Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Quartier 21 (Archívum)
Kiteljesedett a bécsi Múzeumi Negyed
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 07:38

A Quartier 21 a Fischer von Erlach által tervezett, késő-barokk egykori császári lovarda eredeti formájában felújított, téglalap alakú szárnyát foglalja el, azt a részt, amelynek két kapuja eddig is nyitva állt a látogatók előtt. Most azonban mind a hat kapun át várják a látogatókat, mégpedig minden este 10 óráig. Ausztria legszínesebb kulturális egyvelege fogadja itt az érdeklődőket, összesen egy tucatnyi különféle program, interaktív és passzív szemlélődésre lehetőséget nyújtó esemény. 
Ahol egykor ezer lovat szállásoltak el, most elektronikus sugárúton találja magát a látogató, gombnyomásra indítható virtuális programokkal. A helyiségeket a földszinten és az emeleten több tucat, a kultúrához valamilyen módon kapcsolódó cég bérel magának otthont. Művészeti könyv kiadója éppúgy van közöttük, mint a kelet-európai kapcsolatokat ápoló KulturKontakt kirendeltsége.
A frissen átadott szárny legizgalmasabb része a tetőtér: itt építették meg azokat a stúdiókat, amelyeket azután egy zsűri döntése alapján képzőművészeti alkotók kapnak meghatározott időre.  Ez egyedülálló lehetőség és a szponzorok, a főváros és maga a negyed vezetői remélik, hogy figyelemre méltó alkotások születnek.  A legjobbakat egyébként az épületszárnyban elhelyezett termekben állítják majd ki.
A bécsiek lassan már hozzászoktak a nevének kezdőbetűi alapján csak MQ-nak becézett létesítmény nagy nyitó bulijaihoz - igazán kár, hogy ez volt az utolsó a sorban. A múzeumegyüttes  első nagy megnyitója 2001 júniusában volt, s lényegében épp egy éve mondható "majdnem teljesnek" a létesítmény, hiszen azóta mind a két nagy múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma (MUMOK) és a Leopold múzeum is fogadja a látogatókat.  Sőt: az előbbit már másodszor is átadták, kijavítva a súlyos építési hibákat.
Érdemes tanulmányozni a statisztikákat: az első, csaknem teljesnek mondható évben az érdeklődés a legvérmesebb reményeket is felülmúlta. Több mint 1, 2 millióan fordultak meg a létesítményekben, pedig a szakemberek a teljes üzembe helyezés után sem számítottak többre évenként 1 millió látogatónál.
A legtöbb látogatót, csaknem 300 ezret  a várakozásnak megfelelően  Rudolf Leopold Schiele-gyűjteménye vonzotta, míg a MUMOK-ba  is  több mint 150 ezren váltottak jegyet.  Ez a látogatószám tekintélyes, ha figyelembe vesszük a létesítmény jellegét, a kortárs művészet iránti érdeklődést, a hathetes zárva tartást  - no és a helyben lévő konkurenciát: a szomszédos Kunsthalle látogatóinak száma is 150 ezer volt.
A jövő bíztató:  Bécs és  vendégei - vidékről és külföldről egyaránt - kedvelik mindazt, amit a MuseumsQuartier nyújt.
 

Kapcsolódó cikkünk:
Születésnap a bécsi Múzeumi Negyedben

http://www.mqw.at
http://www.austria.eu.net

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!