Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bábvásári komédia (Archívum)
Madách Imre: Az ember tragédiája
Szerző: Sulyok Máté
2002. december 3. 12:52

Kritikusi vélemények szerint, a több mint 140 éve született Az ember tragédiája – grandiózussága, tér- és időbeli határtalansága miatt – alkalmatlan a hagyományos színpadi feldolgozásra. A bábszínház kitágíthatja a teátrum korlátjait, és a műélvezet további dimenzióit nyithatja meg a néző előtt, ahogy azt a Budapest Bábszínház előadásán is tapasztalhatjuk: egy, monumentális díszleteket nélkülöző, szövegében, cselekményében meghúzott, ötletekkel teli adaptáció.

Vásári komédiaként kezdődik a darab: az Úr csepűrágóként mutogatja befejezett nagy művét egy bábozó ládában. Ádám és Éva kis bábok a teremtett világban – eltörpülnek Lucifer és az Úr emberméretű alakjai mellett. A hús-vér és a tárgyi szereplők közötti fizikai méretkülönbségek látványosan vonulnak végig a két felvonáson: a bukott angyal a konstantinápolyi színben akkora, mint az apácazárda; az athéni demagógok megannyi fejként ágálnak a szobor Ádám-Miltiádész ellen; Kepler-Ádám kettéhasadt küklopsznyi kobakjából kipattanva arasznyi Danton-Ádám védi önmagát forradalmi társaitól. A díszletek jelzésszerűek (Athénban egy-egy oszlop, Rómában egy fehér lepel, amelyből a tivornyázók előbújnak), a jelmezek kidolgozottak akár aprók (Lucifer kézbáb alakban is kísért), akár hatalmasok (a kostantinápolyi patriarcha egyetlen fejként vezeti a barátokat eretnek-égetésre).

Az ötlettenger a produkció végére kissé apad, és a befejezés sem tér vissza a kezdetekhez. A vurslis kocsi nem jelenik meg ismét. A keret elvész, a vásári komédiából kilépve a madáchi „hóval és jéggel borított, hegyes, fátalan vidék”-be érkezünk. Szinte üres színpadon, a „semmi ágán” vonják le a főszereplők az örök tanúságot.

Garas Dezső rendezése Az ember tragédiája-adaptációk sorában legalább olyan méltó helyet foglal el, amely szavakkal Arany János bevezette Madách Imrét a Kisfaludy Társaságba:
„Ki a gondolatnak, az általános emberinek oly derekas érvényt szerzett faji és egyedi aprólékosságokban, s képzelmi üres játékokban nagyon is elmerült mai költészetünkben, annak díszes helye van közöttünk.”

 

Madách Imre: Az ember tragédiája – a Budapest Bábszínház előadása
Rendező: Garas Dezső m.v.; társrendező: Urbán Gyula; báb-maszk- és látványtervező: Balla Margit; dramaturg: Szilágyi Dezső; zeneszerző: Sáry László; főszereplők: Kovács Marianna (Éva), Beratin Gábor (Ádám), Erdős István (Lucifer), Gruber Hugó (az Úr); játsszák: Bánky Eszter, Basa István, Czipott Gábor, Csajághy Béla, Csák Zsolt, Csortán Erzsébet, Giovanni Kornél, Juhász Ibolya, Kemény István, Kenyeres Zsuzsanna, Kovács Katalin, Krista Anita, Papp Orsolya, Szakály Márta; énekfelvétel: Gergely Hajnalka, Blaskovics László.

A Budapest Bábszínház (Budapest VI. ker., Andrássy út 69.) honlapja: http://www.budapest-babszinhaz.hu

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!