Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  36  37  38  39  40   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Quartier 21
Kiteljesedett a bécsi Múzeumi Negyed
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 07:38

Quartier 21 a neve a bécsi Múzeumi Negyed, a MuseumsQuartier legújabb létesítményének, s megnyitásával kiteljesedett az egész Európában egyedülálló bécsi együttes. Vagy ahogy Wolfgang Waldner igazgató fogalmazott: most kapcsolódik csak igazán a negyed a bécsi belvároshoz.

 

bővebben >
 


Biztonságérzetért folytatott harc
Film a lá Szabó István
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 24. 17:43

Szabó István bármely filmjét nézem végig, Jancsó Miklós mondatai járnak az eszemben: „Szabó lebeg. Lebeg valamennyiünk felett. Kisfiús mosollyal néz le ránk. Kisfiús mosoly? Talán. Az ártatlanok bölcsessége. Többet tudnak akárkinél”. Látásmódjáról kérdeztem.

bővebben >
 


Mézesmadzag
Hírek a 10. Titanic Filmfesztiválról
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 24. 15:33

Horváth György fesztiváligazgató

 

Bár még a filmek és a vendégek listája sem végleges, a Titanic Filmfesztivál szervezői egy zártkörű (előzetes?) sajtótájékoztatón villantottak: a fesztivál tizedik évfordulóján húsz ország ötven filmjét immár négy helyszínen vetítik.

bővebben >
 


Echt ungarisches Gesamtkunstwerk
A Vajda Lajos Stúdió tagjainak kiállítása a Műcsarnokban
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 24. 15:24
Negyvenhat művész képei, szobrai, grafikái, térplasztikái, tárgykollázsai, fotói láthatók a Műcsarnokban, a szentendrei Vajda Lajos Stúdkió tagjainak kiállításán. De ez még nem minden: ezek műfaji variációi, valamint videói, fényművei is is megtekinthetők. És még ez se minden, hiszen a tárlatot performance-ok, koncertek, filmvetítések, felolvasások színesítik. A legutóbbi harminc év hazai progresszív művészetéből talán a legjelentősebb szelet várja az érdeklődőket a Műcsarnokban.

bővebben >
 


Bruckner fesztivál - Bruckner nélkül
A Budapesti Fesztiválzenekar is koncertezik Linzben
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 24. 13:24
Meglepő programmal állít emléket az idén nagy zeneszerző-fiának Linz városa: a kéthetes, október elejéig tartó műsorban a mester mindössze két szimfóniája szerepel, amit a zenebarát helybéliek nem is vesznek jó néven. A gazdag programban a Budapesti Fesztiválzenekar estje is megtalálható: szeptember 23-án Fischer Iván vezényletével a magyar muzsikusok Bartók, Rahmanyinov és Enescu műveit játsszák.

bővebben >
 


Képzelt légyzümmögés szimfonikus zenekarra
A BFZ ismét magasra tett léccel kezdett
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 24. 13:12

A Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván irányításával évek óta a legjobb hazai szimfonikus együttes. Ez a határozott kijelentés természetesen szubjektív véleményt tükröz, a zenében ugyanis nincs matematika. Az, hogy egy együttes hajszálpontosan, precízen játszik, minimális követelmény – lenne. Az viszont, hogy képes elementáris erővel magával ragadni a hallgatóságot, az már művészet. És ha ilyesmi történik a koncertlátogatóval, akkor a szubjektív vélemény, az elragadtatás vállalható. Ezt példázta a nemrég indult őszi-téli koncertévad első nagyzenekari hangversenye a hét végén, szeptember 21-én és 22-én, a Zeneakadémián.


