Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szerelmi üdvözletek Jaltából (Archívum)
Január 29-én született Anton Pavlovics Csehov
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. január 29. 13:56


Különc – amolyan magányos, remete életet élő, zsugori, csak az önmaga szenvedélyeinek és munkájának élő, hisztériára hajlamos, „önző fráter” volt, aki egy-egy kaviár vagy lazac fenséges ízétől határtalanul boldog és elégedett tudott lenni. Legalábbis ezt vallották szerelmei, Lika Mizinova és Olga Knyipper egy-egy elégedetlenebb és csalódottabb pillanatukban.

A Csehov szerelmei című könyv létrejöttének apropója az a színházi előadás volt, mely 2001 tavaszán született Kiss Csaba rendező ötletéből. A színházi szöveg az orosz író életében fontos szerepet játszó hölgyek levelezését tartalmazta. Radnai Annamária - édesanyja, Szirotina Szvetlana segítségével - százhúsz levelet fordított le, az érdekesebb írásokra szorítkozva. A levelek alapján született előadás fölkeltette a Magvető Könyvkiadó érdeklődését, s lehetővé tette, hogy a könyv közel száz levéllel bővebb legyen.

A kötet Anton Pavlovics Csehov két, életében meghatározó szerepet betöltő asszonnyal folytatott levelezését mutatja be 1891-től 1904-ig. Előfordul, hogy két levél közt akár hónapok maradnak ki – mert a szereplők vagy sokat találkoztak, vagy mert érdeklődésük lanyhult és másfelé fordultak, vagy mert abban az időszakban nem írtak annyira érdekes leveleket. A két szerelem más-más hőfokú, jellegű és kimenetelű, de mindkettő hosszú éveken át meghatározó volt Csehov számára.

A levelek között találunk tisztán gyakorlati információkra hagyatkozó írásokat, valódi szerelmi vallomásokat, szemrehányó, elégedetlen hangvételű panaszokat. Nem utolsó sorban pedig, főként az Olga Knyipperrel folytatott levelezéseinek hátterében az egész Moszkvai Művész Színház krónikája áll. Bepillantást nyerünk a színház mindennapjaiba, Tolsztoj, Gorkij, Sztanyiszlavszkij, Nyemirovics- Dancsenko és sok más jelentős, korabeli művész alakja is körvonalazódik. Ez a könyv nem az izgalmas, váratlan cselekményfordulatokkal zsúfolt történet, nem is a választékos, magával ragadó írói stílusa miatt érdekes, hanem azért, mert lehetőséget nyújt a benne rejlő pszichológiai, lélektani és emberismereti problémák továbbgondolására és elemzésére.

Lika Mizinova tanítónő volt, de próbálkozott énekléssel, fordítással, divattal és természetesen színészettel is. Élete jórészt azzal telt, hogy önmagára, valódi énjére és egyéniségére találjon. Nem volt tisztában azzal, hogy tehetséges-e. Csehov, aki megismerkedésük idején már sikeres írónak számított, Lika egyetlen menedékének és kitörési lehetőségének számított. Érzéseit, ragaszkodását, és szerelemét is hajlamos volt túldimenzionálni, mindamellett büszke és jól nevelt tanítónőhöz mérten képtelen volt igazán őszinte lenni Csehovhoz. Ezért folyamatos szerepjátszásokba kényszerítette önmagát. Nyilván érdekesnek és kiismerhetetlennek akart tűnni Csehov előtt, taktikázott, ám azért volt szerencsétlen, mert a tempót, a stílust nem ő, hanem Csehov diktálta.

Csehov képtelen volt viszonozni érzéseit, ezért gyakran meg is sértődött, vagy rosszabb esetben tudomást sem vett arról, ha Lika, kizökkenve szerepéből, szívére hallgatott és megvallotta érzéseit az írónak. Csehov még csak el sem szólja magát Lika kimondott vagy kimondatlan érzéseivel kapcsolatban, mély sebet ejtve ezzel Likában. Ezért a nő későbbi levelei tele vannak panaszokkal, sérelmekkel: ”Ön természetesen nem tudja, s így nem értheti meg, mit jelent rettenetesen kívánni valamit, és nem kapni meg – ilyet Ön még nem tapasztalt!” Csehovnak azonban boldogságra és harmóniára volt szüksége, és ebbe nem fért bele egy problémás nő. Be lehet tudni annak, hogy önző volt, de annak is, hogy nem volt szerelmes. Levelezésük 1901-ben megszakadt.

Amikor Csehov életébe megérkezett a valódi szerelem, Olga Knyipper, hozzáállása a női nemhez mit sem változott. Olga Knyipper a Művész Színház vezető színésznője volt, akivel a szerző a Sirály próbáján ismerkedett meg. Egy ideig Moszkvában találkoztak, ám Csehov betegsége okán Jaltára költözött. Ott kezeltette magát. Önként vállalt száműzetése miatt jóformán alig találkozott későbbi feleségével. Távházasságukban Olga folyamatos lelkiismeretfurdolással küszködött, amiért nincs a férje mellett, és nem ápolja, támogatja őt. Hiányérzetről panaszkodik, mégsem hagyja ott a színházat, nem költözik Jaltára. Emiatt folyamatos támadások érik. Éppen Csehov az, aki megnyugtatja, hogy minden jól van, így legalább nem lesz elegük egymásból.

Végül Olga azzal vádolja Anton Pavlovicsot, hogy csak azért vette feleségül, mert szép és sikeres színésznő, s nem többért. Addig szereti, amíg hallgat, és jó feleség módjára viselkedik, nem panaszkodik, tűr és vágyakozik, ám ha hangot ad sérelmeinek, akkor Csehov hátat fordít neki, nem vesz tudomást róla: „Duckó, légy feleség, légy barát, írj rendes leveleket, ne ess melankóliába és ne gyötörj engem.!” Olgának bűntudata lett ezért „rendessé” vált, jó feleség módjára tűrt és hallgatott, önfeledten szeretett, és mindig vidám maradt. Nem hagyta el a "babaházat", nem volt olyan erős és elhatározott, mint Ibsen Nórája. Csehov kétségtelenül szerette őt, boldog volt vele. Házasságuknak csak az író 1904-ben bekövetkezett halála vetett végett.

Csehov szerelmei (Magvető, válogatta Radnai Annamária, fordította: Radnai Annamária és Tussingerné Szirotina Szvetlána, 349 oldal)

http://www.magveto.hu

Ha szeretné megvásárolni a könyvet, kattintson ide: http://www.fo.hu

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!