Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Komoly zenebohócok víkendje
Hét végi koncertek a fővárosban
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 30. 16:56


Egy sor nagyon sokoldalú zenész ad koncerteket a hét végén. Lesz közöttük nosztalgiázó, kísérletező, saját zenéjétől eksztázisba eső és másokat eufóriába üldöző… A karneváli hangulat már erősen érezhető a koncertpódiumokon!

bővebben >
 


Sztálinnal egy napon
A MÁV Szimfonikusok Prokofjev-hangversenye
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 30. 15:32

Magának való, elkényeztetett gyerek volt  Szergej Szergejevics Prokovjev, a szoncovkai uradalmi főintéző egyetlen fia. Édesanyja tanította először zongorázni, neves zeneszerző lett belőle, ám addig sok tanár életét keserítette meg. 1891-ben született, 1953. március 5-én halt meg. A sors különös fintora: ugyanazon a napon, amikor az orosz-szovjet művészeket a szocialista realizmus béklyójába verő diktátor, Sztálin. Prokofjev Alekszander Nyevszkij kantátája hangzik el ma este a Zeneakadémián, megszólal továbbá Sztravinszkij Zsoltárszimfóniája és zongoraversenye. Közreműködik: Megyesi Schwartz Lúcia (ének), Jandó Jenő (zongora), a Nemzeti Énekkart és a MÁV Szimfonikusokat Antal Mátyás vezényli.

bővebben >
 


Mindent a nézőkért!
Közönségvetítések a 34. Magyar Filmszemle idején
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 29. 16:10

Egy filmszemle mit sem ér közönségdíj nélkül. Ezért az alábbiakban most a nyilvános vetítések listáját közöljük, csemegézzen belőle, nézze meg a filmeket, s aztán szavazzon! A Millenárisban, a Mammut 1-ben és az Uránia moziban a vetítésekre kedvezményes áron (500 Ft) vehet jegyet.

bővebben >
 


Kezdő koreográfusok profi estje
Pólusok - Nagy Andrea és Fejes Ádám a Trafóban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 29. 14:15

A Trafó Kortárs Művészetek Házában a Pólusok című estsorozaton belül két új darabot láthatunk január 28-án és 29-én. Mindkét előadás az emberi érzések gazdagságát mutatja be, más más aspektusból...

bővebben >
 


Szerelmi üdvözletek Jaltából
Január 29-én született Anton Pavlovics Csehov
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 29. 13:56

Manapság sok házassági tanácsadótól halljuk, hogy a működő párkapcsolatok titka a távolság. Ha a házastársi felek külön élnek, s nem „boldogítják” egymást naponta, kevesebb az esélye annak, hogy már egymás agyára mennek ügyes-bajos dolgaik miatt. Hiszen mindenkinek van elég gondja azzal, hogy saját bogarait összehangolja. Emellett még a másikat is tolerálni?! Csehov tudta ezt, valamint azt is, hogy nem volt könnyű természete.

bővebben >
 


Látunk, nemcsak nézünk
Tudósítás a 34. Magyar Filmszemléről 1.
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 29. 13:02

Január 28-án reggel kilenc órakor a Mammut mozijának előterében talán ha tízen lézengünk - így kezdődik a magyar filmszakma éves seregszemléje. Sereg pedig van, már az első délelőtt öt dokumentumfilmet láthatunk, délután pedig majd az új Jancsó-filmet. Remélhetőleg addigra többen leszünk.

bővebben >
 


Tompa pompa
Ötven éve várunk Godot-ra
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 29. 12:12

Ötven évvel ezelőtt, 1953- ban mutatták be Samuel Beckett: Godot-ra várva című drámáját. Elsőként Párizsban, Roger Blin rendezésében; újszerűsége miatt már akkoriban számos vita kísérte. Magyarországi bemutatója 1965- ben volt: a darabot a Thália Stúdióban Kazimir Károly rendezésében vitték színre. Négy évvel később Beckett Nobel-díjat kapott a műért. Az évforduló alkalmával számos európai színház tűzte műsorára a Godot-t. A Pesti Színházban a premier február 1-jén lesz.

bővebben >
 


Tanár Urak és tanítvány urak
Tudósítás a 34. Magyar Filmszemléről 2.
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 29. 10:34