 

bővebben >
 


Tíz éve a fedélzeten
Interjú Horváth Györggyel
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 24. 13:09
Nem bizonyult rossz ómennek az immár tíz éve fesztiváligazgatói poszton irányító Horváth Györgynek adományozott kapitányi cím: a Titanic Filmfesztivált egyre kevésbé fenyegeti a veszély, hogy léket kap.

bővebben >
 


Dagadj, honleányi kebel!
Magyar szerzőnő magyar hősnője a magyar sikerlisták élén
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 24. 12:45

 

A nő harmincas és szingli, pasit és munkát keres. A dolog időnként nem annyira vidám, de humorral túl lehet élni. A mi Bridget Jones-unkat Kéki Katának hívják. Van kötelező kiskosztüm az állásinterjúkhoz, van barátnő-koszorú, akikkel ki lehet cserélni a tapasztalatokat és bőgni egymás vállán, Cyberbarát az ő jó és fontos tanácsaival (úgy mint pl. önmegtartóztatás). És mindig akad pasi is, de sose a megfelelő. Ez viszont még nem volna elég ahhoz, hogy a Terézanyu a könyvhét óta a a bestseller listák élére kerüljön.

bővebben >
 


„A szőrnek a rémülettől felállni kész állapota”
Georg Klein Budapesten, Szombathelyen és Pécsett
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 24. 09:29
Az, hogy valaki Németország-szerte ismert, hogy könyvei a világ sok országában megjelennek még nem jelenti azt, hogy világhírű. Mert ha Magyarországon nem ismert, akkor nem lehet világhírű. Körülbelül ezt az alapvető igazságot látta be a budapesti Goethe-Institut, amikor úgy döntött, hogy vendégül hívja hazánkba a jelenkori német irodalom egyik legkiválóbb és legsikeresebb alkotóját, Georg Klein-t.

bővebben >
 


Ez itt a kritika helye
Drámaíróverseny a magyar dráma napján
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 16:57

Szeptember 21-én szombaton a József Attila Színházban immár 8. alkalommal rendezték meg e különleges szellemi erőpróbát, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs szöveg fontosságára színházainkban. Kiküldött tudósítónk egyik végletből a másikba esett.

 

bővebben >
 


"Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!"
Hegymászó kalauz kezdőknek és haladóknak
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 15:13

- Apu, forduljunk vissza!
- Á, hidd el már túl vagyunk a nehezén…
- Frászt! Nézd meg hol mászik az a pofa ott fent!
- Nem lesz az már olyan vészes.
- Dehogynem, úgyhogy én most azonnal visszafordulok. És te se menj tovább, látom ahogy remegnek a lábaid.
- Persze, hogy remegnek, de majd mindjárt elmúlik.

 

bővebben >
 


Mi újság a Futrinka utcában?
Bálint Ágnes könyvek a pultokon
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 15:10
Ha a kiskorú fogyasztót a megfelelő pillanatban sikerül leválasztani a televízió képernyőjéről és elvinni egy könyvesboltba, csalhatatlanul és habozás nélkül szalad a korszerű marketinggel előállított sorozatokhoz és a borítójuk alapján választ. A Harry Potter uszályában dömpingszerűen megjelenő ifjúsági sorozatok sikerének egyik oka lehet, hogy nemcsak hatásos, de jó minőségű külalakkal állítják elő őket. Pedig a polcon ott vannak gyerekkorunk jól bevált és ma is működő meséi, például Bálint Ágnes könyvei is.

bővebben >
 


„Ne én legyek az összes szépfiú macho”
Beszélgetés Nagy Ervinnel
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 14:31

Nagy Ervin
/ fotó: Csibi Szilvia /
Ritkán nyúlnak rendezők Weöres Sándor Szent György és a sárkány darabjához. Nehéz kordában tartani a költőien szárnyaló szöveget, összefogni a színészeket. Talán ezért is igézte meg már másodszor Zsámbéki Gábor rendezőt és a Katona József Színház színészeit. A szakma nagy elismerése övezi az előadást. Törőcsik Mari megkapta a legjobb női főszereplő, Nagy Ervin a Sugó díját az idei POSZT-on.

bővebben >
 


A rácsok mögött
Beszélgetés Sopsits Árpáddal
Szerzõ: Pál Melinda
2002. szeptember 23. 12:09

