Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Finn tangó (Archívum)
Folyóiratszemle: Filmvilág
Szerző: I-Web.hu
2003. január 27. 10:33


Megemlíthetjük a népszerű finn építész, Alvar Aalto nevét is, akinek egyre több magyar "hódolója", elismerője van. Ezekhez a sikeremberekhez csatlakozott nemrégiben a szintén az ezer tó országából származó filmrendező, Aki Kaurismäki, akinek filmjét, A múltnélküli embert nagy sikerrel mutatták be hazánkban is. A finn rendezővel Michel Cieutat és Michel Ciment beszélgetett, mely beszélgetés magyar fordítását a Filmvilág januári számában olvashatják a filmművészet iránt érdeklődők.

"Semmiképpen sem akartam megtagadni az előző filmemet - mondja Kaurismäki. - Arra viszont tudatosan törekedtem, hogy a sok sötét és szomorúan végződő fekete-fehér film után színes filmeket is forgassak, amelyek boldogabban végződnek". A sokak által felettébb különös rendezői elveket valló Kaurismäki Jean Renoirt tekinti egyik tanítómesterének. Erről így vall: "...először a színekkel és a fényekkel foglalkozom... csak azután hívom oda a színészeket, leültetem őket, és megkérem, mondják el dialógusukat, de ne játsszák. Ezt Renoirtól tanultam..." A pontosságra szoktató módszernek véleménye szerint több előnye is van, ezek közül talán a legnagyobb, hogy a próbákon takaréklángon tartott színészek először igazán a kamerák előtt kezdenek el játszani, színészkedni.

A múltnélküli ember horrorfilmbe illő kezdését (M, a főszereplő gézbe burkolva "köszönti" a nézőket) a rendező igen szokatlan okokkal magyarázza: "...nem éreztem magam formában, amikor elkezdtük a filmet. Szerettem volna minél hamarabb túljutni az első jeleneten". A főszereplő M neve a rendező szerint elsősorban a finn nyelvben a három alapkérdésnek - a miért? mikor? hol? - m betűs kezdésének köszönhető.

A jelen finn társadalmáról és a világról rendkívül rossz véleményt megformáló Kaurismäki A múltnélküli embert tündérmesének tekinti a finn valósághoz képest, olyan mesének, amelyben ugyan történnek vicces dolgok, de nincs igazán kedvünk nevetni, ugyanis a humor mögött mindig a "szakadék mélysége" tátong.

A városi és vidéki kultúrát nagyon határozottan szembeállító rendező szomorúan veszi tudomásul Finnország menthetetlen kettéválását. "...Nincs többé vidék, mert mára nem maradt ott (ti. az északi régiókban) semmi, se bankok, se üzletek...csak a végtelen csend és szomorúság." Az egykor építészként dolgozó Kaurismäki szeretné kimozdítani  embertársait ebből a szörnyű állapotból, és bár nem célja a kioktatás, de - elmondása szerint - szeretne  komoly céllal, értelemmel bíró alkotásokat létrehozni.

Az önmagát szkeptikus embernek tartó rendező reménytelennek látja a világ helyzetét. Arra a kérdésre, hogy filmje miért kelt mégis reményt, és miért végződik happy enddel, sokat sejtetően Kaurismäki csak ennyit válaszol: "majd meglátjuk."

Michel Cieutat-Michel Ciment: Csoda Helsinkiben (Beszélgetés Aki Kaurismäkivel) Filmvilág 2003. január, 10-11. oldal
www.filmvilag.hu

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!