Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Valami Magyarország (Archívum)
Magyar filmek sikere Hollywoodban
Szerző: Sulyok Máté
2002. december 3. 11:25


Telt házakkal játszottuk a filmeket – nyilatkozta a Papirusz kérdésére az eseményről Budapestre visszatért Kántor László. A producer hozzátette, előfordult, hogy még 100-150 ember ki is szorult a teremből a hétvégi déli vetítésről. A magyar filmhétnek jó sajtóvisszhangja volt, a városban legolvasottabb napilapok, a Los Angeles Times és a Los Angeles Weekly is kedvező írást jelentettetek meg róla.

A Los Angeles-i Magyar Filmhét alkotásait, amelyeket főként a 33. Magyar Filmszemle nevezettjei közül válogattak, a Beverly Hills-i Laemmle Theatre Music Hall elegáns, 150 férőhelyes termében vetítették. Az előadások után mintegy félórás közönségbeszélgetéseket is tartottak, hiszen a tucatnyi mű alkotói is részt vettek a rendezvényen.

Tárgyalások kezdődtek a filmek kinti forgalmazásáról is. Érdeklődés mutatkozott Gárdos Péter Az utolsó blues-a, Herendi Gábor Valami Amerikája iránt – említette példaként Kántor László, de hangsúlyozta, hogy ennél jóval több egyezségből jöhet létre megállapodás, mivel minden filmproducer külön-külön tárgyalt az amerikaiakkal. A filmhetet szervező Új Budapest Filmstúdió vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a moziforgalmazás az egész világon mélyponton van, továbbá hogy az európai film iránt az Egyesült Államokban egyébként is csekély az érdeklődés. Elsősorban art-mozi hálózatban vetítik (ha vetítik) az öreg kontinens alkotásait. Általában a filmek DVD-, és videóforgalmazási jogait veszik meg az egész országra érvényesen. Egy-két filmkópiánál többet pedig nem szoktak rendelni.

„A film fővárosának” egyik legismertebb kritikusa, Kevin Thomas elismerően írt Pálfi György első filmjéről, növelve ezzel a Hukkle ismertségét, amely jól jön most, a Golden Globe és az Oscar-díj verseny előtt. A Los Angeles-i Magyar Filmhetet egyébként több fesztiválvezető is meglátogatta – például a Freedom Film Festival igazgatója, valamint a Hollywood Foreign Press több képviselője és elnökasszonya is. Ott volt a lengyel filmfesztivál igazgatója (a közép-európai ország már nagy hagyományokkal bír a Los Angeles-i vetítésekben), és felvetődött az ötlet, hogy jövőre közösen, esetleg Csehországgal kibővülve lehetne megrendezni a fesztivált.

Már több amerikai nagyváros is jelezte, hogy jövőre szeretne vendégül látni magyar filmeket – büszkélkedett Kántor László. San Franciscóból, Denverből, Washingtonból és New Yorkból kaptak meghívást. A siker értékéhez és helyén kezeléséhez hozzá kell tenni, mondta a producer, hogy Los Angeles 12,5 milliós megapolisz, és a film fővárosában minden nap legalább tíz filmpremiert tartanak (tehát nem hetente négyet, mint Magyarországon) – ehhez képest komoly áttörésnek könyvelhető el az érdeklődés.

Az esemény korábbi beharangozója a papiruszn: http://www.papirusz.hu/cikkek/?id=565
Írásunk Az utolsó blues-ról: http://www.papirusz.hu/cikkek/?id=523
Interjúnk Gárdos Péterrel: http://www.papirusz.hu/cikkek/?id=623=

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!