Jelenet a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött
című darabból
Nem telik el úgy hónap a tavalyi filmszemle óta, hogy ne kapna valamilyen  nemzetközi elismerést Sopsits Árpád Torzók című filmje. A rendező a nevelőintézet után a börtöncellák legsúlyosabb bűnőzői, gyilkosok közé viszi közönségét – ezúttal a színpadon. Milyen az, amikor a klasszikus alapművet, a Bűn és bűnhődést  rabok próbálják zárt ketrecükben? A POSZT fesztivál zsűrije és a riporter szerint felkavaró. Így vélekedett erről a Belgrad International Theater Festival, a BITEF előzsűrije is. Szeptember 19-24 között a darab három előadással képviseli Magyarországot a két hétig tartó európai színházi fesztiválon .

bővebben >
 


Már padlózzák a Himaláját!
Ég és jég közötti tudósítás a világ tetejéről
Szerzõ: Mika Róbert
2002. szeptember 23. 12:03
Az Ég és jég megdöbbentő, személyes élményen alapuló beszámoló azokról, akik türelmetlenül toporognak 1996-ban a hegy lábánál, hogy feljussanak a Világ Tetejére. A cél ott tornyosul előttük, a maga fizikai valóságában (8848 m), ők pedig a megválaszolhatatlan kérdésre keresik a választ: miért is akarnak oda felmászni?

bővebben >
 


A Gézagyerek újabb díja
Véget ért a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIV. Fesztiválja
Szerzõ: Pál Melinda
2002. szeptember 23. 12:02


Tegnap este fél 11-kor hirdették ki a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIV. Fesztiváljának eredményét a Bárka Színházban. A másfél hetes versenyen illetve rendezvény-sorozaton hazai és határon túli hivatásos, alternatív valamint amatőr tánc- és prózai együttesek is részt vettek.

bővebben >
 


„Visszaadni a világnak a békében való hitet…”
11’09”01 – szeptember tizenegy
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 23. 11:36

A tragédiáról filmet készíteni nem lehet könnyű feladat. A tragédiáról szóló filmet kritizálni még annál is nehezebb. Tudjuk, nem fikció: ezrek halála valóság. A mű nem szakad el a borzalmas alapélménytől. Esztétikai kategóriákat felállítani barbárság lenne, erkölcsi mércével mértek a rendezők is. A felejtés ellen.

bővebben >
 


Vígjátékra bukik a magyar
A Valami Amerika fél millió nézője
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 23. 10:51


Az utóbbi három év legnagyobb magyar filmsikere Herendi Gábor Valami Amerikája, amely a hétvégén Budapesten várhatóan eléri a háromszázezredik, országosan pedig ötszázezredik nézőjét.

bővebben >
 


Lapszemle
Móser Zoltán: Harmatot sír minden virág –– Bartók Kossuth-szimfóniájáról és az 1903-as esztendőről – Tiszatáj 101-106. oldal
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 10:25
A napokban (szeptember 19-én) ünnepeltük Kossuth Lajos születésének 200-dik évfordulóját. Szinte minden folyóirat megemlékezett egy-egy írással e jeles eseményről, jelezve ezzel is: az utókor hálás a 48-as hősnek, az államférfinak, a „Hungarian patriotnak” (ahogy Amerikában hívták) azért, hogy elindította hazánkat a nemzetté válás útján. 

bővebben >
 


Törékeny lélek a hatalmas testben
Új operára pedig szükség van, avagy ősbemutató Bécsben
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 17:42

Az opera nem ment ki a divatból - állítja Ioan Holender, a Bécsi Állami Operaház igazgatója, aki mindent megtesz a műfaj életben tartásáért, korszerűsítéséért.  Holender elismeri, hogy a művészet legnagyobb ellenfele a rutin, a "porosodás", igaz, ez a prózai alkotásokat is fenyegeti. Éppen ezért prózában és zenei műfajban egyaránt mindennél fontosabbak az új művek, olyanok, amelyek a mához szólnak, a jelenkor kifejezési eszközeivel.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  36  37  38  39  40   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!