Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nem álom ez az egész? (Archívum)
Beszélgetés Morcsányi Gézával, Kertész Imre magyar kiadójával
Szerző: Mika Róbert
2003. január 28. 19:20

 

- Egyszer csak rájött, hogy mégis az irodalom és a színház érdekli?

- Megnéztem az Egy őrült naplóját Darvas Ivánnal, s ez múlhatatlan benyomást tett rám. Szerintem ötvenszer láttam. Akkoriban kívülről tudtam.

- Azóta viszont különböző vidéki színházakban, majd Budapesten is egyre több darabnak volt a dramaturgja. Tudja egyáltalán, hánynak?

- Fogalmam sincs. Tavaly volt 25 éve, hogy elkezdtem a színházi pályafutásomat.

- De miközben ma is erős szálak kötik teátrumokhoz, mégis váltott, sőt: a könyvkiadás legválságosabb periódusában, a 90-es évek közepén vállalta el a Magvetőt.

- Először kapásból nemet mondtam, majd második nekifutásra úgy gondoltam: van már lakásom, autóm, a családommal normálisan élünk, ezt még megpróbálom.

- És nem ment rá a lakása, az autója, a házassága...

- Arra azért nem számítottam, hogy a tartalékaim ilyen hamar elolvadnak. A tulajdonosok szerencsére nem azt várták és várják tőlünk, hogy busás hasznot hozó kiadó legyünk, amit értékeket megjelentető könyves műhelyként soha nem tudtunk volna teljesíteni. Az volt a megállapodás, hogy a Magvető presztízsét fönntartva szabad kezet kapok a gazdasági lehetőségek határain belül. Időközben megváltozott a tulajdonosi szerkezet, 2000. január 1-je óta a Magvető a Líra és Lant része, de a koncepció azóta se változott.

- Valami titoknak kell itt lennie. Hiszen a két nagy, valahai állami irodalmi kiadó közül a Szépirodalmi kimúlt, a Magvető él és virul.
 
- A tévések szokták emlegetni Vitray Tamást, aki szerint a siker titka 80% szerencse, 20% tehetség. Nem tudom, nálunk milyen arányokról lehet szó, de komoly szerepet játszott a szerencse abban, hogy a Magvetőnek sikerült talpra állnia, majd látványos sikereket aratnia. A legalapvetőbb a nyolcfős kis csapat odaadó, az önkíméletet sem ismerő, áldozatkész munkája. Illetve örökös tagnak kell neveznünk Pintér Józsefet, aki a könyveinket tervezi.

- Amikor átvette a kiadót, néhány Magvető-szerzőtől is megváltak. Akadtak köztük jó írók.

- A túlélésre kellett összpontosítanunk, s ezért minél előbb ki kellett alakítanunk az arculatunkat. Tehát csak néhány szerzőre korlátozhattuk azt a kört, amelynek a kiadását vállaljuk.

- Végül is jó szimatuk volt, beváltak a választásaik.

- De ehhez hozzátartozik az is, hogy sikerült összeállítanunk azon, állandóan kiadható könyvek listáját, amelyből a kiadónak élnie kell. Csak az újakból ugyanis nem lehet megélni. Kell egy biztos bázis, különösen mert mi üzleti szemmel nézve nagyon kicsik vagyunk. Nálunk ezt a hátteret például Csáth Géza, Szerb Antal, Márquez művei adják.

- És ebben mi volt a szerencse?

- Rögtön, amikor elkezdtem itt a működésemet, volt két olyan könyv, amely bombasikernek bizonyult, és kicsi könyv. Ez nagy szerencse volt.

- Mi az, hogy kicsi könyv?

- Nem 600 oldalas regény, hanem vékony kötet. Az egyik a Szerelemről és más démonokról című Márquez-könyv, a másik az Egy nő Esterházy Pétertől. Számomra nyilvánvaló volt, hogy emelnünk kell a könyvek árát, mert különben lehúzhatjuk a rolót. Annyira nyomottak voltak akkor még mindig a könyvárak, miközben már drasztikusan nőttek a papírárak, a nyomdai költségek. Azt nem tudtuk, hol a lélektani határ, amelynél az olvasói vágyat nem taglózza le az ár. De úgy véltük, egy 600 oldalas és egy 200 oldalas könyvnél a lélektani határ lényegében ugyanott van.

- Mert az egy könyv?

- Az a kérdés, hogy hajlandó-e az olvasó kiadni egy könyvért 1000 forintot, vagy nem. Viszont ha mindenképpen árat kell emelnünk, akkor jobb, ha a nyomdaköltség nem magas, tehát vékonyabb könyvekkel kezdjük föltornázni az árat.

- De akkoriban megjelent ismét Esterházy Pétertől a Bevezetés a szépirodalomba, amely viszont jó vastag.

- Nem is kerülhetett rentábilis áron forgalomba. Ám fontosnak tartottam, hogy kapható legyen. Aztán szerencsénk volt azzal is, hogy a támogatást osztó alapítványok, akkor még a Soros is, a Magyar Könyv Alapítvány, az NKA gyorsan respektálták a törekvéseinket.

