Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kubai szivarok Budapesten (Archívum)
A Buena Vista Social Club muzsikusai közül Eliades Ochoa járt nálunk
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. december 6. 12:49

 

Aki látta Wim Wenders szép, a Buena Vista Social Club című filmjét, pontosan tudja, milyen hangulatot képzelhet maga elé az ember a veterán zenészek hallatán. Aki nem látta, annak se késő, hogy megérezze, mi ez a varázslat, hiszen Wenders dokumentumfilmje föl-fölbukkan az art-mozik műsorán, az együttes tagjai pedig sorra elkészítették saját CD-iket is, amelyek kaphatók hazánkban.

 

Az előzményről annyit: Ry Cooder gitáros, aki Wim Wenders néhány korábbi filmjéhez komponált zenét, olyan lelkesen mesélt a világhírű német rendezőnek a kubai zenészekről, hogy látszott: Coodert rabul ejtette ez a muzsika. Fölkutatta, majd a hosszú kihagyás után összehozta a legendás együttes zenészeit, hogy felvételeket készítsen velük. A lemez a Buena Vista Social Club címen meg is jelent, Grammy-díjat kapott, és sok millió példányban fogyott el szerte a világon.

 

Aztán ehhez jött a Wenders-film sikere – mert Cooder után persze a német rendezőt is megbabonázta ez a gyönyörűségesen lüktető, élet- és örömteli zene. Meg a muzsikusok egyénisége. A film Európa-díjas lett, s kapott egy halom elismerést. Pedig nincs benne semmi különös képi újítás. Egyszerűen szép film. A rendező ugyanis eléggé híres ahhoz, hogy tudja: az a legjobb, ha hagyja, hogy a katartikus zene és a muzsikusok meg az énekesek sorsa hasson ránk. Így aztán mi, nézők és zenebarátok következtünk Ry Cooder és Wim Wenders után a megbabonázottak sorában.

 

Az egész történet ugyanis mesébe illő. Fogalmunk nem volt róla korábban, hogy él Kubában például egy nyolcvanévesen is könnyű kezű, virtuóz zongorista, Rubén Gonzáles. Meg Compay Segundo, aki remek gitáros. Az 1927-ben született, huncut mosolyú Ibrahim Ferrernek pedig olyan különleges, gyönyörű hangja van, hogy beleborzongunk abba a kettősbe, amit a nagymamakorú, ám ma is sugárzóan nőies Omara Portuondóval énekel.

 

Compay Segundo például már 80 (nem tévedés, nyolcvan) éve gitározott, amikor fölfedezték őt, s megjelent az első lemezük. Rubén Gonzáles meg tíz esztendőn át egyáltalán nem zongorázott. Nem volt min játszania. Ma meg olyan, mintha egy napot se hagyott volna ki – legalábbis erről győződhettünk meg 2001 májusában, amikor a kubai együttes a Margitszigeten adott koncertet. Rubén Gonzáles lassan, nehezen jött ki a színpadra, de amikor leült a zongorához, megtörtént a csoda.

n

Közben eszünkbe juthatott Wenders filmje: ezek az idős zenészek derűsen mesélnek az életükről, noha szegényen éltek, elismerés se sok jutott nekik. De most boldogok, hiszen 70-80 esztendősen megadatott nekik, hogy újra együtt muzsikáljanak, ráadásul szerte a világon ünnepli őket a közönség. Életöröm, sugárzó vágy és remény árad lüktető dalaikból.

 

Amint Eliades Ochoa és zenekara játékából is. A Petőfi Csarnok koncertjén számos dal elhangzott a Buena Vista Social Club első, közös albumáról is. Csak éppen Eliades Ochoa, a világhírű kubai zenekar oszlopos tagja most a saját együttesével, a Cuarteto Patriával adta elő dalokat.

 

A Petőfi Csarnok koncertjén nem volt népes fúvós szekció, mint a Buena Vista Social Club tavalyi, fergeteges hangversenyén, a Margitszigeten, az egyetlen fúvós viszont remekül játszik - amint Eliades Ochoa is. Pedig ő sem fiatal már. Az ő karrierje 1955-ben indult, s a többiekhez hasonlóan ő is kis klubokban zenélt. 1962-től aztán saját rádióműsora volt, 1971-ig, majd több zenekarban játszott, míg 1978-ban átvette a legendás Cuarteto Patria együttes vezetését.

 

Ez egyébként akkor már több mint negyven éve Kuba legnépszerűbb boleró együttese volt. Eliades Ochoa csatlakozása után bejárták a fél világot, turnéztak Európában, Mexikóban, sőt: még az Egyesült Államokba is eljutottak, márpedig ezt alig néhány kubai zenész mondhatta el magáról. Az együttes új lemeze 2002 májusában jelent meg a Virgin/EMI gondozásában, majd Ochoa és társai világkörüli turnéra indultak, s ennek részeként léptek föl Budapesten. Itt nem hallottuk a tenger hullámait, nem jött lágy, tengerparti fuvallat, de a hangulat remek volt. Történnek még csodák. Idős, már-már elfeledett, ritka jó zenészekkel – meg olykor velünk is.

 

Buena Vista Social Club: http://www.bvsocialclub.com/

 

Eliades Ochoa y Cuarteto Patria: http://www.afrocubaweb.com/eliadesochoa.htm

 

Wim Wenders hivatalos honlapja: http://www.wim-wenders.com/

 

Ry Cooder website-ja: http://ryland-cooder.com/

 

A Petőfi Csarnok honlapja: http://www.petoficsarnok.hu

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!