Illés György

Dicsérni jöttem, nem temetni – fordíthatták volna meg a klasszikus mondást a filmalkotók, akik a Mestereket filmezték, ünnepelték (születésnapjuk okán), vagy munkamódszerükről faggatták. S bár a szándék jó volt, a tiszteletadásba némi hiba csúszott – a tanítványok mintha már a sírhelyet készítenék a szakma doyenjeinek, Darvas Ivánnak, Illés Györgynek, Jancsó Miklósnak.

bővebben >
 


Élmény nélkül
Írói est a Madách Stúdióban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 29. 10:29

Izgalmas történetet dolgoz fel a Madách Stúdió új előadása, igaz, a darab jobb lenne rádiójátékként. Ezért azt javasoljuk a leendő nézőknek: nyugodtan csukják be a szemüket. Semmit se veszítenek. Sőt!

bővebben >
 


Moliére, a pozőr
Álszentek összeesküvése az Új Színházban
Szerzõ: pm
2003. január 29. 10:08

Moliere élete hálás téma bármely adaptációhoz. Az Új Színház előadása Bulgakov drámájához nyúlt vissza. A mester a kegyúri diktatúrának kiszolgáltatott művész és művészet elkerülhetetlen halálát írta meg az Álszentek összeesküvésében. A darab legközelebb január 31-én látható.

bővebben >
 


Nem álom ez az egész?
Beszélgetés Morcsányi Gézával, Kertész Imre magyar kiadójával
Szerzõ: Mika Róbert
2003. január 28. 19:20

Morcsányi Géza

Darvas Iván nemrég olvasott fel első ízben részleteket Kertész Imre Sorstalanság című regényéből a József Attila Színházban, a produkció egyik létrehozója Morcsányi Géza, a Kertész-életművet magyarul gondozó Magvető Könyvkiadó igazgatója. Aki egyébként a Marx Károly Közgazdasági Egyetemen végzett 1977-ben. Igaz, utána azonnal színházi dramaturg lett. 1995 óta pedig a Magvető Könyvkiadó igazgatója. Emellett oroszból és angolból fordít, a Radnóti Színházban szinte minden új darabnak ő a dramaturgja. Egyébként egyetemista korában egészen addig egyáltalán nem érdeklődött a színház iránt, amíg meg nem nézte Gogol Egy őrült naplóját a Pesti Színházban. Darvas Iván előadásában.

bővebben >
 


Állandóságra törekvő filmesek
Mától február 4-ig: 34. Magyar Filmszemle
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 28. 11:30

Mától egészen február 4-ig tart a 34. Magyar Filmszemle, amelyen 22 játékfilm, 21 kísérleti- és kisjátékfilm, 37 dokumentumfilm látható a versenyprogramban, további 33 pedig információs vetítéseken. Új helyszín is akadt: a Millenáris Teátrummal a szervezők, reményeik szerint, megtalálták a mindenkori Magyar Filmszemle helyszínét – mondta Koltai Lajos, a Filmszemle Tanács elnöke az esemény sajtótájékoztatóján. Az együttműködést hosszabb távra tervezik, erősítette meg az elképzelést Mizsei Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója. Újdonság, hogy az idén először különülnek el a dokumentumfilmek a játékfilmek vetítési időpontjaitól.

bővebben >
 


Majdnem teljes a leltár
A Magyar Rádió a legjobb bőgősöket keresi
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 28. 11:07


Már hatodik éve rendezi meg a legtehetségesebb dzsesszmuzsikusokat kereső tehetségkutató versenyét a Magyar Rádió. Idén két versenyt is egybesűrít a rendezvény: az értékes díjakért fiatal bőgősök és basszusgitárosok külön kategóriában alakítják a mezőnyt – a zsűri tagjai között amerikai világsztár zenészek is figyelik őket.

bővebben >
 


Akinek az élete az életműve
Óriási érdeklődés Kertész Imre budapesti sajtótájékoztatóján
Szerzõ: E.E.
2003. január 27. 15:16

