióra bocsátott anyagát. Néhányan, mint a BÁV és a Blitz, önálló kortárs árverések szervezésére is vállalkoztak, de szemben a kis galériák hosszú távú programjaival, az árverezőházak üzleti stratégiája csak az ismert, hírnévre már korábban szert tett művészek esetében életképes.

A kortársban rejlő üzleti lehetőség időközben más szakemberek érdeklődését is felkeltette. Közülük sokan a kisgalériák alacsony tőkeerejére vezetik vissza a kortárs alkotások népszerűtlenségének okait. Ezért magasabb költségeket áldozva megpróbálnak szélesebb reklámot és médiavisszhangot teremteni saját programjaik, művészeik, s egyáltalán a kortárs művészet világa köré. A MEO és az Ernst Múzeum például kht-ként üzemel és forgatja vissza az esetleges kereskedelmi hasznot az intézmény fenntartásába. A Horánszky utcai A.P.A. pedig műtermek biztosításával szerez jogot az ott dolgozó művészek alkotásainak elővásárlására vagy egyes művek forgalmazására.

A kortárs népszerűsítésének kérdésköre tehát leginkább a befektetett pénz körül forog. Ennek hiányában egyre több galéria lát fantáziát a multinacionális cégek alternatív PR stratégiáiban. A "multik" által igencsak kedvelt művészeti szponzortevékenységgel, például képzőművészeti gyűjtemény alapításával, művészeti tárgyú pályázatok kiírásával ugyanis nemcsak az adott mammutcég, hanem - a szervezésben közreműködő galériák segítségével - a kortárs művészet megítélése is javulhat.

http://www.meo.org.hu/info/meorol/
http://www.ernstmuzeum.hu/nyito.htm
http://www.ateliers.hu/main.html
http://www.bav.hu/index.php
http://www.blitz.hu/main.html
 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!