Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Sztálinnal egy napon (Archívum)
A MÁV Szimfonikusok Prokofjev-hangversenye
Szerző: Albert Mária
2003. január 30. 15:32

1915-ben

Prokofjev a cári Oroszországban született, s mint afféle dédelgetett és zseni tudatú egyke került Pétervárra, a konzervatóriumba. Bemutatták Glazunovnak és Rimszkij-Korszakovnak, később Ljadovnak,  - előnnyel indult a tanulásban. Huszonhárom éves korában zongoraművészi és karmesteri diplomát is kapott. Az akadémikus mesterek, akik elsősorban Liszt és Debussy indázó és finom zongorajátékának hívei voltak, egyszerűen frászt kaptak Prokofjev kopogós, szikár és lényegretörő játékától. Mint ahogy azután a romantikus lelkületű amerikai publikum is viszolygott ettől a pianista modortól. A fiatal muzsikus ugyanis a konzervatórium befejezése után - 1914-ben - mindjárt külföldre indult. A sikeres turné után visszatért hazájába, átélte a vészterhes forradalmi napokat, majd Lunacsarszkij népbiztos külön engedélyével ismét külföldre távozott.

Amerika, London és Párizs érdeklődéssel fogadta Prokofjev hangszeres kompozícióit, II. és III. szimfóniáját, III. zongoraversenyét, stb. Már színpadi műveket is komponált, előbb a Gozzi drámán alapuló Három narancs szerelmesét és elkezdett foglalkozni Brjuszov regényből formált librettóval, A tüzes angyallal. 1932-ben visszatért a Szovjetunióba. A nyugati határ lezárult előtte, a háború alatt az európai területet is el kellett hagynia, de megkomponálta a Háború és béke operaváltozatát. A művészek lassacskán visszatérhettek a Moszkvába illetve Leningrádba, de nem térhettek vissza a normális életbe: a párt, pontosabban Sztálin és "kulturális hadteste" frontális támadást indított a formalizmus ellen, a zenében Prokofjev és Sosztakovics lett a két fő ellenség. Mindkettőjük alkotó szellemét tönkretették.

Msztyiszlav Rosztropoviccsal 1950-ben
Sikeres filmzenéket a nehéz időkben is komponált Prokofjev.
Az Alekszander Nyevszkij eredetileg szintén filmhez készült: Maradandó sikert hozott számára gyermekeknek írt Péter és a farkas, az operaházak időről-időre újra felfedezik A három narancs szerelmesét. A tüzes angyalt több lépcsőben fejezte be, az velencei ősbemutatót (Teatro La Fenice, 1955. szeptember 29.) nem érte meg, fél évvel előbb, március 5-én elhunyt. Ennek a műnek a "reinkarnációja" a kilencvenes években kezdődött, 1993-ban Valerij Gergyijev mutatta be a pétervári Mariinszkij Színházban, az előadásból CD is készült. Az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Szegedi Nemzeti Színházzal közös produkcióban a magyar közönség is megismerheti az operát.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!