Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mi urunk, a szenvedély (Archívum)
Störr kapitány a Radnóti Színház színpadán
Szerző: pm
2003. január 27. 11:54


Füst Milán regénye, Störr kapitány vallomása a szenvedélyes, megismerhetetlen és megtarthatatlan szerelem alapművévé vált. Annak története, hogy „téboly lakik az emberben. És mindenkiben. A lélek mélyén van a lakása.” Eleve lehetetlennek tűnik a valóság és fantázia e belső játékának adaptálása: a varázslatnak, a regény szenvedélyének és finom humorának a visszaadása. És eleve lehetetlen. Viszont jó alap és háttér az örök talány, a szerelem és szerelemféltés darabjának, darabjainak megírásához.

Darvasi László Störr kapitány című műve hűtlenül hűséges a világhírű alapműhöz. A szerző jól előadható jeleneteket írt, ahol más a főszereplő, más az idealizált hitves és talán más maga az érzelem is, mint az eredeti regényben. Nem véletlen, hogy két színházat, két rendezőt is megkísértett. Kaposvárott Bezerédi Zoltánt, a Radnóti Színházban Deák Krisztinát.

Deák Krisztinát akár film-, akár színházi rendezőként mindig is a szenvedély témája foglalkoztatta. Goethe Vonzások és választásokjában, Ady Csinszkájában vagy Závada Pál Jadviga párnájában egyaránt. Störr kapitány története a századforduló – századelő szecessziós világával, az alakuló polgárság kedves bumfordiságával és úrhatnámságával igazán jó anyag. Ő élt is ezzel. Talán túlságosan is. Talán jobban is, mint a darabból az következne. Nincs komolyabb pszichologizálás. A világra sértődött, makacs díva feleség van (Kováts Adél), meg nem túlcizellált, de érzékeny férj van(Cserhalmi György árnyal, vesz el, tesz hozzá jól, mint mindig), meg önimádatban szenvedő szeretőgyanús művészlélek van.

Mindent értő-tudó idős pár táncol időnként a színre, nyiladozó fiatalok jelennek meg: gyönyörű apró szerelmi jelenetek - és Szávai Viktória brilliáns cselédlánya a színpadon. Kedvesen humoros dialógusok hangoznak el a szecessziós-kagylós-üvegkazettás környezetben. Szóval ott van egy jó előadás minden eleme. Felidéződik a múlt századelő Darvasi László–Deák Krisztina nyelvén.

Darvasi László: Störr kapitány
Rendező: Deák Krisztina. Díszlet: Horesnyi Balázs. Jelmez: Benedek Mari. Zene: Darvas Ferenc. Koreográfus: Budai László. Dramaturg: Morcsányi Géza
Störr kapitány: Cserhalmi György
Lizzy, Störr felesége: Kováts Adél
Maria, Störr szolgálólánya: Szávai Viktória
Alexander Kodor, hajómágnás: Jordán Tamás
Dedin, szerető, író, kupé: Széles Tamás
Miss Borton: Hámori Gabriella
Néni: Koós Olga
Bácsi: Dobák Lajos
Don Pipo: Kocsó Gábor
Bart, az inas: Csankó Zoltán
Éva, Kodor szeretője: Moldvai Kiss Andrea
Rabló: Miklósy György
Első tiszt: Lengyel Tamás
Matróz: Ficzere Béla

http://www.szinhaz.hu/radnoti/musor.html

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!