Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Állandóságra törekvő filmesek (Archívum)
Mától február 4-ig: 34. Magyar Filmszemle
Szerző: Sulyok Máté
2003. január 28. 11:30


Nagy reményeknek adtak hangot a sajtótájékoztatón a szervezők, a filmszakma képviselői és a politikai döntéshozók is. A Millenáris Teátrumban tízmillió forintból elkészült a gépház és a hangrendszer, amelynek minőségét Koltai Lajos saját filmjén próbálja ki.

Idén 3,2 milliárd forinttal többet kap a korábbi évek 1,1 milliárdjánál a filmszakma a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a Magyar Mozgókép Közalapítványon keresztül – mondta Schneider Márta. Az államtitkár-helyettes asszony tájékoztatása szerint a szakmai kerekasztallal való hónapok óta tartó egyeztetés eredményeképpen a régóta várt filmtörvény úgynevezett nulladik változat koncepcióját májusi ülésszakán tárgyalhatja a kormány, és ezután ősszel kerülhet a parlament elé.

Néhány napja ismét jogszerűen működik a Magyar Mozgókép Közalapítvány – jelentette be Tóth Erzsébet, az MMK főtitkára. Az Állami Számvevőszék az év elején törvénytelenséget állapított meg az alapítványnál, és befagyasztotta a kifizetéseket. A bemutatott játékfilmek összköltségvetése 5,6 milliárd forint, a Hídember és a Bánk bán nélkül csaknem 2,7 milliárd forint. Az Európai Unióban az állam szerepvállalása egy film gyártási költségvetésében 50 százalék körül mozog. Ez a mutató tavaly Magyarországon – a Hídember és a Bánk bán nélkül – 58 százalék volt, a nevezett két alkotással együtt pedig több mint 70 százalék.

A szemlén láthatóak olyan filmek is, amelyek még nem nyerték el végleges formájukat. Mivel a szemle főként „szakmai mustra” – idézte Szomjas Györgyöt, a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkárát Tóth Erzsébet –, ezért ezek a demo vetítések is helyet kaptak a programban.

Nézőszám-rekordot dönthetünk – mondta Veressné Kozma Ilona, a szervező Bizottság elnöke. A remény alapja a szemle hosszabb időtartama, s a dokumentumfilm-vetítések két külön napja. A filmszemlére 100-120 külföldi vendéget várnak a szervezők, akik nemzetközi fesztiválok, szemlék, illetve a külföldi magyar intézetek képviselői. Számukra külön teremben, szinkrontolmácsolással vetítik a filmeket.

Három zsűri díjazza a versenyző alkotásokat. A játékfilm kategória ítészei: Radnóti Sándor esztéta (zsűrielnök), Fekete Ibolya rendező, Margitai Ági színművésznő, Janisch Attila rendező és Kende János operatőr. A kísérleti-, és kisjátékfilmeket Tímár Péter rendező (elnök), Fésős András rendező és Kövesdy Gábor kritikus bírálja. A dokumentumfilmes zsűri elnöke Dárday István rendező, tagjai: Jankura Péter operatőr és Pritz Pál történész. Öt főiskola és egyetem küldötteiből pedig a diákzsűri áll össze.

Nemcsak vetítéseknek, hanem kiállításoknak, vitáknak, szakmai fórumoknak is helyet adnak a szervezők. A mozgóképkultúra és a film a közoktatásban című beszélgetésre Magyar Bálint oktatási miniszter és Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere is elfogadta a meghívást.

A 34. Magyar Filmszemle életműdíjait az első napon, Szabó István szakmai megnyitója után, Koltai Lajos, a szemletanács elnöke adja át Bárdy György színművésznek, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró-dramaturgnak, Jankovits Ferencné Rattinger Márta gyártásvezetőnek, Kármentő Andrásné Singer Éva vágónak, Kovács András rendezőnek, Luttor Mara rendezőasszisztens-rendezőnek és Óvári Lajos gyártásvezető-producernek. Görgey Gábor miniszter köszöntő szavai után Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál című alkotásával indul a magyar filmek idei szemléje a Millenáris Teátrumban.

A szemléről korábban a Papirusz.hu Kulturális Portálon.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!