Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Élmény nélkül (Archívum)
Írói est a Madách Stúdióban
Szerző: I-Web.hu
2003. január 29. 10:29


Vannak drámai szövegek, melyek csak színpadon képzelhetők el. Ezeknek többnyire nincs történetük. Kizárólag színészek által, helyzetek és viszonyok felvázolásával kapnak méltó formát. Ilyen például Peter Handke Hazatérés című drámája. Vannak drámai szövegek, melyek olvasva is élvezetesek, de szívesen látjuk viszont a színpadon. Zajlanak az események, de a középpontban inkább a színészi kivitelezés, a lélektani, pszichológiai megjelenítés áll. A szünetek és a hangsúlyok teszik teljessé és befogadhatóvá a művet. Ilyen például Csehov Sirálya.

Vannak drámai művek, amelyeket azonban kifejezetten olvasásra szántak. Történetük szövevényes, s valódi mozgások és helyzetváltoztatások nélkül mennek végbe a fordulatok. Ilyen Dürrenmatt Írói élmény című krimije. Gyorsan hozzá kell tennünk, hogy a szerző sem színpadra szánta a művet. Olvasmányos, érdekes történetet írt, amely messze áll a színházi forma alapvető követeléseitől. Nevezetesen, hogy egy színdarabban legyenek szereplők, akiknek a sorsa a konfliktus vagy feszültség hatására valamilyen irányban változik. Legyenek jellemek és körvonalazható egyéniségek. Legyenek helyszínek, fizikai helyváltoztatások, melyek előreviszik a cselekményt. Balatoni Mónika, a Madách Színház rendezője mégis úgy döntött, színpadra alkalmazza a művet.

A történet középpontjában egy Nobel-díjas író áll, aki mellesleg tömeggyilkos. Hatalmas titkot őriz, amelyet egy váratlan látogató akar fölfedni. A látogató nagy tisztelője és csodálója volt az írónak, mindenhová követte, az író minden fontosabb állomásán jelen volt. Fokozatosan kiderült azonban számára, hogy az író nagy sikert aratott bűnügyi történetének eseményei megtörtént élményeket dolgoznak fel, szereplői valóban léteztek. Egy őrült gyilkossal áll tehát szemben, s most végre elérkezettnek látja az időt, hogy leleplezze. S ha krimi, akkor lesz áldozat is...

A Madách Stúdió előadásában a feszültség elmarad. A darabhoz született zene, melyet a játék részeként a Budapest Saxophone Quartet tagjai szólaltatnak meg, sugall ugyan némi baljósságot és veszélyt, ám azt - ugye - nem gondoljuk komolyan, hogy csuklyás ruhába bújtatva majd sokkal félelmetesebbek lesznek. A hirtelen váltakozó erős fényekben, az alulról megvilágított, hol itt, hol ott felbukkanó titkár alakjában, valamint a szereplők sminkjében ki is fulladt az ötlettár, amely az izgalmas légkört kívánta megteremteni.

A stúdiószínpad gyatra látási viszonyain először még bosszankodunk, de aztán mindenki megnyugszik. Csak követni kell az előadás elején megszólalt hang utasításait: "Hölgyeim és uraim, nyugodtan dőljenek hátra és csukják be a szemüket". S valóban, semmiről sem marad le az, aki így tesz. Érdekes és elgondolkodtató történetet kap a művészek világáról, a sikernek és pénznek kiszolgáltatott emberekről. Egyszerű. Dürrenmatt tudta, hogy nem színpadra való ez a mű, hiszen remekül megírt novelláját ő maga is hangjátékká, s nem színdarabbá írta át. Most már mi is tudjuk.

Friedrich Dürrenmatt: Írói élmény
Rendező: Balatoni Mónika
Szereplők: Lesznek Tibor, Viczián Ottó, Kelemen István

Következő előadások: február 12-én és 14-én 19.30 -kor
http://www.madachszinhaz.hu/musor/200302.php

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!