/A fotókat készítette: Dobó László/
- 1997-ben, amikor megjelent Závada Pál regénye, a Jadviga párnája, akkor az ünnepi könyvhéten, a Vörösmarty téren plakátok hirdették a Magvető újdonságait. Akkor azt mondta: bármennyire szűkösen, pontosan kicentizett költségvetésből működik is egy értékeket megjelentető kiadó, kell pénzt szorítani a reklámra, mert másképp nem jutnak el a könyvek azokhoz, akiknek íródtak. Azóta már mások is készítenek plakátokat...

- Tény, hogy akkor a Jadviga párnájára sokkal többet áldoztunk, mint amennyit a lehetőségeink, a józan számítás szerint lehetett. De annyira bíztunk a könyvben, hogy az már beépült a józanságunkba. Igaz, ekkora sikerre talán így se számítottunk. A regény már 70 ezer fölötti eladott példánynál tart.

- Ez azért is hatalmas eredmény, mert a Jadviga párnája a rendszerváltás után az első olyan bestseller volt, amely nem médiasztár kötete, hanem regény.

- Pikáns témájú ugyan, de irodalom. A többi meg szép lassan épült. Szerencsére nem tévedtünk a szerzőinkkel, akik magas színvonalat képviselnek, és sok esetben a közönség számára is vonzóvá tudtak válni.

- Állítólag néhány éve azt találta mondani, hogy szakkönyvkiadó, hiszen szűk rétegnek szóló szakkönyveket ad ki: kortárs magyar regényeket.

- Ezt ma is így gondolom. A valódi szépirodalom aránya a teljes éves könyvpiaci forgalomban 3-5 %-a. A kortárs magyar műveket általában nehéz eladni, bár most talán valamivel könnyebb. A Magvető nem panaszkodhat, mi adjuk ki Esterházy, Závada, Kertész Imre műveit.

- Ne szerénykedjen, itt kiugró példányszámokról van szó. Amikor regényeknél 2-3 ezres, versesköteteknél néhány százas példányszámokról beszélünk, a Magvetőnél Esterházy Péter Harmonia caelestise is túljutott már a 70 ezren, a Javított kiadás a 20 ezren, s itt történt meg az a csoda, hogy Varró Dániel - egy elsőkötetes költő! - Bögre azúr című könyve már 5 ezer példánynál tart. Ezekhez a kiemelkedő irodalmi sikerekhez jött Kertész Imre Nobel-díja.

- Bevallom, ahogy említi Kertész Imrét, még most is meghat ez a díj. Az is, ha arra gondolok, hogy rengetegen ácsorogtak órákon át, hogy dedikációt kaphassanak Kertész Imrétől. Volt, amikor valaki kérdezett tőlem valamit, s nem tudtam válaszolni, mert a sírás fojtogatott, amint ott ültem Imre mellett. De ez a Nobel-díj az egész magyar könyvkiadás szempontjából óriási dolog, már csak azért is, mert évek óta nem ünnepeltek ilyen egyöntetűen, nem fogadtak szerte Európában ekkora szeretettel irodalmi Nobel-díjast. 

- Mit jelent az első magyar Nobel-díjas író magyar kiadójának lenni? Nem az örömre gondolok. Inkább arra: hogyan tovább?

- Erre nem volt időm gondolni, szinte éjjel-nappal dolgozunk a díj októberi közzététele óta. A Sorstalanságnál már túl vagyunk 210 ezer eladott példányon. A december 10-i díjátadásra elkészült a díszkiadás: a három regény megjelent 5000 példányban, bőrkötésben. Közben 11-én már kapható volt a Stockholmi beszéd. Készültünk a karácsony előtti téli könyvvásárra, például Orbán Ottó emlékére az utolsó 22 versből készítettünk egy szép emlékkötetet, utánnyomtuk a Márquez-köteteket, szóval, megy az ipar. 

- Kertész Imrét már ön hívta a kiadóhoz?

- Amikor elvállaltam a Magvető vezetését, Kertész Imre más kiadóval állt szerződésben. Én viszont rendkívül fontosnak tartottam, hogy ő a szerzőink között legyen, s a Sorstalanságot kiadhassuk. Egyébként az irodalmi körökben, egyetemeken igenis jól ismerték a műveit. Tartottak róla szemináriumot, szakdolgozatok születtek az életművéről, csak nem volt benne pörgő, színes, szagos, médiás világban. Most talán kicsit több figyelem jut más kortárs íróknak is. Eddig is igyekeztünk, hogy a világban tudjanak ezekről a könyvekről, de ez lényegében azt jelenti, hogy az ember lavórral hordja a vizet a tengerbe, hiszen annyi könyv van szerte a világon. Így is voltak szép sikereink. Most azonban sokkal jobbak az esélyeink. Talán a közönség érdeklődését is föl lehet kelteni, biztos, hogy nő az ázsiónk az olvasók és a kereskedők szemében is.

- Ez mind csupa jó dolog.

- De néha arra gondolok: szerencse, hogy mostanában ilyen sűrű az életünk a kiadónál. Így nincs időm arra gondolni: vajon nem álom-e ez az egész?

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!