Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Kezdő koreográfusok profi estje (Archívum)
Pólusok - Nagy Andrea és Fejes Ádám a Trafóban
Szerző: I-Web.hu
2003. január 29. 14:15


A Műhely Alapítvány 1994-ben indította az a programját, amely kezdő koreográfusoknak biztosít bemutatkozási lehetőséget: az Inspiráció - fiatal koreográfusok estjei sorozatot. 2002-ben indult el a Pólusok című program, innentől kezdve a Műhely Alapítvány - a kuratóriuma és szakemberek véleménye alapján - évente egy alkalommal felkér két hazai koreográfust egy-egy új darab elkészítésére.

Az alapítvány olyan művészeknek próbál támogatást nyújtani, akik még nem készítettek egész estés előadást, nem építettek fel önálló társulatot. Munkáikat, ötleteiket, képzettségüket értékelve választják ki azokat, akik a közeljövőben a hazai kortárs táncművészet meghatározó művészeivé, koreográfusaivá válhatnak.

Nagy Andrea az Artus Táncszínház és a Phobos Műhely tagja. Franciaországi és hollandiai tanulmányai után jelentkezett saját koreográfiáival, melyeket már két alkalommal bemutattak: Négy kép (3+1) (2001. II. Szóló Tánc Fesztivál), Figyelem (2001. Inspiráció). Fejes Ádám is hosszabb ideig tanult és dolgozott Hollandiában, az ott szerzett tapasztalatok meghatározóak minden munkájában.

Fejes Ádám: Femina
"A Femina koreografálása közben arra kellett rádöbbennem, hogy a nők tényleg nem olyanok, amilyennek a férfiak szeretnék látni őket. Ebből a konfliktushelyzetből kiindulva, a zene dramaturgiájára építve, a zene által kiváltott érzelmeimre hagyatkozva koreografáltam. Természetesen az előadók nagyon erős kisugárzása is inspirált. Egy férfi nyolc nővel a térben - ez már önmagában is konfliktushelyzet, kézenfekvővé válik mindenféle kapcsolat, a férfi végig kívülálló marad, mintegy szemlélője az eseményeknek."

Az előadáson végül csak három nő táncolt, de ez nem vett vissza a darab hangulatából és értékéből. A zene egyszer klasszikus, máskor modern és gyors. A kezdéskor megjelenő három kontrasztos fényforrás a tánc során erősödik, elhalványul, teljes sötétségbe borul a terem, majd hirtelen tűzszerű fény árasztja el a táncteret, gyönyörű aurát kölcsönözve az előadóknak és mozdulataiknak.

A három lány tánca teljes harmóniában van, váltakozva előlép valamelyik egy külön mozdulatsorral, de a másik kettő akkor is szinkronban mozog. A férfi megjelenése mindig feldúlja a szimmetriát, az egyik lány mindig elcsábul, kilép a körből, hogy párjává váljon. Ez a változás mindig villanásszerű, eltűnésekor fokozatosan nagyobb összhang érezhető a Feminák között.

Femina
Koreográfia:  Fejes Ádám
Előadók:  Hámor József, Mészáros Zizi, Nagy Csilla, Vladislava Malá
Zene:  Kunert Péter
Jelmez terv: Hircsu Mariann
Jelmez kiv: Fazekas Szílvia
Látvány: Tóth István
Támogatók:  Soros Alapítvány, NKA, NKÖM, Fővárosi Színházi Alap, Ár-Tér Bt., TVK, Műhely Alapítvány, Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottsága

Nagy Andrea: Angyaltér
"Kinesphere: a test körüli tér, amelynek határát a mozgó végtagokkal érjük el anélkül, hogy egy lépést is tennénk. A tánc elméleti megközelítése, absztrakt expresszivitás, a forma érzékenysége, a test terhelhetősége, a képességek határainak keresése. Kiválthatók-e érzelmek formai kiindulópontból?"

A darabot egy cselló kíséri, a három lány uszályos, fehér angyal ruhában jelenik meg a nézőtér felől. Az első pillanatban kibújnak ruháikból, s felakasztják őket, az erre a célra lelógatott faszerkezetekre, ezek alkotják a magasba emelve a díszletet. Később visszaöltöznek, s eltűnnek a színről. Újra bejönnek a nézőtérről, kibújnak ruháikból, s kezdődik minden elölről... Feszültségkeltő, idegpróbáló darab, csak ínyenceknek.

Kinesphere / Angyaltér
Koreográfia: Nagy Andrea
Előadók: Kopeczni Kata, Kovács Dóra, Tonhaizer Tünde
Zene: Márkos Albert
Jelmez: Rostás Zoltán
Fény: Bánki Gabriella
Fotó: Hapák Péter

További információ: Műhely Alapítvány (456-2052)

www.trafo.hu

 

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!