Kertész Imre budapesti sajtótájékoztatóján hamar elhangzott a kérdés, vajon mire költi majd az író a Nobel-díjjal járó összeget, amire így válaszolt: "Na, erre én is kíváncsi vagyok!" Annyi mindent kellene csinálni, de a december 10-i stockholmi díjátadás után "le fogok ülni, bezárom az ajtót, s írom a készülő regényem második részét".

bővebben >
 


Kannibalisztikus lakoma
Új Frenák produkció a Trafóban
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 27. 14:53

A Trafó műsorra tűzte a Frenák Pál Társulat érzéki Lakoma-feldolgozását. Az előadás még ma és holnap este látható a Kortárs Művészetek Házában. A korábban Festen címen játszott Lakomában, a koreográfus Frenák Pál egy nagy dorbézolásra, egy kannibalisztikus lakomára hívja az érdeklődőket... A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében pedig legújabb darabjuk, a Blue Spring bemutatására készülnek ugyanitt.

bővebben >
 


Két játék
Támadás Tamara ellen
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 27. 12:09
Szerencsés helyzetben van az a néző, aki két egymást követő napon látja két hasonlóan indult fiatal rendező hasonló törekvését, ahogyan az nekem sikerült. Mindkét előadás független törekvés fiatal színészekkel, nem kőszínházi körülmények között „játszódnak”, telt házzal, meleg és zsúfolt helyiségben (mert persze a nézői „komfort” is számít egy előadás megítélésekor). Bodó Vikor és Hajdu Szabolcs is színészként kezdte pályáját, mindketten innen fordultak a színház- és filmrendezés felé, mindketten saját társulatot toboroznak(tak) maguk köré. E két előadásban pedig nemcsak rendezéssel, hanem saját maguk által írt darabbal kísérleteztek, elsősorban a legegyszerűbb élethelyzetek pontos ábrázolásán keresztül.

bővebben >
 


Mi urunk, a szenvedély
Störr kapitány a Radnóti Színház színpadán
Szerzõ: pm
2003. január 27. 11:54

Megjelenése óta inspirálja a színházi embereket Füst Milán A feleségem története című regénye. A Radnóti Színházban egy jól sikerült feldolgozás, Darvasi László Störr kapitány című darabja látható Deák Krisztina rendezésében, legközelebb február 1-én.

bővebben >
 


Finn tangó
Folyóiratszemle: Filmvilág
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 27. 10:33

Az utóbbi időkben reneszánszát éli Magyarországon a finn kultúra. Február ötödikét évről-évre megünneplik nálunk is a kultúrakedvelők, a híres finn mogyorós-eperlekváros süteménnyel, énekkel, versekkel. Ez a nap ugyanis a finnországi költészet megteremtőjének, a finn himnusz szövegírójának, Johan Ludvig Runebergnek a születésnapja. A Filmvilág januári számában A múltnélküli ember című film rendezőjével olvashatunk egy beszélgetést.

bővebben >
 


Horváth Charlie, a rajongó
Hatalmas siker a Raiffeisen Jazz Klub 2002-es utolsó koncertjén
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 25. 13:32

Charlie
Kevés olyan sikertörténetről lehet hallani, amikor valaki abból csinál aranyat, amit szenvedéllyel szeret. Horváth Charlie azonban ügyesen sáfárkodik kedvenceivel: először fülbemászó slágerekkel lopta be magát a nagyközönség szívébe; amikor pedig már egy ország rajong érte, akkor megmutatja, milyen a zene, amikor ő is komolyan gondolja. Ezt érzékelhettük a Raiffeisen Jazz Klub idei utolsó koncertjén, december 13-án is.

bővebben >
 


Megint Valami Amerika
Magyar Filmkritikusok Díja 2002
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 24. 16:12

Január 24-én 15 órakor a Magyar Sajtó Háza Színháztermében átadták a Magyar Filmkritikusok díját, amelyet a Magyar Újságíró Szövetség Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapított 1962-ben. A szakosztály tagjainak szavazatai alapján az adott évben bemutatott magyar filmeket jutalmazzák különböző kategóriákban. A díjazottak között szerepel a tavalyi év sikerfilmje, a Valami Amerika. A filmben nyújtott alakításáért posztumusz elismerésben részesült a közelmúltban elhunyt Schütz Ila színművésznő is.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  7  8  9  10  11   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!