Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hamlet-remake helyett eredeti dráma (Archívum)
Kiss Csaba: Hazatérés Dániába
Szerző: I-Web.hu
2002. december 6. 10:42


A főként szakmai közönséggel megtelt nézőtér óriási tapssal jutalmazta a veszprémieket. Az előadás sikeréhez a kimagasló színészi játék, a szokatlan, ám jól megkomponált rendezés, a különleges hatást keltő szcenikai elemeken túl nagyban hozzájárult a történet mellé vagy fölé rendelt plussz, amely maivá, emberivé, dramaturgiailag megalapozottá és felfoghatóvá tette Hamlet négyszáz éves történetet. Félreértés ne essék, bár a történet az eredeti Hamletre rímel, s még a szereplői is ugyanazok, nem Shakespeare-adaptációról van szó.

A történet, hasonlóan az eredetihez Dániában játszódik, ugyanabban a korban, hasonló helyszíneken. Van mérgezési jelenet, vannak színészek, van egérfogó jelenet, van öngyilkosság és van bosszú. Ez a mű azonban nem egy huszonegyedik századi miliőbe helyezett Hamlet, hanem új, eredeti magyar dráma, melynek középpontjában a Hamlet-i problematika és gondolatmenet újraértelmezése áll - amúgy magyar-módra. Miért nem cselekszik Hamlet? Azért, mert gyáva.  Miért nem akar bosszút állni apja gyilkosán? Azért, mert nem hiszi, hogy nagybátyja halála könnyítene rajta. Nem hisz a halálbüntetésben. Miért nem tisztán jó a jó, és gonosz a gonosz? Azért, mert mindenki esendő, és százféle egyéniség lakozik benne. Miért képes Gertrúd azzal az emberrel boldog lenni, aki gyermeke apjának gyilkosa? Azért, mert szerelmes, életében először, s ezért nem vállalja, nem akarja felvállalni a tényt, hogy ölt. Miféle büntetés lenne hát méltó Claudius számára, aki ebben a huszonegyedik századi magyar Hamletben csak a hedonista vágyainak élő szánalmas alak? Semmilyen. Hiába próbálja a Herceg jelenlétével minduntalan megzavarni az idillt, képtelen kizökkenteni a többieket a romlás felé vezető útból.

A darab attól eredeti, hogy hozzánk közelálló sorsokkal találkozunk. Karakterei nem eredendően jók vagy rosszak, hanem egyenes, de mégis amorális, a mostani jellemtípusokhoz sokkal közelebb álló figurák. S végül attól, hogy kitölti a Hamlet réseit, leleplezi a sorok mögött rejlő valóságot. A veszprémi Petőfi Színház előadása főként Gáti Oszkár (Claudius) alakításának köszönhetően figyelemreméltó színházi kísérlet.

Kapcsolódó cikkünk:
/szinhaz/?newswf2_id=814=

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!