Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kettős fénytörésben (Archívum)
Beszélgetés Csizmadia Tiborral, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójával
Szerző: I-Web.hu
2002. december 6. 10:39


- Milyen tervekkel, elképzelésekkel pályázta meg az egri Gárdonyi Géza Színházat?

- A pályázatomban is megfogalmaztam, és komolyan is gondolom, hogy szeretném tiszteletben tartani mindazon értékeket és hagyományokat, amelyek a Gárdonyi Géza Színház fennállása óta létrejöttek. A múlt tisztelete azonban nem elég, ezzel párhuzamosan nagyon is előre kell nézni, kapcsolatokat építeni, és azokat folyamatosan mozgásban tartani. Úgy éreztem, ez a színház, ez a város megérdemli, hogy idehozzam a működő kapcsolataimat. Egy színház társulata állandóan változik, fejlődik, a repertoáron lévő daraboknak a teljes nézői réteget ki kell szolgálniuk. Az a jó, ha minden előadás megtalálhatja a maga közönségét. Eger kisváros, itt mindenki tud mindent. Ha létrejön egy jó előadás, a városban futótűzként terjed el a híre, de ha megbukunk, az sem marad titokban. 

- Milyen színházi hagyományokat örökölt elődeitől?

- Ebben a színházban minden este teltház van, és a statisztikák azt bizonyítják, hogy ez előttem is így volt. Ez eszményi állapot, amivel tudni kell élni, de nem szabad visszaélni. Nagy öröm számomra, hogy Eger ennyire szereti a színházát. Szolnokon kezdtem a pályámat, ahol minden előadáson meg kellett harcolnunk a közönségért. Itt nincs bennem az a rettegés, hogy istenem, tele lesz-e ma este a színház, mert tudom, hogy tele lesz. És nagyon remélem, hogy meg is marad a közönség pártoló szeretete.

- Úgy tudom, az első évadban mindenkinek megújította a szerződését, engedte, hogy bizonyítsanak a művészek. Az új koncepció kialakítása azonban változtatásokkal jár együtt. Voltak fájdalmas döntései az eltelt másfél év alatt?

- Nagyon arisztokratikus megfogalmazás, ez az "engedtem, hogy bizonyítsanak". Senkinek nem kellett bizonyítania. Nézőként pontosan tudtam, mire képesek az egri színészek. Ez azonban nem azonos azzal, amit csak közös munka során tapasztalhat meg az ember. Együtt kellett tehát dolgoznom a művészekkel, hogy megérezzem, mennyire tudunk egymásra hangolódni, együtt kellett léteznem a társulattal, hogy aztán meghozhassam a döntéseimet. Úgy vélem, itt most nincs idő tanulni. Itt most teljesíteni kell, rögtön a csúcson lenni, a néző ugyanis nem toleráns. Sajnos többen voltak, vannak a társulatban, akik a tanulói periódusukat élik. Lehetnek nagyon tehetséges emberek, a színháznak azonban most nem rájuk van szüksége. Biztosan eljön az idő, amikor felfogadhatunk inasokat is a mesterek mellé, de ez most kizárólag a mesterek ideje.

- Mi az a többlet, amit Ön színházigazgatóként nyújtani tud ennek a városnak?

- Eger nagyon vonzó város, jól lehet itt élni, és fennáll annak a veszélye, hogy ez kényelmessé teszi az embert. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, mi minden történik a város határain túl. Gyakran megyek Budapestre, megbeszéléseim, találkozóim vannak ott, színházba járok. Nagyon furcsa onnan visszanézni erre a városra. Egészen mások a dimenziók. Azt hiszem, hogy ezt a kettős fénytörést kell tudni megőrizni valahogyan. Hogy ne csak belülről, kívülről is tudjam nézni a várost és a színházat. Nem hiszek abban, hogy innen, az igazgatói irodából elég messzire látni.

- Voltak igazgatók, akik ezt hitték...

- Most mondjam azt, hogy bele is buktak? Az a legfontosabb, hogy legyen egy jó színháza Egernek, amely része a városnak, azon túl a magyar, azon túl pedig talán az európai színházi kultúrának is. Vannak alakulófélben lévő nemzetközi kapcsolataink, amelyek remélem, hasznosnak bizonyulnak majd.

- Egy ilyen kapcsolat kezdete lehet az Ébredés című darab bemutatása?

- Julian Garner Norvégiában élő angol drámaíró Ébredés című darabját Magyarországon először a mi stúdiószínházunk mutatja be, Szegvári Menyhért rendezésében. A premier január 17-én lesz, amelyre az író is ellátogat. És ha már itt lesz, biztosan magával visz majd valamit a város varázslatos hangulatából.

- A Magyarországon belüli kapcsolatok is szélesednek, hiszen december 4-én mutatta be a Kamra Theresia Walser King Kong lányai című darabját a Katona József Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház közös produkciójaként. Lesz folyatatása a közös munkának?

- Nem tudom, hogy ez szokatlan vagy természetes, de az Egerben elinduló színházi folyamatok valahogyan több ponton találkoztak a Katona József Színház vezetőinek elképzeléseivel. Mivel ez az első közös munkánk, még nem tudjuk, mennyire sikeres ez az együttműködés, a kereteit, a lehetőségeit még csak most próbálgatjuk. Ha úgy érezzük, van jövője a közös munkának, nyáron az egri Líceum udvarában együtt mutatjuk be a Hegedűs a háztetőn című darabot.

- Mit kap még az egri közönség az idei évadban?

- Összesen hat nagyszínházi és négy stúdiószínházi előadásunk lesz az idén. Már bemutattuk a Valahol Európábant és Az ügynök halálát. Mikulás napján egy fergeteges vígjáték, a Klikk premierje lesz, januárban a Száz év magány következik Molnár Piroskával a főszerepben, majd az Ahogy tetszik, és a Mágnás Miska zárja a sort a nagyszínpadon. A stúdióban az említett két darabon kívül a Katharina Blum elvesztett tisztessége, és egy új magyar dráma, Kőrösi Zoltán Galambok című darabja kerül színre, remélem, az egri nézők megelégedésére.

www.gardonyiszinhaz.hu

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!