Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tompa pompa (Archívum)
Ötven éve várunk Godot-ra
Szerző: Albert Mária
2003. január 29. 12:12


 Hajdú István és Gyuriska János
Egyszer egy kritikus
megkérdezte Samuel Beckett-től, ugyan mondja már meg kit, vagy mit értett Godot-n. Az ír származású, francia nyelven író drámaköltő azt válaszolta: "Ha tudtam volna, megírom a darabban." Becket abszurditásának lényege ebben áll. A közönséget a lét értelmetlenségével szembesíteni azáltal, hogy akire mindenki vár, nem hús-vér ember, nem is egy megfoghatatlan ideológiai szellem, hanem egy vákuum, ami sosem jön el. Martin Esslin kritikus szerint "a dráma nem Godot-ról szól, hanem a várakozás aktusáról. Egész életünkben várunk valamire, Godot ennek a tárgyát képezi. A várakozás azonban Beckett szerint értelmetlen, csakúgy, mint minden más. A végletesen pesszimista szemléletű drámaíró darabjaiban többször is felidézi az emberiség pusztulásának látomását. Az értelem elvész, eltűnik az idő, alig körvonalazható a tér, elmosódnak az emlékek, nincsenek jellemek és karakterek, s nem történik semmi.

Hajdú István és Pindroch Csaba
Tompa Gábor rendező
valószínűleg sejtette, hogy a semmire senki sem kíváncsi. Nagy pompára nincs lehetőség, de valaminek történnie kell. Nehéz helyzetben van, hiszen négy szereplővel, minimálisra csökkent helyzetváltozásokkal, nulla cselekménnyel nehéz fenntartani az érdeklődést. Kivált akkor, amikor a szereplők maguk is folyton arról panaszkodnak, mennyire úrrá lett rajtuk az unalom, mennyire nem köti le őket semmi. A különböző szituációs játékok, amelyekbe belekényszerítik magukat, már nem derítik jókedvre őket. Az sem vicces többé, ha a pórázon tartott, elembertelenedett Lucky táncra perdül. Attól is hamar lefáradnak, ha a Pozzi a sötétbe borulás költői metaforáját tárja eléjük. Ehelyett lépten-nyomon álomba szenderülnek. Hitelesen kell tehát unalmasnak lenniük, úgy, hogy legalább mi, nézők ne aludjunk el.  

Rajhona Ádám és
Pindroch Csaba
Ennek ellenére belevágtak.
Másfél hónappal ezelőtt közzétettek egy felhívást, amelyben arra kérték a lakosságot, hogy elhasznált cipőiket ne a szemetesbe, hanem a Vígszínház művészbejárójához helyezzék el. Az előadás díszletében ugyanis központi szerepet kaptak a cipők. A viszonylag üres színpadi teret a cipőkből épített elemek tagolják, amelyek a menni akarást jelképezhetnék. A lerongyolódott, agyonhasznált cipők azonban meglepően pontosan sugallják, hogy itt bizony jó ideje minden változatlan.  Az első felvonás egyik zseniális részlete, amikor Estragon indulás előtt a színpad előterébe teszi a cipőit, majd azt mondja: "Itt hagyom ezeket, hátha másnak is szüksége lesz rájuk." Sejtjük, valószínűleg többen jártak már itt ezelőtt, akik hasonlóan gondolkodtak. A levetett cipők mindegyikéhez tartozott valaha egy-egy sors, melyek mára elvesztek az időtlenségbe.
A rendező az eddigiektől eltérő módón, a két korosodónak értelmezett csavargó szerepét ezúttal két fiatal színészre, Gyuriska Jánosra és Hajdú Istvánra osztotta. Így a bizonytalan helyzetükben tengődő, kiszolgáltatott sorsú fiatalok révén még szánalmassá válik az egész reménytelen várakozás. Egész életük szánalmas vergődés, hiábavaló próbálkozások sorozata. "Megyünk? Megyünk!" - aztán maradnak, de mi menjünk!


Fotók: artitura

Samuel Beckett: Godora várva / Pesti Színház
Bemutató: február 1., további előadások február 4., 11., 13., 18., 25., 26., este 7-kor

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!